Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Вересень 2014 03:00

«Сухий» початок «Шахтаря»

Rate this item
(0 votes)

До­нець­кий «Шах­тар» уже тра­ди­цій­но на са­мо­ті пред­став­ляє Ук­раї­ну в го­лов­но­му клуб­но­му тур­ні­рі Єв­ро­пи. Ми­ну­ли ті ча­си, ко­ли ком­па­нію гір­ни­кам скла­да­ло ки­їв­ське «Ди­на­мо»; то­рік че­рез дав­ні грі­хи над­то ра­но за­ли­шив єв­ро­куб­ки хар­ків­ський «Ме­та­ліст»; у ни­ніш­ньо­му се­зо­ні не зміг про­би­ти­ся че­рез ква­лі­фі­ка­цій­не си­то дніп­ро­пет­ров­ський «Дніп­ро».

Саме Ліга чемпіонів має стати лакмусовим папірцем теперішнього рівня донецького «Шахтаря» — матчі в чемпіонаті України нечасто вимагають від донеччан максимальної концентрації зусиль, і за перші шість турів жодний суперник не створив чемпіонам України значних проблем.
У групі Н із гірниками грає представник одного з європейських топ-чемпіонатів — іспанської Прімери, португальський гранд і лідер білоруського футболу. На старті турніру підопічні Мірчі Луческу вирушили у гості до Іспанії.


Уже вдруге поспіль четвертим представником Прімери в Лізі чемпіонів є клуб із Країни басків. Якщо в минулому розіграші це був «Реал Сосьєдад» із Сан-Себастьяна, то в нинішньому ним став «Атлетик» із Більбао. Також удруге баскська команда розпочала груповий раунд домашнім матчем проти донецького «Шахтаря». Якщо для сан-себастьянців дебют у минулому сезоні не вдався (команда програла донеччанам із рахунком 0:2), то для клубу з Більбао старт виявився куди успішнішим.
«Атлетик» розпочав зустріч агресивно, на правах господаря поля створивши перший момент поблизу воріт Андрія П’ятова вже на третій хвилині: де Маркос із флангу віддав точну передачу на Ріко, однак опорний півзахисник іспанського клубу пробив невлучно. «Шахтар» на цей епізод відповів непоганою і перспективною атакою, але Тейшейра в завершальній її стадії потрапив у положення поза грою. Створення штучних офсайдів і надалі було важливим елементом у захисних побудовах господарів.
Трохи згодом гості частково перехопили ініціативу. Вже на 13-й хвилині непоганий шанс забити мав Тарас Степаненко, дальній удар якого парирував досвідчений голкіпер Горка Ірайсос. Атлетик діяв в обороні дуже щільно, тому гірники раз по раз робили ставку на дальні удари, які в першому таймі користі не принесли.
Контратаки баскського клубу також особливої загрози не містили, хоча варто вказати і на впевнену гру на виходах у виконанні Андрія П’ятова. Кінцівка першого тайму пройшла у рівній боротьбі і загалом без гострих моментів, та вже в додані арбітром із Греції дві компенсовані хвилини донеччани створили високу напругу поблизу володінь Ірайсоса, та забити «гол у роздягальню» все ж не спромоглися.
У другій 45-хвилинці команди заграли активніше. Розпочалася гра на зустрічних курсах, яка додала напруження у матчі, хоча перший пам’ятний момент стався лише на 61-й хвилині: Луїс Адріано до кінця поборовся за м’яч, який сам же і втратив, та вивів Тейшейру на ударну позицію. Алекс з убивчої позиції влучив у руку захисника іспанського клубу, але арбітр порушення правил не побачив чи, можливо, вважав, що оборонець рукою зіграв несвідомо.
Уже через шість хвилин на дальній удар з-під захисника наважився Коста — цього разу дуже вдало зіграв Ірайсос. Напруга зростала, і через хвилину донеччани таки розпечатали володіння Ірайсоса, проте зробили це з мізерного офсайду — Кучер, який робив вирішальний простріл, був на кілька сантиметрів ближчий до воріт, ніж останній захисник «Атлетика».
Господарі відповідали на гострі випади гірників довгими діагональними передачами у напрямку Адуріса, але їх спокійно «читали» П’ятов і його партнери по захисту. За 20 хвилин до завершення матчу тренери вдалися до замін, і це помітно збило темп поєдинку.
Уже під завісу матчу тиск гостей на ворота господарів поля пішов на спад, та «Атлетик» після виснажливого матчу чемпіонату Іспанії проти «Барселони» (баски трималися до 79-ї хвилини, але на фініші дублем відзначився каталонський бразилець Неймар) також не виглядав надто свіжим, і на табло залишилися горіти закономірні для цієї гри нулі.
«Те, що ми очікували від басків, те вони і показали. Вони більше вертикальний футбол показали, ми ж більше комбінували, більше створювали. І дуже шкода, що не забили», — сказав після поєдинку головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу.
В іншому матчі групи Н боротьби не вийшло — португальський «Порту» легко розгромив білоруський БАТЕ з рахунком 6:0. У побитті аутсайдера взяли участь Ясін Брагімі (він відзначився хет-триком), а також Джексон Мартінес, Адріан і Венсан Абубакар.
Саме з португальським грандом 30 вересня у формально домашньому поєдинку у Львові зіграє «Шахтар».
Кілька інших результатів Ліги чемпіонів виявилися не надто очікуваними. Приміром, у групі А грецький «Олімпіакос» переграв іспанський «Атлетико» — 3:2. У цьому ж квартеті італійський «Ювентус» очікувано був сильнішим за шведський «Мальме» — 2:0. У групі В все закономірно — «Ліверпуль» — «Лудогорець» (Болгарія) — 2:1, «Реал» — «Базель» — 5:1. У групі С «Монако» переміг «Байєр» — 1:0, а от російський «Зеніт» приємно здивував своїх уболівальників, на виїзді перегравши «Бенфіку», — 2:0. У групі D зафіксовано такі результати: «Галатасарай» — «Андерлехт» — 1:1, «Боруссія» (Дортмунд) — «Арсенал» — 2:0.
У центральному матчі середи в групі Е «Баварія» на останніх хвилинах таки дотисла «Манчестер Сіті» — 1:0, а «Рома» просто не помітила опору російського ЦСКА — 5:1. У групі F «Барселона» важко перемогла кіпрський АПОЕЛ — 1:0, а «Аякс» і ПСЖ розійшлися миром — 1:1. У квартеті G обидва матчі завершилися внічию з рахунком 1:1. Так зіграли «Челсі» — «Шальке» і «Марибор» — «Спортинг».

Антон ШУЛЬГА, Максим ГЕРАСИМЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».