Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Грудень 2016 09:37

Ще один крок до чемпіонства «Шахтаря»

Rate this item
(0 votes)

Цен­траль­ний матч дру­го­го ко­ла чем­піо­нату Ук­раї­ни з фут­бо­лу у прем’­єр-лі­зі між ки­їв­ським «Ди­на­мо» та до­нець­ким «Шах­та­рем» ша­ну­валь­ни­ків віт­чиз­ня­но­го фут­бо­лу не роз­ча­ру­вав. Сім за­би­тих м’ячів, два ви­лу­чен­ня, тра­ди­цій­ні роз­бір­ки між фут­бо­ліс­та­ми та не­спо­ді­ва­на роз­в’яз­ка — що ще по­тріб­но для то­го, щоб на­со­ло­ди­ти­ся грою?

Господарі показали привабливий футбол і могли розраховувати на перемогу, проте від «біло-синіх» відвернулася Фортуна. Гості ж зіграли на своєму рівні та використали майже всі моменти біля воріт суперника.

«Шахтар» підходив до другого українського «класико» у сезоні в піднесеному настрої. Показавши стовідсотковий результат у груповому етапі Ліги Європи та отримавши наступного суперника, «помаранчево-чорні» готувалися до битви у Києві без кадрових втрат.
Без травмованих виконавців було і «Динамо». Але настрій у столичних футболістів був не найкращим. Так, грюкнули дверима «біло-сині» у Лізі чемпіонів добряче, але непотрапляння клубу у євровесну тиснуло на футболістів і тренера.
Матч з донеччанами був принциповим для наставника киян Сергія Реброва. Зрозуміло, що «Динамо» у цьому матчі влаштувала лише перемога. І «біло-сині» з перших хвилин кинулися в атаку. І забили на 15-й секунді. Гонсалес побачив ривок Мораєса та віддав тому на хід. Жуніор виграв у швидкості в Кучера та пробив точно під П’ятовим — 1:0.
Ось так несподівано швидко динамівці повели у рахунку. Проте так само швидко «Шахтар» відігрався. Сталося це вже на 3-й хвилині. Гірники заробили штрафний удар. Бернард подав, а Хачеріді та Рудько записали у свій пасив автогол. Воротар і захисник не порозумілися. Євген мав залишати м’яч Артуру, який у стрибку кулаками хотів вибити того подалі.
Натомість Хачеріді зачепив м’яч головою, і він від рук голкіпера влетів у сітку воріт. Після цього команди вирішили взяти паузу.
Загалом у першому таймі м’ячем більше володіли гості. Господарі ж намагалися відповідати швидкими контратаками. Гострота у киян ішла від Ярмоленка. Андрій уперто йшов уперед, однак не складалося з точним останнім пасом.
Так тривало до 30-ї хвилини, коли Буяльський заробив штрафний. Гості спробували посперечатися з Анатолієм Жабченком, але той тільки показав картку Степаненку. А Рибалка чудово виконав цей стандарт, красиво поклавши м’яч у кут, який захищала стінка. П’ятов навіть не стрибав, провівши м’яч очима.
«Шахтар» міг відігратися ще до перерви, однак Рудько впорався з потужним ударом Ракицького з-за меж штрафного майданчика, а згодом Марлос виконав ідеальний навіс на голову Феррейрі.
От тільки удар у аргентинця не вийшов. Він пробував спіймати Рудька на протиході, але така задумка не вийшла і голкіпер забрав м’яч. На тому команди пішли на перепочинок — Жабченко не компенсував жодної хвилини.
Вдруге підопічні Паулу Фонсеки відіграли на 5-й хвилині другого тайму. Гірники скористалися перевагою в одного гравця (Буяльський у цей момент отримував допомогу за межами поля). Срна з правого флангу зробив простріл точно на Фреда. Бразилець увірвався до штрафного майданчика і коліном переправив м’яч у дальній кут — 2:2.
