Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Червень 2019 10:53

Луїш Каштру – логічний вибір "Шахтаря"

Rate this item
(0 votes)

Луїш Каштру, колишній тренер «Віторії» (Гімараєш), уже підписав дворічний контракт із донецьким «Шахтарем». За всю свою 21-річну тренерську кар’єру Луїш Мануел Рібейру де Каштру не здобув жодного трофею.
Чи зміниться щось у донецькому клубі? Давайте розберемося детальніше — хто ж такий Луїш Каштру і чому саме його обрали на посаду головного тренера гірників?
У минулому Луїш Каштру був футболістом. Займав позицію правого захисника. За всю свою сімнадцятирічну кар’єру гравця Каштру лише три сезони (з 1985-го по 1988 роки) відіграв в елітному дивізіоні португальського футболу — Прімейрі в складі «Елвашу». Всього ж на рахунку Луїша в Прімейрі менше трьох десятків матчів, десять жовтих карток та як мінімум одна червона.

Завершивши кар’єру футболіста у 1997 році, Каштру вирішив здобути вищу освіту, яка не пов’ язана зі спортом. Навчався на фізичному факультеті в одному з найстаріших університетів Португалії. Паралельно він працював продавцем. Тому що на той момент у нього вже була сім’я, яку потрібно було забезпечувати.
Після завершення кар’єри гравця Луїш Каштру залишився в «Агуеді», де брав участь у тренувальному процесі. З часом його звільнили з «Агуеди» і він узявся керувати аматорським клубом.
Так продовжувалося доти, доки він не отримав запрошення від «Пенафієла», з яким дебютував у Прімейрі на посаді головного тренера. Згодом його помітив «Порту» і запросив на посаду координатора юнацької клубної академії. З того часу вважається, що Луїш любить та вміє працювати з молодими гравцями.
«Я довго працював у «Порту», відповідав за різні напрямки, але найбільше працював з молоддю, академією. Я чудово розумію психологію молодих гравців, мені подобалося працювати з ними, але я розумів, що не буду вічно на адміністративних посадах, мені хотілося повернутися до тренерської роботи», — розповідав Луїш Каштру в одному зі своїх інтерв’ю.
У липні 2013 року Луїш Каштру отримав посаду головного тренера другої команди «Порту». В той самий період наставником першої команди «драконів» був Паулу Фонсека, якого відправили у відставку за незадовільні спортивні результати. На його місце призначили Каштру. Але й під керівництвом Луїша «Порту» не вдалося піднятися вище. Португальський фахівець повернувся до роботи з другою командою «Порту».
Потім Луїшу надійшла пропозиція очолити «Ріу Аве» — команду Прімейри. Цей виклик виявився доволі успішним для Каштру, але надовго він там не затримався. Влітку 2018 року Луїш підписав дворічну угоду з «Віторією». Зазначимо, що у своїй кар’єрі тренера Луїш удруге приходить на місце Фонсеки. Перша спроба в «Порту» виявилася невдалою, подивимося, що буде в «Шахтарі».
Незважаючи на вік, а португальцю вже 57, Луїш є прогресивним фахівцем з точки зору розуміння гри. Він розуміє, що кожні два-три роки щось змінюється в грі, тому стежить за всіма тенденціями.
Португальський фахівець є прихильником атакуючого футболу, а це те, що потрібно донецькому клубу. Улюблена схема гри Каштру — 4-1-4-1. Якщо «Шахтар» гратиме за таким принципом, то місце на полі отримає більше атакуючих гравців.
Каштру вміє підлаштовуватися під гравців. Він ставить футболістам максимально можливі завдання. А також дає їм свободу на полі та можливість імпровізувати.
Португалець — фанат красивого футболу. На батьківщині Луїша називають найцікавішим тренером чемпіонату Португалії останніх років, а його команди забивають такі голи, що Гвардіола та Саррі можуть аплодувати стоячи.
«Шахтар» виховує і продає свої таланти, а Луїш Каштру ідеально підходить під цей пункт. Він знає, як виховати чудового гравця і згодом вигідно продати його у топ-чемпіонати.
Завдання на найближчий час — залучати молодих та перспективних гравців, показати якість гри, а не лише результат. Тому стежимо за новинами, першими коментарями і результатами та бажаємо успіхів новому тренеру «Шахтаря».

Юлія ГАВРИЛЮК, Укрінформ 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».