Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Листопад 2016 14:27

Дві перемоги в листопаді

Rate this item
(0 votes)

На за­вер­шен­ня стар­то­во­го від­різ­ку від­бір­но­го цик­лу чем­піо­на­ту сві­ту з фут­бо­лу 2018 ро­ку під­опіч­ні Ан­дрія Шев­чен­ка здо­бу­ли дві пе­ре­мо­ги — в офі­цій­но­му мат­чі з коман­дою Фін­лян­дії і в то­ва­ри­ській зу­стрі­чі зі збір­ною Сер­бії.

До поєдинку в Одесі збірна України після зіграних трьох турів мала у своєму активі п’ять пунктів, і ще до стартового свистка наші футболісти знали результат матчу прямих конкурентів за вихід із групи І — Хорватії та Ісландії. Хорвати здобули домашню перемогу (2:0), і до мотивації підопічних Шевченка додався ще один стимул — обійти ісландців і піти на зимову перерву на другій сходинці.
Боротьбу за три очки в поєдинку з фінами українці вели в такому складі: П’ятов — у воротах, Бутко, Кучер, Ракицький, Соболь — у захисті, Степаненко, Ярмоленко, Зінченко (Ротань, 67), Коваленко (Шахов, 89), Коноплянка (Циганков, 83) — у півзахисті, Кравець був єдиним форвардом.

