Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 21 Сiчень 2015 17:25

Американсько-Британський трансатлантичний союз міцніє

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми від­бу­ла­ся ре­зо­нанс­на зу­стріч пре­зи­ден­та США Ба­ра­ка Оба­ми та бри­тан­сько­го прем’­єр-мі­ніс­тра Де­ві­да Ке­ме­ро­на. Аме­ри­кан­ський пре­зи­дент за­ці­кав­ле­ний у змі­ні ін­фор­ма­цій­но­го по­ряд­ку ден­но­го, що був об­тя­же­ний йо­го від­сут­ніс­тю з мір­ку­вань без­пе­ки 11 січ­ня на мар­ші со­лі­дар­но­сті з жерт­ва­ми тер­ак­ту іс­ла­міс­тів у Па­ри­жі. Ба­ра­ку Оба­мі та­кож ду­же по­трі­бен зов­ніш­ньо­по­лі­тич­ний по­зи­тив, осо­бли­во ко­ли рес­пуб­лі­кан­ці мак­си­маль­но об­ме­жи­ли йо­го внут­ріш­ньо­по­лі­тич­ні мож­ли­во­сті.

У демонстрації зміцнення американсько-британського стратегічного союзу зацікавлений і британський прем’єр-міністр Девід Кемерон. Його Консервативна партія готується до загальних виборів, котрі мають відбутися у Великій Британії навесні 2016 року.
Ключовою темою виборчої кампанії торі планують зробити питання можливого виходу Великої Британії з Євросоюзу. Сполучені Штати Америки неодноразово застерігали Лондон від такого радикального кроку, адже Британія залишається для Вашингтона стратегічно важливим провідником американських інтересів у Євросоюзі.


Наразі найбільшим успіхом спільних британсько-американських зусиль на цьому напрямку можна вважати заміну проекту «Сполучених Штатів Європи» на максимально можливе розширення Євросоюзу з мінімально можливим якісним поглибленням федералістських зв’язків у ЄС. Країна Туманного Альбіону доклала чимало зусиль для провалу проекту прийняття 2005 року першої спільної Конституції Євросоюзу, яка мала закласти фундамент федералістського союзу.
Натомість, після ухвалення 2007 року Лісабонського договору реформ, Євросоюз де-факто відклав до кращих часів федералістський проект, зосередившись на зміцненні економічного союзу. Це відповідає британським інтересам, які були декларовані ще 1 січня 1973 року, коли Велика Британія вступила до тоді ще Європейського економічного співтовариства. Лондон послідовно виступає проти «федералізації» Європи за рахунок обмеження національного суверенітету, але на користь створення максимально широкої зони вільної торгівлі.
Зазначений проект є цікавим для США, які з 2012 року послідовно просувають ідею створення Трансатлантичної зони вільної торгівлі між США та Євросоюзом. У реалізації цього проекту Велика Британія є найближчим партнером Сполучених Штатів, значення якого лише посилюється з наростанням опору Трансатлантичній зоні вільної торгівлі, особливо у Франції та Німеччині. У обох ключових країнах зони євро опозицію цій ідеї намагаються консолідувати різні політичні сили.
У Франції в авангарді опору зазначеному проекту йдуть профспілки та ультраправий «Національний фронт», хоча їхні мотиви в цьому процесі різні. Профспілки висловлюють занепокоєння перспективою «інфляції» вартості європейської робочої сили, адже у США роботодавці не обтяжені високими соціальними витратами на її відтворення.
Ймовірне загострення конкурентної трансатлантичної боротьби може призвести до здешевлення робочої сили в Євросоюзі та згортання стандартів соціальної держави загального добробуту. З цими побоюваннями солідарний і «Національний фронт», який водночас висловлює стурбованість ризиками втрати Євросоюзом економічного суверенітету у відносинах зі США.
У Німеччині коаліцію проти Трансатлантичної зони вільної торгівлі також очолюють профспілки, але її потужно доповнюють німецькі фермери, висловлюючись проти відкриття європейського аграрного ринку для американських фермерів.
На цьому тлі найменше заперечень проти Трансатлантичної зони вільної торгівлі висловлює Велика Британія. Насамперед тому, що це шанс на збереження особливого фінансового становища Лондонського Сіті у глобальній фінансовій системі, адже після створення монетарного союзу британський фунт стерлінгів послідовно втрачав позиції перед спільною європейською грошовою одиницею євро.
Велика Британія також залишається стратегічним союзником США у військово-політичних питаннях. Лондон послідовно закликає європейських партнерів по НАТО збільшити національні витрати на військові потреби. У цій сфері США і Велика Британія також закликали партнерів по НАТО зміцнювати солідарність і технічні можливості протидії кібернетичного тероризму.
Не дивно, що посилення глобальної нестабільності стимулює зміцнення традиційного британсько-американського союзу, який продовжує виконувати роль центру трансатлантичної солідарності.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».