А ще через кілька хвилин гості могли і вийти вперед (знову була більшість, цього разу допомогу отримував Хачеріді), але Марлос із забійної позиції не влучив у ворота. Та це лише відтермінувало третє взяття воріт «Динамо».
На 59-й хвилині Рибалка втратив м’яч у центрі поля, чим обрізав півкоманди. У підсумку вихід 5 в 4 після навісу Марлоса завершив Феррейра. А через дві хвилини київську команду підвів Мораєс.
Він спочатку відмахнувся у боротьбі від Степаненка (у цей момент Гармаш із забійної позиції примудрився пробити над воротами), за Тараса вступився Кучер, Жуніор відштовхув в обличчя ще й Олександра, далі отримав поштовх у лице і Срна.
Жуніор достроково завершив сезон, отримавши цілком справедливу червону картку. Команди на кілька хвилин завелися, але тренери досить швидко заспокоїли своїх підопічних. «Шахтар» заволодів ініціативою. Щоправда, забивати мало «Динамо». Бесєдін заблокував удар П’ятова (Андрій перебував за межами штрафного майданчика, довго готуючись вибити м’яч подалі), а от влучити з розвороту у порожні ворота з дальньої відстані Артему не судилося.
Ребров кинув у бій ще й молодого Циганкова. Господарі почали йти вперед великими силами, після чого вільні зони попереду отримали гірники. Спочатку Бернард вийшов сам на сам із Рудьком, хотів перекинути його, але Артур зумів ліквідувати загрозу. Згодом Марлос, також вийшовши фактично віч-на-віч, перекинув голкіпера. При цьому він перекинув і ворота. І все ж «Шахтар» зумів забити. Точніше — кияни знову самі собі забили.
Другий автогол до свого пасиву записав Хачеріді. Євген хотів перервати простріл Дентіньйо, а вийшло, що м’яч від його ноги пролетів повз Рудька.
Але і це ще було не все. Бесєдін після подачі кутового ударом головою після помилки П’ятова на виході знову повернув на табло мінімальне відставання. Та на справжній футбольний подвиг у киян просто не вистачило часу — донеччани вміло «вбивали» час і здобули перемогу.
Паулу Фонсека вперше у своїй тренерській кар’єрі обіграв Сергія Реброва та «Динамо». «Шахтар» тепер має вже 13 очок переваги над своїм головним конкурентом. І це після 18 турів. Попереду — ще чотири матчі у першій частині чемпіонату та десять — у другій.
Однак уже зараз закрадається відчуття, що в Україні буде новий чемпіон. А після матчу стало відомо, що голкіпер «Динамо» Олександр Шовковський офіційно завершив спортивну кар’єру. Воротар столичного клубу відіграв у футболці «біло-синіх» 23 роки.
На рахунку Олександра десять матчів з початку сезону в усіх турнірах, однак після помилок на початку вересня Шовковський сів на лаву запасних, поступившись місцем колезі по амплуа Артуру Рудьку.
Ре­зуль­та­ти всіх мат­чів
18-го ту­ру:
«Дніп­ро» — «Олім­пік» (До­нецьк) — 1:1
Го­ли: 1:0 — Ротань (29), 1:1 — Танчик (85)
«Во­линь» (Луцьк) — «Вор­скла» (Пол­та­ва) — 0:1
Гол: Одарюк (50)
«Кар­па­ти» (Львів) — «Зір­ка» (Кро­пив­ниць­кий) — 2:3
Го­ли: 1:0 — Бланко-Лещук (6), 1:1 — Бацула (30), 1:2 — Перейра (69), 2:2 — Чачуа (70), 2:3 — Кучеренко (74)
ФК «Олек­сан­дрія» — «Чор­но­мо­рець» (Оде­са) — 2:1
Го­ли: 1:0 — Микицей (17), 1:1 — Ковалець (22), 2:1 — Грицук (78)
«Сталь» (Кам’­ян­ське) — «Зо­ря» (Лу­ганськ) — 0:2
Го­ли: 0:1 — Караваєв (74), 0:2 — Бонавентуре (75)
«Ди­на­мо» (Ки­їв) — «Шах­тар» (До­нецьк) — 3:4
Го­ли: 1:0 — Мораєс (1), 1:1 — Хачеріді (3, автогол), 2:1 — Рибалка (30), 2:2 — Фред (50), 2:3 — Феррейра (59), 2:4 — Хачеріді (89, автогол), 3:4 — Бесєдін (90+2)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».