Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Липень 2016 17:03

Наталія Прищепа – одна за всіх

Rate this item
(0 votes)

Амстердам на кілька днів минулого тижня став столицею європейської легкої атлетики. На місцевому Олімпійському стадіоні з 6 до 10 липня розіграли 44 комплекти нагород. З огляду на близькість легкоатлетичного турніру на Олімпіаді в РіодеЖанейро (він стартує 12 серпня), організатори континентальної першості не включили до програми змагань в Амстердамі дисциплін, які вимагають тривалого відновлення — марафонів і спортивної ходьби.
З 44 можливостей втрутитися в розподіл нагород українці змогли використати лише одну. 21річна Наталія Прищепа фантастично розподілила сили у фіналі бігу на 800 метрів. Провівши майже весь забіг за спинами конкуренток, Прищепа на завершальній 100метрівці знайшла в собі сили на фінішний спурт, відшукала шпарину між ліктями суперниць і з відчутним відривом фінішувала першою. Вона показала результат 1 хв 59,70 с і стала єдиною серед усіх учасниць фінального забігу, кому вдалося «вибігти» з двох хвилин.

«Перше місце довелося буквально вишкрібати. В принципі, я очікувала, що на доріжці мене будуть закривати, не пускати ні вправо, ні вліво, ні вперед. Але думала, що вдасться вийти зі щільної групи раніше. Не вийшло. Коли попереду «замаячив» фініш, стала щодуху шукати щілину між француженкою і шведкою, і поперла вперед, як танк. Хоча вони запросто могли мене заштовхати», — згадала чемпіонка Європи перебіг фінального забігу.
Француженка Реней Ламот стала другою (2 хв 0,19 с), бронзова медаль — у шведки Ловіси Лінд (2 хв 0,37 с).
Ще кілька українських спортсменів на чемпіонаті Європи зупинилися за крокдва до п’єдесталу. Дебютант дорослих континентальних першостей Дмитро Лашин став четвертим у бігу на 10000 метрів. Тривалий час він очолював групу переслідувачів двох турецьких атлетів — Полата Кембоя Арікана й Алі Кайя. У підсумку українець фінішував з особистим рекордом. З попереднього досягнення Дмитро скинув понад дев’ять секунд — 28 хв 27,90 с. Арікан переміг (28 хв 18,52 с), Кайя другий (28 хв 21,42 с). Трійку призерів замкнув іспанець Антоніо Абадіа (28 хв 26,07 с).
«Дуже хотів виконати олімпійський норматив, але оскільки погода була надто вітряна, зрозумів, що це не вдасться зробити. Хлопців із Туреччини я відпустив і спробував поборотися за третє місце. Мені вдалося розірвати групу, за чотири кола до фінішу інші суперники почали її вести. Я трохи відпочив, а потім усі прискорилися на фініші. Взагалі, з останнім у мене є проблема, але я над цим працюю. У мене краще виходить тримати темп по ходу забігу», — розповів молодий спортсмен.
Лашин також пообіцяв, що на наступному чемпіонаті Європи пробіжить цю довгу дистанцію за 27 хвилин 3040 секунд.
Ще одне четверте місце посів десятиборець Олексій Касьянов. «Я спокійно можу набирати суми, які показали призери чемпіонатів Європи. Але для цього форма має бути хорошою, а вона у мене зараз у розвитку. Це перший серйозний старт у сезоні. Вважаю, що у всіх видах не добрав. Потрібно попрацювати над технічними моментами в кожному з них і над загальною витривалістю», — розповів Касьянов.
Наталія Погребняк із результатом 11,28 с стала п’ятою у бігу на 100 метрів. Українці в цій дисципліні на Олімпіаді в РіодеЖанейро покладаються, насамперед, на естафету — в нашій команді кілька спортсменок пристойного рівня, які разом можуть показувати високі результати.
У заключний день змагань в Амстердамі найкращий результат сезону і четверте місце здобула українська естафетна команда на дистанції 4 по 100 метрів у складі Олесі Повх, Наталії Погребняк, Марії Рємєнь і Єлизавети Бризгіної (42,87 с). Збірна Нідерландів перемогла з національним рекордом (42,04 с).
Марія Шаталова фінішувала четвертою з бігу на 3000 метрів з перешкодами. Українка подолала дистанцію з найкращим результатом сезону — 9 хв 38,17 с. Чемпіонкою Європи стала німкеня ГезаФелічітас Краузе — 9 хв 18,85 с.
«Звісно, сподівалися на більшу кількість медалей, — визнав державний тренер збірної України В’ячеслав Тиртишник. — Але основні змагання цього року — Олімпіада. Після чемпіонату України (у Луцьку 16–19 червня. — Ред.) спортсмени пішли під навантаження, яке триватиме ще приблизно 10 днів. Після цього почнеться відновлення і безпосередня підготовка до Ігор. Тобто цілеспрямовано до чемпіонату Європи ніхто не готувався, і завдання будьщо показати високий результат перед спортсменами не ставили.
У команді хороший робочий настрій, немає жодної паніки. Всі налаштовані грамотно провести заключний етап підготовки і вже в Ріо показувати високі результати. Не забуваймо і про те, що в Амстердамі не виступали кілька лідерів збірної — Богдан Бондаренко, Ольга Ляхова, Євген Виноградов».
До головного старту чотириріччя (а для когось — і всієї кар’єри) легкоатлетам уже й місяця не залишилося. Виконком Федерації легкої атлетики 13 липня затвердив склад збірної для участі в Олімпійських іграх у РіодеЖанейро. До списку увійшли 65 спортсменів — 46 жінок і 19 чоловіків.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».