Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 18:56

Голосування ногами

Rate this item
(0 votes)

У 2014 ро­ці на 69% біль­ше ро­сій­ських муль­ти­міль­йо­не­рів от­ри­ма­ли у Ве­ли­ко­бри­та­нії так зва­ні ін­вес­ти­цій­ні ві­зи. Їх на­да­ють тим іно­зем­цям з-по­за меж Єв­ро­со­юзу, які до лис­то­па­да ін­вес­ту­ва­ли на Ос­тро­вах від 1 до 10 міль­йо­нів фун­тів. Че­рез 2–5 ро­ків (за­леж­но від об­ся­гу ін­вес­то­ва­но­го ка­пі­та­лу) во­ни мо­жуть роз­ра­хо­ву­ва­ти на пра­во по­стій­но­го пе­ре­бу­ван­ня, а ще че­рез кіль­ка ро­ків — на гро­ма­дян­ство.

Представники британських юридичних контор, які обслуговують росіян, кажуть, що їхніх клієнтів «цікавить передовсім громадянство». Проте 95% віз отримують дружини та інші члени родин мультимільйонерів. Після інвестування бізнесмени перевозять їх на береги Темзи. Один із них, який купив у Лондоні резиденцію за 20 мільйонів фунтів (а тепер перебудовує її, щоб у підвалі зробити басейн), сказав газеті «Санді Таймс»: «Я переселяюсь у Лондон через багато причин, але найголовнішою є безпека сім’ї і душевний спокій».
Попит на британські інвестиційні візи збільшився у 2014 році не тільки через проблеми у самій Росії: їхня батьківщина веде війну в Україні, потрапила під західні санкції і в 2015-му буде переживати економічну рецесію. Посиленому викупу віз сприяла дискусія у Великобританії щодо зміни засад їх надання і навіть скасування. У листопаді минулого року остаточно вирішено, що охочі отримати візу мусять інвестувати щонайменше 2 мільйони фунтів.


Середньо заможні росіяни також протягом усього року емігрували з батьківщини. Їх повільна еміграція почалась уже на зламі 2011-го і 2012 років, коли російська влада придушила масові протести проти фальшування виборів (спочатку парламентських, а потім президентських) і третього приходу на президентство Володимира Путіна. «Спочатку це виглядало як диверсифікація власного портфеля покупок, а в цьому році набрало розмірів еміграційної хвилі», — заявила агентству «Блумберг» (Bloomberg) представниця однієї з латиських юридичних контор, які обслуговують росіян.
Люди, в яких менше мільйона євро, як мету переселення обирають Латвію. Продаж її нерухомості у Росії зріс між січнем і серпнем уп’ятеро одночасно з переростанням кризи в Україні в російсько-українську війну. Журналісти, архітектори, лікарі (в основному хірурги), працівники рекламної і банківської галузей почали виїжджати з Росії. В Латвії їх ваблять старі сентименти (наприклад, із часів СРСР курорт Юрмала залишається найпопулярнішим серед росіян на балтійському узбережжі), легкість спілкування (майже одну четверту мешканців республіки становлять росіяни) і латиські інвестиційні візи.
До серпня досить було інвестувати приблизно 140 тисяч євро, щоб отримати право на проживання. Стільки коштує одна двокімнатна квартира в центрі Москви або 80-метровий апартамент у центрі Риги. Масове придбання нерухомості росіянами, які втікають від внутрішніх і зовнішніх проблем своєї країни, сильно налякало латиських правих. Під їх тиском уряд підняв інвестиційну планку до 250 тисяч євро.
Іноземців, які інвестують задля права на громадянство в Латвії, у 2014 році було на 70% більше, ніж роком раніше. Найбільшу групу серед них становили росіяни: понад 9,5 тисячі осіб. Це небагато навіть для такої малої країни, як Латвія, але їх інвестиції у жовтні перевищили 1 мільярд євро. Латиська служба безпеки визнала, що це вже стає загрозою, оскільки росіяни здобули значні впливи в економіці, що «важливо, враховуючи російську агресію в Україні».
Латвія надалі залишається популярною серед емігрантів з огляду на ціну золотої візи (навіть після підвищення суми). На прихильному до росіян Кіпрі вона коштує 300 тисяч євро, а в Іспанії (де у 2014 році також збільшився наплив росіян) — 500 тисяч євро.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».