Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Сiчень 2015 00:48

Король помер. Хай живе король!

Rate this item
(0 votes)

Від­бу­ла­ся офі­цій­на змі­на вла­ди у Са­удів­ській Ара­вії. 23 січ­ня 2015 ро­ку по­мер най­ста­рі­ший мо­нарх на Зем­лі 90-річ­ний ко­роль Аб­дал­ла. Тра­ди­ція ус­пад­ку­ван­ня вла­ди у ко­ро­лів­стві пе­ред­ба­чає її пе­ре­дачу не від бать­ка до си­на, а від од­но­го бра­та до ін­шо­го. То­му йо­го на­ступ­ни­ком став 79-річ­ний брат по­кій­но­го Сал­ман. На де­сять ро­ків мо­лод­ший за ньо­го крон­принц Мук­рін. Зва­жа­ючи на те, що здо­ров’я но­во­го ко­ро­ля Сал­ма­на та­кож не­іде­аль­не, знач­на ува­га при­ку­та са­ме до Мук­рі­на.

За короля Абдалли Мукрін був керівником спеціальних служб Саудівської Аравії. Саме він жорстокою рукою придавив перші спроби розкачати становище у королівстві на початку 2011 року під впливом арабських революцій. Більше того, Мукрін керував саудівською армією, яка у тому ж році потопила у крові повстання шиїтів у сусідньому Бахрейні, за яким саудівці побачили руку свого заклятого ворога — Ірану. Аналогічні методи Мукрін використав для придушення шиїтських заворушень на території самої Саудівської Аравії у 2011–2012 роках.
Мукріну оглядачі приписують вироблення нафтової стратегії королівства. Вважається, що він ініціював у 2013-му радикальне збільшення обсягів видобутку нафти у Саудівській Аравії, що ще до запровадження західних санкцій проти Росії обвалило ціни на нафту на світовому ринку нижче 50 доларів за 159 літрів (тобто бочка нафти, або барель).


Стрімке падіння ціни на нафту забезпечило на досить високому рівні прибутки нафтовидобувним монархіям Перської затоки на чолі із Саудівською Аравією. Це було досягнуто за рахунок найменшої у світі собівартості саудівського видобутку.
Такий демпінговий курс саудівців негативно позначився на фінансовому становищі багатьох американських компаній, які видобувають так звану сланцеву нафту, адже собівартість їхнього видобутку вища за саудівську. Фактично грою з цінами саудівці намагаються розорити своїх головних нафтовидобувних конкурентів, щоб потім отримувати на ринку монопольні прибутки. Поки що стрімке падіння ціни на нафту відповідає американським очікуванням, бо б’є по російській економіці. Проте перспектива втрати конкурентної спроможності американських виробників сланцевої нафти, безумовно, не відповідає інтересам США.
Загалом курс західних країн щодо Саудівської Аравії регулярно піддають критиці правоохоронні організації. Німецькі опозиційні партії критикують велику коаліцію за продаж Саудівській Аравії двох сотень танків «Леопард».
Не менше нарікань викликає внутрішньополітичний курс саудівців, оскільки навіть після косметичних реформ 2012–2013 років, коли у королівстві було створено дорадчу законодавчу раду, жінки отримали право голосу, але не здобули права самостійно керувати автомобілем, Саудівська Аравія вважається найбільш брутальним порушником ліберального тлумачення прав людини.
Зокрема, незважаючи на велику кількість звернень західних правозахисників до короля Салмана з проханням помилувати блогера, який критикував порушення прав жінок у королівстві, йому за вироком шаріатського суду все ще загрожує публічне побиття палицями. Тож від нового короля Саудівської Аравії немає підстав очікувати радикальної зміни курсу як у внутрішній, так і у зовнішній політиці.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».