Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Березень 2015 14:38

«Золота» Валя

Rate this item
(0 votes)

Ук­ра­їн­ська бі­ат­ло­ніст­ка Ва­ля Се­ме­рен­ко на ви­со­кій но­ті за­вер­шує один із най­кра­щих у кар’­єрі се­зо­нів. Во­на ста­ла єди­ною се­ред пе­ре­мож­ної со­чин­ської чет­вір­ки, хто у пер­ший піс­ля Олім­пі­ади се­зон спро­міг­ся за­ли­ши­ти­ся у сві­то­вій бі­ат­лон­ній елі­ті.

Високі результати 29-річна спортсменка демонструвала вже з перших етапів Кубка світу. На першому етапі у шведському Остерсунді Валя стала третьою в індивідуальній гонці і другою в гонці переслідування. На третьому етапі в словенській Поклюці найдосвідченіша в нинішньому складі «синьо-жовтих» здобула дві «бронзи» — в спринті і гонці переслідування.
На екваторі сезону Валя трохи пригальмувала в особистих змаганнях, але допомогла команді в естафетах — на шостому етапі в італійському Антхольці українки стали третіми, згодом квартет виграв чемпіонат Європи в естонському Отепя, а в чеському Новому Месті на сьомому етапі Кубка світу «бронзу» здобула змішана естафета.
Та хай якими б успішними були виступи протягом сезону, головним мірилом успіху все одно залишаються результати на чемпіонаті планети. У змагальному циклі 2014—2015 років, який завершиться в неділю, це добре відчула білоруска Дарія Домрачева — попри впевнене лідерство в загальному заліку Кубка світу, її розчаруванню не було меж, коли безрезультатними виявилися надії на медаль в останній дисципліні першості планети.


У фінському містечку Контіолахті Домрачева збільшила свій відрив від Кайси Макаряйнен, але додати виступ на чемпіонаті світу до свого активу не може жодна з двох прим сучасного біатлону — на відміну від Валі Семеренко. Про її «бронзу» в спринті, на старті першості, «ДУ» вже писала тиждень тому. Вже одна медаль була успіхом і самої Валі, і всієї команди, та цього Семеренко виявилося замало — в останній гонці у Контіолахті вона спромоглася стати найкращою у світі.
З відмінним настроєм розпочала свою коронну дисципліну — мас-старт Дарія Домрачева. Вже на першому колі за рахунок швидкості вона забезпечила собі відчутний гандикап перед суперницями — в перегонах елітарної тридцятки таке трапляється нечасто. Білоруска ще більше зміцнила свої позиції після двох вдалих стрільб лежачи — до першої «стійки» її перевага над переслідувачками становила близько півхвилини.
Та саме на третьому вогневому рубежі стався злам — Домрачева стріляла повільно, схибила двічі й вирушила на додаткові 300 м дистанції. З цієї невдачі лідера найкраще скористалися четверо біатлоністок — першою пішла на передостаннє коло Семеренко, але поруч із нею перебували дві німецькі Франциски — Пройс і Гільдебранд, а також чешка Габріела Соукалова.
Квартет став тріо, коли Гільдебранд зламала палку і відстала. Пройс, Соукалова і Семеренко прийшли на останній рубіж водночас, але німкеня і чешка стали стріляти швидше. Українка витримала гросмейстерську паузу, і така поміркованість виявилася винагородженою — Валя вчетверте закрила всі мішені, а її суперниці разом пішли на додаткові 150 м.
На виході з біатлонного стадіону перевага Семеренко над Пройс становила 19,9 с. Німкеня стала стрімко скорочувати відставання, і коли за 700 м до фінішу, після штурму найскладнішого підйому — «контіолахтінської стіни» відрив українки скоротився до семи секунд, її прихильники пережили дуже драматичний момент. Та виявилося, що Пройс витратила для переслідування забагато сил, і на фінішний спурт її вже не вистачило.
На фінішній прямій Валя мала час на те, щоб озирнутися і оцінити свою перевагу, а згодом переможно підняти руки на знак однієї з головних перемог у кар’єрі. Згодом Валя шкодувала, що не змогла фінішувати з прапором України, який готова була передати їй Віта, — каже, що просто не помітила, де стояла сестра.
«Сьогодні був мій день, і я зрозуміла це, коли на стрільбі лежачи пройшов один «габарит» (так професійною мовою називається момент, коли після не до кінця влучного пострілу мішень все одно закривається — допомагають «бризки» від удару патрона об щит. — Ред.). Я вмію стріляти точно, як і багато інших спортсменок, і сьогодні це в мене вийшло», — сказала після фінішу щаслива переможниця.
Третьою стала італійка Карін Обергофер, яка не дала найімовірнішій переможниці загального заліку Кубка світу Дарії Домрачевій здобути в Контіолахті хоча би «бронзу».
Крім успіхів Валі Семеренко, українські шанувальники біатлону радіють іще й досягненню Сергія Семенова. На чемпіонаті світу у Фінляндії він не спромігся на нагороду, але для другого в історії вітчизняного біатлону Малого кришталевого глобуса вистачило і п’ятого місця в індивідуальній гонці. Семенов в улюбленій дисципліні міг би поборотися і за перемогу, та вже на першому вогневому рубежі лідер чоловічої команди припустився промаху (як виявилося згодом, єдиного на всю гонку). Переможцеві «індивідуалки» французу Мартену Фуркаду Семенов програв 56 с, тож саме штрафна хвилина виявилася вирішальною.
П’яте місце у Контіолахті Сергій додав до «срібла» в першій класичній гонці сезону у шведському Остерсунді і «бронзи», здобутої на восьмому етапі Кубка світу в норвезькому Холменколлені.
До речі, поборотися за Малий кришталевий глобус може і Валя Семеренко. У заліку мас-стартів вона має 179 балів. Лише на один бал більше — в активі Франциски Пройс, але ненабагато відстають і лідери всього загального заліку — Кайса Макаряйнен (165 балів) і Дарія Домрачева (163). Якщо зважити, що за перемогу нараховується 60 балів, то шанси на виграш «глобуса» в цій дисципліні мають ще дві-три претендентки.
У загальному заліку Кубка світу Семеренко має шанс стати третьою. За перше місце продовжують боротьбу Домрачева (957 балів) і Макаряйнен (936). Валя має понад 50 очок переваги над чеською конкуренткою Веронікою Вітковою — 766 балів проти 714.
Остаточно місця в боротьбі за Великий кришталевий глобус, а також в окремих дисциплінах визначать три гонки, які відбудуться на дев’ятому етапі Кубка світу в російському Ханти-Мансійську. Цей етап розпочався в четвер, 19 березня, чоловічим спринтом. У п’ятницю в спринті змагаються жінки. У суботу відбудуться гонки переслідування, в неділю сезон завершать мас-старти.
Прихильники біатлону сподіваються, що в наступному сезоні на траси повернуться двоє лідерів жіночої збірної — Віта Семеренко і Олена Підгрушна, які з різних причин пропустили постолімпійський сезон. Та й молоді біатлоністки (Ірина Варвинець, Яна Бондар та інші), які часом нагадували про себе в цьому сезоні, вже в наступному можуть конвертувати отриманий досвід у значно кращі результати.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».