Дуже швидко господарям удалося створити небезпеку біля воріт Лукаша Градецьки. Вже на 4-й хвилині зустрічі після подачі справа від Богдана Бутка головою завдавав удару Артем Кравець, і м’яч влучив у штангу воріт.
Першу половину «синьо-жовті» відіграли набагато впевненіше, ніж другу, і не дивно, що єдиний м’яч у грі був забитий саме в межах стартових 45 хвилин.
Атаки і постійний контроль м’яча втілилися в гол на 25-й хвилині завдяки зусиллям двох гравців — Євгена Коноплянки та Артема Кравця. Коноплянка зробив відмінний ривок лівим флангом, за яким слідом пішов простріл уздовж лінії воротарського, після чого Кравець в один дотик без особливих труднощів переправив м’яч у порожні ворота Градецьки — 1:0.
У другій половині підопічні Ганса Бакке стали діяти активніше. І гостям удалося полоскотати нерви збірній України та її вболівальникам.
Один із найбільш небезпечних моментів був, коли Робін Лод пробив по воротах П’ятова, наш воротар відбив м’яч точно на Маркканена, і лише дивом гравець збірної Фінляндії з лінії воротарського майданчика пробив вище воріт.
Ще один потенційно результативний епізод у фінів був у першій половині зустрічі, коли обрізкою Кучера міг скористатися Пуккі, але голкіпер завадив реалізувати вихід сам на сам.
Андрій Шевченко відреагував на вирівнювання гри з боку фінів заміною, випустивши на поле Руслана Ротаня замість Зінченка. Ротань допоміг українській команді трохи заспокоїти гру. Цікавою вийшла і ще одна заміна: в складі національної команди дебютував Віктор Циганков — один із наймолодших дебютантів збірної України.
Закінчення зустрічі вийшло напруженим, гравці обох команд стали грати у відкритий футбол. Щоправда, найбільш небезпечним шансом у кінці зустрічі став момент саме біля воріт Градецьки. Євген Коноплянка після пасу від Бутка вистрілював із близької відстані, м’яч не влетів у ворота гостей лише завдяки відмінному сейву голкіпера.
В іншому важливому для розподілу місць у групі І поєдинку хорвати перемогли ісландців завдяки двом м’ячам, автором яких став півзахисник міланського «Інтера» Марцело Брозович. Голи вийшли схожі — на 15-й хвилині Брозович забив ударом з-поза меж штрафного майданчика, ще один влучний постріл із далекої відстані він завдав уже в компенсований час.
У проміжку між цими взяттями воріт точилася боротьба з обопільними шансами, але ближче до успіху все ж були хорвати.
Щоправда, за півгодини до гола, який остаточно зняв питання про переможця, Бодварссон, уникнувши офсайду, бив із лінії воротарського майданчика, але в площину воріт не влучив.
Не обійшлося для хорватів і без ложки дьогтю. Вже коли рахунок став 2:0, на грубий фол пішов ще один ключовий хавбек збірної Хорватії та «Інтера» Іван Перішич, який одразу побачив перед собою червону картку. Тож проти українців 24 березня наступного року цей футболіст не зіграє.
У ще одному поєдинку групи І турки переграли косоварів — 2:0. Таким чином, з 10 очками лідерами на зимову перерву пішли хорвати. На два бали менше мають українці, на три — ісландці. Четверте місце з п’ятьма очками обіймають турецькі футболісти, аутсайдерами залишилися фіни та косовари — по одному пункту.
15 листопада вперше за більш як три роки головна команда країни зіграла в Харкові. На стадіоні «Металіст», який після зникнення однойменного клубу вже скучив за великим футболом, українці приймали національну команду Сербії.
Андрій Шевченко дане після матчу з фінами слово про ротацію складу стримав. У товариському поєдинку в стартовому складі вийшли десять гравців, які до цього були серед запасних.
У складі Шевченко з основи залишив тільки Богдана Бутка. Але збірній Україні це не завадило виграти. Причому перемогли сильну збірну Сербії, що до цього матчу не програвала вісім поєдинків.
Провели поєдинок господарі в такому складі: Бойко — у воротах, Бутко, Ордець, Кривцов, Федецький — у захисті, Малишев, Караваєв (Петряк, 46), Сидорчук (Ротань, 46), Шахов (Зінченко, 77), Циганков (Ярмоленко, 65), Зозуля (Бесєдін, 62).
Але від початку не все добре складалося для українців у цій зустрічі. На старті поєдинку краще атакували гості, які провели кілька швидких випадів і мали один удар у площину воріт, який нейтралізував Бойко. З атакою в ці хвилини у команди Шевченка були великі проблеми: Зозуля бігав без м’яча, гра флангами не клеїлася.
Однак на 38-й хвилині у своїй мало не першій доведеній до логічного завершення атаці «синьо-жовті» таки забили. Лівим флангом пробіг Артем Федецький і прострілив до штрафного майданчика на Зозулю, який сам не зумів пробити першим дотиком, але підготував позицію для Шахова, який вилетів із-за спини і гарматним пострілом із кількох метрів ледь не розірвав сітку за спиною молодого голкіпера сербів Райковича — 1:0.
Забивши, українці не зупинилися і побігли знову в атаку. Щоправда, наприкінці тайму на виході помилився Бойко і добре, що підстрахував Сидорчук. У цей момент стало очевидним, що гідної заміни П’ятову на останньому рубежі «синьо-жовті» зараз не мають.
На початку другого тайму Шевченко вирішив поступово додати до складу більш досвідчених гравців. Одразу по перерві на поле вийшли Ротань і Петряк. У середині тайму посилили гру Андрій Ярмоленко та Артем Бесєдін, який дебютував у збірній, а на 77-й хвилині автора першого гола Євгена Шахова замінив його тезка Зінченко.
Дуже вдалим вийшов дебют у збірній молодого динамівця Бесєдіна. Саме він був причетний до другого взяття воріт сербів, які по перерві захищав досвідченіший Йованович.
Артем у швидкій контратаці протягнув м’яч майже до лінії штрафного майданчика й відпасував на Ярмоленка. Андрій спровокував на фол захисника сербів і сам же реалізував пенальті — 2:0. Це сталося на 87-й хвилині, після цього гру було зроблено.
Утім, і серби також могли розраховувати на два 11-метрових у ворота Бойка. У першу чверть години після початку другого тайму шведський суддя Мартін Стрембергссон спершу не побачив фол Ротаня на Катаї, а згодом — момент, коли м’яч влучив у руку Ордецю.
Окремо варто відзначити спраглих за футболом харківських уболівальників. На стадіон «Металіст» збірну України прийшло підтримати понад 20 тисяч глядачів, і підтримували вони головну команду зразково. Як же бракує в Харкові тієї команди, яка ще кілька років тому змушувала поважати себе всю футбольну Європу...

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».