Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Липень 2015 22:33

Європіада Ільхама Алієва

Rate this item
(0 votes)

У Ба­ку за­вер­ши­ли­ся Єв­ро­пей­ські іг­ри, на яких про­тя­гом 16 днів у 30 ви­дах спор­ту ро­зі­гру­ва­ли­ся 253 ком­плек­ти на­го­род. У тур­ні­рі взя­ли участь по­над шість ти­сяч спортс­ме­нів з 50 кра­їн Єв­ро­пи, пе­ре­мож­ців ви­зна­ча­ли на­віть у нео­лі­мпій­ських ви­дах, як то сам­бо, ка­ра­те, стріт­бол чи пляж­ний фут­бол. Та й са­мі ці зма­ган­ня для Ста­ро­го сві­ту не­тра­ди­цій­ні, хо­ча на ін­ших кон­ти­нен­тах та­кі іг­ри від­бу­ва­ли­ся вже не раз.

«З п’яти олімпійських кілець було відсутнє тільки наше, європейське. Є Африканські, Азійські, Панамериканські та Ігри Співдружності Океанії. Дивно, що у Європи досі не було своїх континентальних ігор. Це слід було зробити давно. Ми раді, що нарешті і наше кільце матиме своє місце», — розповів президент Європейського олімпійського комітету Патрік Хіккі.


Бажання європейських спортивних функціонерів не відставати від своїх колег на інших континентах зустріло розуміння у президента Азербайджану Ільхама Алієва. У цього лідера — свої амбіції, бажання не поступатися російському керманичу Путіну, який слідом за зимовою Олімпіадою в Сочі сподівається приймати чемпіонат світу з футболу у 2018 році. Хай там як, а спортсмени завдяки заочному змаганню спортивних і державних президентів отримали ще одну нагоду випробувати свої сили на високому рівні.
Замість звичайних семи років Баку готувався до заходу в олімпійському дусі всього за два з половиною роки. Село атлетів виросло буквально в пустелі — серед піску та каміння, і воно нагадує радше комплекс елітного житла, а не спортивний гуртожиток. 5 з 12 спортивних об’єктів побудували з нуля і в першу чергу, звичайно, Олімпійський стадіон. Тут відбувалися церемонії відкриття і закриття, а також виступали легкоатлети. В майбутньому ця чаша на 68 тисяч осіб прийме футбольні матчі Євро-2020 — унікального турніру, який за планами УЄФА відбудеться на 13 стадіонах 13 різних країн континенту.
Щоб ігри не надто ускладнили життя простих бакинців, дороги до об’єктів і між ними провели в обхід центральних автошляхів — аби не було заторів. Ще одна інновація — безкоштовні таксі «з англійським акцентом». Учасників возили 440 новеньких лондонських кебів, для журналістів і глядачів ходили регулярні автобуси-шатли. За весь час турніру не довелося почути жодного нарікання на якісь організаційні проблеми.
Українська збірна у медальному заліку завершила змагання на восьмому місці, виборовши 46 медалей — вісім золотих, 14 срібних і 24 бронзових. За кількістю медалей «синьо-жовті» стали п’ятими. Держава анонсувала винагороди переможцям, але до рівня олімпійських вони все ж не дотягують — за «золото» на Європейських іграх українські спортсмени отримають 25 тисяч гривень, за «срібло» — 20 тисяч, за «бронзу» — 15 тисяч гривень.
Найвищі нагороди для України вибороли гімнаст Олег Верняєв (двічі — в багатоборстві і в опорному стрибку), борчиня Аліна Стадник-Махиня (вагова категорія до 69 кг), команда лучників (Георгій Іваницький, Маркіян Івашко, Віктор Рубан), команда шаблісток (на чолі з олімпійською чемпіонкою Ольгою Харлан змагалися Олена Кравацька та Аліна Комащук), 16-річний плавець Андрій Хлопцов (на дистанції 50 м батерфляєм), фехтувальник Андрій Ягодка (шабля) та дзюдоїстка Інна Черняк (вагова категорія до 57 кг).
У медальному заліку перше місце посіла Росія, у якої 164 медалі (79 золотих, 40 срібних і 45 бронзових). На другому місці опинилися господарі — збірна Азербайджану, в якої 21 золота медаль, 15 срібних і 20 бронзових. На третій сходинці медального заліку команда Великої Британії, у якої 18 золотих, 10 срібних і 19 бронзових нагород.
Вище за українців опинилися також Німеччина, Франція, Італія та Білорусь.
Україна на цьому турнірі була представлена 243 спортсменами у 19 з 20 видів спорту.
Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка так підбив підсумки участі команди України на перших Європейських іграх: «46 здобутих медалей — чудовий виступ. Крім того, маємо понад 30 четвертих та п’ятих місць, що свідчить про високий потенціал наших атлетів. За підсумками Ігор з-поміж 50 держав-учасниць ми перебуваємо серед лідерів. Глибоко вдячний спортсменам, тренерам та спортивним фахівцям, завдяки яким на історичному форумі всієї Європи лунав гімн та піднімався прапор України. Наші спортсмени увійшли в історію, ставши володарями нагород перших Європейських ігор, вони прославили нашу країну», — наголосив Сергій Бубка.
Головний олімпієць країни також відзначив високий рівень організації та цікавий формат мультиспортивних Ігор, який об’єднав спортсменів з олімпійських, неолімпійських та паралімпійських дисциплін. На думку Бубки, успішний виступ українців на Європейських іграх став важливим етапом підготовки до Ігор ХХХІ Олімпіади 2016 року в Ріо-де-Жанейро. «Зараз триває кваліфікаційний відбір та завоювання ліцензій на Олімпійські ігри наступного року. Тому зараз украй важливо ефективно готуватися та вдало виступати на відбірних змаганнях», — підкреслив Сергій Бубка.
Саме виступ на Європіаді став визначальним для ще одного рішення Національного олімпійського комітету. Чинний чемпіон світу та Європи зі спортивної гімнастики Олег Верняєв, який, крім двох особистих перемог, разом із колегами Ігорем Радівіловим та Микитою Єрмаком посів другу сходинку в командній першості у Баку, визнаний НОК України найкращим спортсменом червня. Наставник титулованого гімнаста Геннадій Сартинський став найкращим тренером першого літнього місяця.
Для Олега Верняєва це вже шосте таке визнання. Раніше він здобував це звання спортсмена місяця за версією НОК у листопаді 2012 року, травні, жовтні та листопаді 2014 року та у квітні 2015 року.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУльга

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».