Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Вересень 2018 16:32

Недовідставлені

Rate this item
(0 votes)

ЧОМУ ХАЦКЕВИЧ І ВЕРНИДУБ УСЕ Ж ЗАЛИШИЛИСЯ?

Минулого тижня одразу двоє головних тренерів провідних українських клубів зібрались у відставку. Юрій Вернидуб та Олександр Хацкевич спочатку натякнули на своє прощання з командою, але згодом змінили рішення. Причому Хацкевичу для цього вистачило години. То що ж сталося?

Чому збиралися піти
Одразу зауважимо, що заяви головні тренери робили на емоціях. «Зоря» Юрія Вернидуба драматично поступилася «Лейпцигу» і не зуміла пробитися в груповий турнір Ліги Європи.

«Динамо» Хацкевича після провалу у кваліфікації Ліги чемпіонів несподівано «згоріло» вдома «Карпатам» 0:2 в матчі УПЛ. Фахівці важко переживали невдачі і обидва почали говорити про те, що вони «прийняли рішення».
Бажання Вернидуба піти зрозуміле. Він працює головним тренером «Зорі» вже сьомий рік і за цей час досяг із командою чимало — бронзові медалі УПЛ, фінал Кубка України, груповий етап Ліги Європи.
Водночас Вернидуб розігнав кар’єри великої кількості класних футболістів. Скажімо, Малиновського і Луніна. Багато гравців, працюючи з ним, неодмінно прогресують і переходять у більш заможні команди.
Постійна кадрова ротація, скромні фінансові можливості клубу, відсутність справжньої домашньої арени і бази (нагадаємо, Луганськ і досі окупований) — усе це виснажило Вернидуба. Його бажання перевести подих було очевидним.
24299329Щодо слів Хацкевича про «сором за гру команди, відповідальність за поразку, правильне рішення і розмову з президентом», то головний тренер «Динамо» був реально шокований результатом і футболом своєї команди в матчі з «Карпатами».
Багато хто сподівався почути від Хацкевича слова про відставку ще після невдачі з «Аяксом». Мовляв, за такий провал потрібно нести відповідальність. А поєдинок із «Карпатами» взагалі виглядав як «злив» тренера. Гравці «Динамо» просто відмовлялись адекватно йти в атаку.
Чому залишилися
Вернидуб залишився в «Зорі» після зустрічі з президентом клубу Євгеном Геллером. Тренер каже: «Була позитивна розмова». Хацкевич своє бажання заперечував уже через годину після перших слів. Казав, що «невірно поставив наголос і такі рішення не приймаються одразу після матчу». Іншими словами, випустили пару і заспокоїлись.
Найкумедніше, що ЗМІ вважали саме Вернидуба наступним тренером «Динамо». І коли той говорив про відставку, усі чекали близького звільнення Хацкевича.
У результаті всі залишилися на своїх місцях, а Вернидуб навіть заявив, що ніколи не хотів працювати в «Динамо». Дивно, адже уся поведінка тренера в минулому сезоні говорила саме про бажання очолити «Динамо».
Якщо ж серйозно, то Вернидуб — ідеальний тренер для «Зорі», а «Зоря» — ідеальний клуб для Вернидуба. Невідомо, чи він знайде колись кращий клуб для втілення свого бачення футболу.
У Хацкевича ситуація схожа. Він у «Динамо» з 1996 року, лідери команди виросли на його очах, а взаєморозуміння з керівництвом у нього ідеальне.
Насправді Хацкевич не хоче втрачати це місце. Його гучні заяви — це скоріше спосіб вплинути на команду, попередити про зміни і навіть «репресії».
Крім цього, відставки головних тренерів не входили у плани президентів «Зорі» та «Динамо». Звільняти тренера зараз, на початку вересня, це значить перекреслювати усю роботу в міжсезоння. Насамперед роботу трансферну.
Саме під бачення гри Хацкевича купувалися влітку Сідклей, Че Че, Буено, Дуелунд. Хтозна, чи знадобляться вони новому потенційному наставнику.
Зате у Хацкевича є кадровий потенціал, аби виправити ситуацію в УПЛ і не провалитися в Лізі Європи. Ну і чекати, на скільки вистачить терпіння у Ігоря Суркіса.

Святослав ВАСИЛИК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».