Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Липень 2014 03:00

Бразилія – сумує, Німеччина – святкує

Rate this item
(0 votes)

Чем­піо­нат сві­ту з фут­бо­лу у Бра­зи­лії вже став іс­то­рією. Сві­то­ва пер­шість по­да­ру­ва­ла вбо­лі­валь­ни­кам ба­га­то яс­кра­вих по­єдин­ків. Не ста­ли ви­нят­ком і дві остан­ні гри — фі­нал та матч за тре­тє міс­це.

Господарі турніру — бразильці після ганебної поразки від німців у півфіналі (1:7) прагнули реабілітуватися перед своїми прихильниками. Напередодні матчу за бронзу переважна більшість гравців бразильської команди говорила про шанс це зробити у протистоянні зі збірною Нідерландів. Але зовсім іншої думки були футболісти з європейського континенту.
Привид поразки від Німеччини літав над стадіоном «Національний» у Бразиліа вже в першому таймі матчу за третє місце. Так, на 3-й хвилині гри Тьяго Сілва збив Роббена, і алжирський суддя Хаймуді вказав на одинадцятиметрову позначку. Робін ван Персі свій шанс використав, і рахунок став 1:0 на користь європейців.
Але в епізоді з призначенням пенальті не все так чітко. Відеоповтори показали, що фол на Роббені був ще до лінії штрафного майданчика, а сам Тьяго Сілва мав отримувати червону картку, оскільки це порушення у будь-якому випадку трактувалося як фол останньої надії, і Роббен виходив сам на сам із воротарем.


