Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 18:26

Південноамериканська інтеграція: нові випробування

Rate this item
(0 votes)

17 грудня 2014 року в Аргентині відбувся саміт країн Спільного ринку Південної Америки (МЕРКОСУР). Цей торговельний блок було створено двадцять п’ять років тому Аргентиною, Бразилією та Уругваєм. Відтоді МЕРКОСУР суттєво розширився і нині об’єднує економічні можливості більшості великих і середніх держав Латинської Америки.
Утім, як і для будь-якого торговельного блоку, йому властиві протиріччя, обумовлені різним рівнем розвитку національних економік держав-учасниць, гострою внутрішньо регіональною конкуренцією за внутрішні і зовнішні інвестиції та ринки збуту.
На початку ХХІ століття намітилися сильні сторони діяльності МЕРКОСУРу, пов’язані передусім з ідеологічною спорідненістю правлячих режимів у більшості держав-членів. Від Аргентини і Бразилії до Болівії, Венесуели, Еквадору й Парагваю це були соціально-орієнтовані режими, які відрізнялися один від одного відтінками червоного окрасу: від радикальних венесуельських соціалістів до поміркованих бразильських соціал-демократів.
Символом їхнього спільного ідеологічного підґрунтя стала протидія ініціативі США щодо створення Панамериканської зони вільної торгівлі у складі Північноамериканської зони вільної торгівлі (НАФТА) та Спільного ринку Південної Америки (МЕРКОСУР). Однак більшість латиноамериканських держав виявилася неготовою визнати домінування США в цій гіпотетичній зоні вільної торгівлі.


Нинішній саміт МЕРКОСУРу став символічним, адже завершив процедуру повернення кастрівської Куби до регіональних структур Латинської Америки. Чимало оглядачів вважають цей факт демонстративним щодо курсу США стосовно Гавани. Проте ліві політичні режими, які залишаються при владі у більшості країн — членів МЕРКОСУРу, вважають Кубу органічною частиною Латинської Америки та готові повністю нормалізувати з нею відносини.
Бразилія продовжує виконувати роль економічного локомотиву. Однак на дно МЕРКОСУР тягне нестабільна економіка Аргентини. Досі неврегульованою залишається суперечка між нею та американськими пенсійними фондами, які наполягли на замороженні аргентинських фінансових ресурсів у банках США в більших обсягах, ніж ці фонди інвестували в аргентинську економіку. Цей приклад також не додає довіри у відносинах між країнами МЕРКОСУР та США.
Негативний вплив на економіку латиноамериканських країн має поглиблення кризи у Венесуелі. Користуючись високою кон’юнктурою цін на нафту, ще до своєї смерті Уго Чавес набрав чимало кредитів. Тепер його наступнику Ніколасу Мадуро доводиться платити за рахунками та намагатися зберегти венесуельський нафтовий соціалізм. Однак серйозні нові випробування, які постали перед процесом латиноамериканської інтеграції, здається, лише стимулюють лідерів країн МЕРКОСУР до поглибленої співпраці на шляху до нових обріїв.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».