Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Грудень 2016 16:08

Карлсен захистив титул чемпіона світу з шахів

Rate this item
(0 votes)

Норвезький гросмейстер Магнус Карлсен зберіг титул чемпіона світу з шахів, перемігши на тайбрейку народженого в українському Сімферополі Сергія Карякіна, який був «анексований» Росією ще в 2009 році, задовго до окупації Кримського півострова.
Основна частина матчу, проведена з класичним контролем часу, завершилася внічию (6:6). Від початку матчу Карлсен тиснув на свого суперника і міг перемагати Карякіна, але Сергій щоразу знаходив можливість звести гру до нічиєї.

Сенсація сталася у восьмій партії, де помилялись обидва суперники, але останньої помилки все ж припустився чинний чемпіон. Карякін вийшов уперед, і до перемоги йому залишалося чотири партії. Та досить швидко Магнус рівновагу відновив, вирівнявши становище після 10ї партії.
На фініші класичного протистояння суперники обмінялися нічиїми, після 12ї партії норвежець навіть просив вибачення за швидкий розмін фігур і мирову угоду на 30му ході.
30 листопада у НьюЙорку відбулися чотири партії в так звані швидкі шахи, коли суперники мають по 25 хвилин на партію. Перші дві партії цього мініматчу принесли нічиї, а в двох наступних Карлсен переміг.
У цей день хіба що в першій партії у швидкі шахи була рівна боротьба, в другій Карякін дивом урятувався у програному ендшпілі (у росіянина, який грав чорними, залишалися тура й три пішаки на королівському фланзі проти двох слонів і трьох пішаків на тому ж фланзі у норвежця) — на певному етапі комп’ютерна оцінка не залишала Сергієві шансів на нічию.
Далі ж Карлсен чорними дотиснув Карякіна, який сам себе загнав у цейтнот, а в останній партії Сергій грав уже надто авантюрно і здався за один хід до мату.
Чемпіон світу мав отримати 600 тисяч євро призових (але отримає на 5% менше — через демарш після восьмої партії, коли Магнус відмовився спілкуватися з пресою), претендент матиме втішні 400 тисяч євро.
Перемогою над Карякіним Карлсен привітав себе з 26м днем народження, який він зустрів 30 листопада. Чемпіоном світу норвежець є з 2013 року.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».