Утім, навіть швидко пропущений гол не надихнув бразильців на створення якихось небезпечних моментів в атаці. Підопічні Сколарі не завжди знали, куди бігти і як грати з Нідерландами. На 16-й хвилині матчу рахунок став 2:0. Знову швидка контратака Нідерландів, і після прострілу у штрафний майданчик Давид Луїс скинув м’яч прямо на ногу Блінду, який розстріляв ворота Жуліо Сезара з десяти метрів.
Здавалося, що і цього разу Бразилія посипеться. Помаранчеві ж вирішили не форсувати подій. Бразильці продовжували володіти м’ячем, проте створити щось по-справжньому небезпечне біля воріт Сілленссена їм так і не вдалося. За 45 хвилин можна згадати лише удар Оскара, який накрив воротар, та удар головою Давида Луїса, після якого м’яч пролетів повз ворота. Після виходу на перерву збірна Бразилії знову була освистана своїми вболівальниками.
У другому таймі господарі турніру знову нічого не створили і пропустили ще один м’яч. Останні 45 хвилин голландці більше захищалися і робили це впевнено. Шансів у пентакемпеонів практично не було. Єдиний більш-менш гольовий момент був у Раміреса, однак після його удару м’яч пролетів повз ворота. Феліпе Сколарі намагався змінити хід гри хоча б замінами, але нічого не вийшло. Так, Халк запам’ятався лише ударами по воротах у стилі американського футболу, а Ернанес просто відмучився на полі і нічим своїй команді не зумів допомогти.
Наприкінці матчу алжирський суддя не призначив ще один чистий пенальті за фол на Роббені, пожалівши Бразилію. Хоча розгрому в цьому матчі господарі турніру так і не зуміли уникнути. Вже в доданий арбітром час Янмаат зробив простріл із флангу, а Вейналдум замкнув цю передачу, зробивши рахунок 3:0.
Вимучити хоча б гол престижу Бразилія не змогла. Збірна ж Нідерландів виграла вперше у своїй історії бронзу чемпіонатів світу і поставила хрест на тренерській кар’єрі Феліпе Сколарі у національній збірній своєї країни.
У фіналі світової першості зустрілися збірні Німеччини та Аргентини. Двічі ці збірні грали між собою у фіналах чемпіонатів світу. У 1986-му в Мексиці перемога дісталася аргентинцям із рахунком 3:2, але вже через чотири роки збірна Німеччини взяла реванш у південноамериканців, здобувши перемогу в Римі з рахунком 1:0.
Варто також зазначити, що європейська збірна ще жодного разу не вигравала чемпіонат світу, який проходив на території Південної Америки. Проте нинішня збірна Німеччини, покоління якої охрестили «золотим», довела, що саме вона зможе перервати цю неприємну для Європи традицію. Після півфінального матчу проти Бразилії капітан збірної Англії Стівен Джерард заявив: «У Бразилії є Неймар. У Аргентини є Мессі. У Португалії є Роналду. У Німеччини є команда!»
На відміну від аргентинців, склад німецької збірної виглядав куди більш збалансованим, і саме це зіграло головну роль у здобутті четвертого чемпіонства світової першості. Йоахім Льов вирішив не змінювати стартового складу матчу проти Бразилії. І було б дивно це робити, враховуючи, як злагоджено грали його підопічні. Тим не менш одна заміна таки відбулася. Буквально за 10 хвилин до старту поєдинку пошкодження під час розминки отримав Самі Хедіра, якого змінив молодий Крістоф Крамер.
Обидві команди розпочали матч у високому темпі. Німці, як і очікувалося, грали першим номером, Аргентина, у свою чергу, вирішила грати другим, діючи виключно на контратаках. Саме такий стиль гри протягом усього шляху до фіналу використовував Алехандо Сабелья. Могла ця стратегія вирішити і долю фіналу.
Німці фактично не мали гольових моментів, а суперник відповідав дуже гострими контратаками на ворота Нойєра. На 21-й хвилині матчу глядачі на стадіоні «Маракана» побачили перший небезпечний момент у виконанні Аргентини: Ігуаїн після обрізки від Кроса опинився сам на сам із Нойєром, але примудрився пробити з убивчої позиції повз ворота. Вже через дев’ять хвилин Гонсало таки розписався у воротах Нойєра, проте зробив це з метрового офсайду.
Німеччина на це нічим особливим не відповіла. Бундестім продовжував шукати пробоїни у захисних рядах аргентинської збірної, однак підопічні Сабельї грали в обороні дуже грамотно. Можна пригадати перспективні навіси від Мюллера у напрямку Клозе, постріл з-за меж штрафного від Кроса, який упевнено парирував Ромеро.
За 5 хвилин до перерви команди дещо розкрилися і додали у швидкості і створили по одному небезпечному моменту. На рейд від Мессі, який ледь не завершився виходом сам на сам із голкіпером, Німеччина відповіла ударом в штангу від Ховедеса. Саме цей момент і був найнебезпечнішим у європейців за весь перший тайм.
У перерві Сабелья замість Лавессі випустив Серхіо Агуеро. Він додав креативу попереду, і другий тайм аргентинці почали просто відмінно. Вже на 47-й хвилині мав забивати Мессі, але Ліонель пробив поруч зі стійкою воріт Нойєра. Ще через дві хвилини після скидки від Агуеро на ударній позиції опинився Ігуаїн, однак Гонсало дуже довго обробляв м’яч, і у підсумку пробити йому не дали. На 62-й хвилині матчу відкрити рахунок міг Озіл: Клозе на лінії штрафного майданчика розібрався із суперником, видав передачу точно на хід Месуту, але півзахисник на швидкості заплутався у своїх ногах і в результаті пробив коліном повз ворота.
Слід також згадати черговий удар з-за меж штрафного від Кроса, проте знову надійно зіграв Ромеро. У Аргентини найпомітнішим був Мессі, який багато разів загрожував воротам Нойєра, але всі його удари проходили повз ворота німецької команди. Під завісу основного часу Льов випустив Маріо Гьотце, якому вже в овертаймі судилося стати головним героєм матчу.
На першій хвилині додаткового часу Німеччина створила небезпечний момент. Шюррле після відмінної передачі від Гьотце із семи метрів потужно пробив прямо в руки Ромеро. На цей момент Аргентина відповіла гострою прострільною передачею від Агуеро, однак вона не знайшла адресата. Трохи згодом грубо помилився Хуммельс і Паласіо вискочив сам на сам із Нойєром, але перекинув і голкіпера німців, і ворота.
Наприкінці першої п’ятнадцятихвилинки стало помітно, що обидві команди від втоми підсіли. Футболісти все частіше били один одного замість м’яча. Перевага збірної Німеччини в першому екстра-таймі була явною, хоча на табло і світилися нулі.
Другий додатковий тайм мало чим нагадував футбол. Команди (особливо це стосується аргентинців) грали грубо. Більше всіх дісталося Швайнштайгеру, якому кілька разів знадобилася медична допомога. Здавалося, що справа йде до серії післяматчевих пенальті, проте іншої думки були Льов і його підопічні.
За сім хвилин до завершення додаткового часу німців уперед вивів Маріо Гьотце. Шюррле пройшов лівим флангом і відмінно віддав у центр штрафного майданчика на Гьотце, той технічно прийняв м’яч на груди і з десяти метрів відправив його у ворота Ромеро.
Після пропущеного м’яча Аргентина пішла ва-банк. Сабелья кинув усі сили в атаку, втім, урятуватися його підопічним не вдалося. Німеччина впевнено діяла в обороні і в підсумку довела справу до свого четвертого чемпіонства в історії чемпіонатів світу. І невипадково, що півзахисника збірної Німеччини Маріо Гьотце було визнано найкращим гравцем фіналу, а капітана збірної Аргентини Ліонеля Мессі — найкращим гравцем чемпіонату світу.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».