Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Березень 2015 12:42

Ізраїльскі вибори між війною і миром

Rate this item
(0 votes)

17 березня 2015 року відбулися дострокові вибори до кнесету Ізраїлю. Така практика є звичною для ізраїльської політичної культури, де від 1948 року не було жодного уряду, який відбув би повний термін перебування при владі. Нагадаємо, що нинішні позачергові вибори мали пройти внаслідок розпаду 2 грудня 2014 року правлячої «широкої» коаліції.
Того дня прем’єр-міністр Беньямін Нетаньяху відправив у відставку міністра фінансів Яіра Лапіда та міністра юстиції Ціпі Лівні. Приводом для цього рішення став їхній протест проти урядового законопроекту, поданого партіями «Лікуд» і «Наш дім Ізраїль». Закон називався «Про національний характер Держави Ізраїль» та передбачав позбавлення арабської мови статусу державної.
Опоненти закону вважають, що тим самим підриваються демократичні засади ізраїльського суспільства. Прихильники з числа правих ізраїльських політиків переконані, що скасування державного статусу арабської мови має посилити ізраїльську ідентичність та стати кроком до створення незалежної Палестини. Розсудити цю суперечку мали громадяни Ізраїлю.
Отже, громадянам Ізраїлю довелося робити вибір між 26 виборчими списками партій і партійних блоків. Нинішня виборча кампанія увійшла до політичної історії Ізраїлю як найбрудніша. Здавалося, що політики не стільки критикують програми один одного, скільки порпаються в компрометуючих матеріалах.

Усе це робилося як дрібними партіями, які не втрачали нагоди «відщипнути» голоси у великих парламентських партій, так і «великими» політичними гравцями з метою дискредитації один одного перед виборцями.
Праві звинувачували лівих у намірі «продати» безпеку Ізраїлю його ворогам, насамперед Ірану. Ліві все це заперечували та звинувачували правих на чолі з прем’єр-міністром Беньяміном Нетаньяху в корупції та цезарському стилі життя. Свою лепту у виборчу кампанію внесли й ісламські терористи з «Ісламської держави Іраку та Леванту», які під відеокамеру у своєму стилі днями стратили «агента ізраїльських спецслужб». Цей випадок ще раз засвідчив, якою розкішшю є ізраїльська демократія в умовах тотального оточення Ізраїлю ворожими державами, які десятиліттями мріють раз і назавжди її знищити.
За такого багатого вибору результат голосування був непевним. Жодна політична сила країни не змогла здобути не те що абсолютної, а навіть відносної більшості.
За результатами підрахунку 99,5% голосів, правляча партія «Лікуд» прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньяху перемогла на дострокових виборах до парламенту країни. Друге місце посів опозиційний лівоцентристський «Сіоністський табір».
«Лікуд» отримує 29 із 120 місць в кнесеті. У їхніх основних конкурентів із «Сіоністського табору» Іцхака Херцога — 24 місця, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.
Всього необхідний для проходження в парламент бар’єр у 3,5% голосів виборців подолали 10 партій. Крім «Лікуду» і «Сіоністського табору», місця в кнесеті отримали представники єдиного списку арабських рухів (14 місць), центристські партії «єш Атід» (11) і «Кулану» (10), правий «Єврейський дім» (8), партії ШАС і «Яадут а-Тора» (по 7), традиційно підтримувана вихідцями з колишнього СРСР «Наш дім Ізраїль» (6) і ліва партія «Мерец» (4 місця).
Прем’єр-міністр Нетаньяху вже заявив, що почав переговори з лідерами правих партій про створення коаліційного уряду.
Перед початком підрахунку голосів результати екзитполів свідчили, що «Лікуд» і «Сіоністський табір» виступили на рівних, отримавши по 27 мандатів. Незважаючи на це, майже відразу після завершення голосування Нетаньяху заявив про перемогу «Лікуду».
Утім, не слід відкидати, що релігійні ортодокси, навіть із прицілом на участь в урядовій коаліції, навряд чи забудуть Нетаньяху спробу змусити учнів релігійних шкіл служити в ізраїльській армії. Нетаньяху лякає прихильників правих перспективою підтримки лівих арабськими партіями Ізраїлю. Ліві націоналістичній риториці протиставляють соціально-економічні проблеми, які за три терміни урядування Нетаньяху призвели до стрімкої інфляції і подорожчання життя. Тож вибори до кнесету не стільки розрубали гордіїв вузол політичних протиріч, скільки зробили його ще тугішим.
Інтрига залишається великою, адже на кону постають питання миру з палестинцями та Іраном, а також збереження стабільності в єдиній демократичній державі на Великому Близькому Сході.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».