Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Жовтень 2014 03:00

Бенефіс Луїса Адріано

Rate this item
(0 votes)

До­нець­кий фут­боль­ний клуб «Шах­тар» на між­на­род­ній аре­ні про­дов­жив пси­хо­ло­гіч­ну ре­абі­лі­та­цію — піс­ля по­ра­зок від лу­ган­ської «Зо­рі» та ки­їв­сько­го «Ди­на­мо» у внут­ріш­ніх зма­ган­нях. Слі­дом за луць­кою «Во­лин­ню» гір­ни­ки по­зну­ща­ли­ся з чем­піо­нів Бі­ло­ру­сі — фут­бо­ліс­тів бо­ри­сов­сько­го БА­ТЕ.

У Лізі чемпіонів УЄФА «Шахтар» підходив до двоматчевого протистояння з БАТЕ абсолютним фаворитом. Це визнавали і букмекери, і представники білоруського клубу. Натомість тренерський штаб і футболісти донеччан у своїх коментарях були обережними, пам’ятаючи про недавні невдачі.
Також не варто забувати, що керівництво гірників логічно сподівається на повноцінні шість очок у матчах із найкращою командою Білорусі. Такий здобуток майже гарантовано виводить гірників до весняних раундів Ліги чемпіонів, особливо зважаючи на «здобутки» баскського «Атлетика» на екваторі групового турніру.
Але навряд чи хтось був готовий повірити в той результат, який у підсумку залишився на табло стадіону «Борисов-Арена». «Шахтар» розпочав гру у високому темпі, і виявилося, що господарі до таких обертів просто не готові.


Донеччани відкрили рахунок уже на 11-й хвилині. Господарі втратили м’яч у середині поля, а згодом захисники випустили з поля зору Тейшейру, який скористався пасом на хід від Тайсона. «Помаранчево-чорні» за інерцією поатакували ще, а після цього ледь не пропустили самі.
На 17-й хвилині Володько скористався з незграбності оборонців «Шахтаря» і вийшов сам на сам із П’ятовим. Воротаря він своїм ударом відіграв, але капітан гірників Даріо Срна у відчайдушному стрибку зупинив рух м’яча до сітки воріт.
А далі БАТЕ просто посипався. На 28-й хвилині після чергового провалу центральних оборонців білоруського клубу Тейшейра вийшов на побачення з голкіпером Черніком, прокинув повз нього м’яча і змусив порушити на собі правила. 11-метровий узявся виконувати Луїс Адріано — саме з пенальті він розпочав свій голеадорський бенефіс.
Уже за кілька хвилин арбітр у схожій ситуації мав призначати другий пенальті та вилучати воротаря господарів. Однак хорватський рефері Іван Бебек пожалів чемпіонів Білорусі, та гості з України такими поблажливими не були.
Буквально в наступній атаці свій гол забив Дуглас Коста, який просто підсумував зусилля Тайсона і Тейшейри в контратаці після кутового — залишалося тільки влучити по порожніх воротах.
А згодом настала сольна партія Луїса Адріано. Щоправда, вся команда для нього «тягала рояль», і бразильському форварду найчастіше залишалося на вістрі атаки просто правильно поставити ногу після флангового прострілу.
З 37-ї до 44-ї хвилини нападник гірників відзначився тричі, і на перерву команди пішли за рахунку 6:0 на користь «Шахтаря».
Такої переваги однієї з команд після першого тайму ще не було в історії Ліги чемпіонів. Так само ще жодний футболіст не оформлював покер (так називають чотири бомбардирських м’ячі) в одному таймі.
Крім того, в поєдинку з БАТЕ Луїс Адріано встановив рекорд результативності у виступах за «Шахтар», випередивши українського нападника Андрія Воробея, — тепер на рахунку бразильця 117 м’ячів.
«Якість газону залишала бажати кращого, до того ж поле було слизьким. Але в нас усе вийшло якнайкраще. Дуже радий, що встановив рекорд «Шахтаря» за кількістю голів. Це була історична і дуже красива перемога», — сказав після завершення матчу його герой.
Головний тренер донеччан Мірча Луческу вже після перерви дав зрозуміти, що не сумнівається у своїй команді, знявши з гри Косту, Тайсона та Фернандо. Натомість він дав практику Фреду, Марлосу та Бернарду.
Другу половину зустрічі можна описати однією фразою — одні не особливо й хотіли, інші нічого не могли. Можна пригадати хіба що удар Адріано головою (м’яч влучив у стійку), а також п’ятий, рекордний гол Луїса (він повторив досягнення Ліонеля Мессі) з пенальті вже під кінець зустрічі. Лише легендарному аргентинцеві дотепер удавалося забити в одному матчі Ліги чемпіонів п’ять м’ячів!
7:0 — рекордна перемога в основних раундах єврокубків як для «Шахтаря», так і для української команди загалом (у «Динамо» свого часу був рахунок 8:0 проти валлійського «Баррі Тауна», але це все ж сталося на кваліфікаційному етапі).
Втім, цей результат не має остаточно розслабити донеччан — за два тижні вони прийматимуть БАТЕ в Україні, і перемагати в тій грі обов’язково (хай і не оновлюючи рекордів).
«Три важливих очки. Хороша видовищна гра, особливо в першому таймі. Задоволений тим, що добре проаналізували суперника і втілили те, про що домовлялися. Ми добре пресингували господарів і гостро контратакували. У другому таймі теж намагалися контролювати гру. Я випустив після перерви трьох гравців, щоб вони відчули Лігу чемпіонів. І немає, мабуть, потреби говорити, що результат закономірний», — наголосив на післяматчевій прес-конференції Мірча Луческу.
В іншому поєдинку квартету Н португальський «Порту» переміг іспанський «Атлетик» із Більбао — 2:1. На голи Ектора Еррери і Рікардо Кварежми гості відповіли тільки м’ячем Гільєрмо Фернандеса Йєрро.
Після трьох турів групового турніру перед веде «Порту», який набрав сім очок. П’ять у «Шахтаря», три залишилося у БАТЕ, одне — в «Атлетика». Наступні поєдинки в групі Н відбудуться 5 листопада.
Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».