Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Травень 2016 12:58

Коноплянка виграв Лігу Європи ... на лаві запасних

Rate this item
(0 votes)

Іс­пан­ський фут­боль­ний клуб «Се­ві­лья» ви­грав дру­гий за зна­чен­ням Єв­ро­ку­бок — Лі­гу Єв­ро­пи. 18 трав­ня у фі­на­лі під­опіч­ні Унаї Еме­рі здо­бу­ли во­льо­ву пе­ре­мо­гу над анг­лій­ським «Лі­вер­пу­лем» — 3:1.

Півзахисник збірної України Євген Коноплянка, який ще торік протистояв севільцям у фіналі разом із дніпропетровським «Дніпром», цього разу з іспанськими партнерами отримав престижний трофей, але фінальний матч дивився з лави для запасних.
Нинішня команда Коноплянки змогла встановити рекордне досягнення — жодній команді дотепер не вдавалося перемагати в Лізі Європи тричі поспіль. У цілому ж «Севілья» п’ять разів вигравала турнір, який до 2009 року називався Кубком УЄФА.

На старті фінального матчу, який відбувся у швейцарському Базелі, команди не стали форсувати події, почали з розвідки. Перший момент на 8й хвилині створили номінальні господарі з Англії, коли Джан із далекої дистанції намагався вразити дальній кут воріт Сорії, але голкіпер іспанського клубу з цим ударом впорався.
Потім був ще епізод на 12й хвилині, коли шведський арбітр Йонас Ерікссон мав призначати пенальті у ворота «Севільї», проте чогось пропустив гру рукою з боку захисника.
Наступну небезпеку біля воріт глядачі змогли побачити на 25й хвилині: Лаллана класним розрізним пасом знайшов у штрафному майданчику Старріджа, однак удар англійського форварда з гострого кута прийняв на себе Сорія.
«Севілья» змогла відповісти лише на 32й хвилині, коли з лінії воротарського майданчика удару «ножицями» через себе завдав Банега, та м’яч просвистів поруч зі стійкою. Відповідь «Ліверпуля» на 35й хвилині стала результативною: Коутіньйо, Фірміно та Старрідж розіграли класну комбінацію на підступах до штрафного майданчика.
Ця атака завершилася потужним ударом зовнішньою стороною стопи від Старріджа, який без шансів для Сорії закрутив сферу точно у дальній кут воріт.
Після гола «Севілья» намагалася збити темп матчу, а «Ліверпуль» на хвилі успіху продовжував атакувати ворота іспанського клубу. І все ж до перерви рахунок не змінився, а по перерві на поле вийшли ніби інші команди.
«Севілья» вже у першій атаці змогла зрівняти рахунок: Маріано пройшов правим флангом двох суперників та прострілив точно на ногу Гамейро, який запустив м’яч повз голкіпера Міньйоле.
Такий початок другого тайму не влаштовував команду Юргена Клоппа, і вона знову пішла великими силами на ворота суперника. «Севілья» грамотно та надійно захищалася. Одна з контратак ледь не призвела до другого гола, коли на 60й хвилині Гамейро не зміг реалізувати вихід сам на сам.
Та вже на 64й хвилині голкіпер «Ліверпуля» був безсилий: Вітоло за рахунок «стіночки» з партнером вийшов на оперативний простір до лінії штрафного майданчика, але пробив не він, а Коке, який підключився до атаки з лівого краю та потужним пострілом відправив м’яч у дальній кут воріт.
Після цього гола «Ліверпуль» опинився в нокдауні, не допомогли й заміни від Клоппа: Бентеке та Орігі на двох навіть моменту не створили.
Третій гол «Ліверпуль» пропустив на 70й хвилині, й після цього долю матчу вже було вирішено. Автором дубля став Коке, який у швидкій контратаці «Севільї» опинився на самоті на правому куті воротарського майданчика.
М’яч потрапив до нього певною мірою випадково — внаслідок двох рикошетів від футболістів «Ліверпуля», але це не змінило загального підсумку — за рахунку 1:3 у «червоних» опустилися руки.
Англійський клуб ще мав 20 хвилин на порятунок, але оговтатися мерсисайдцям так і не вдалося.
На нагородження Євген Коноплянка, який багато грав за «Севілью» саме в Лізі Європи на шляху до трофею, вийшов разом із партнерами. Нерозтрачені у вирішальних поєдинках емоції він тепер може використати в матчах за збірну, адже за три тижні у Франції стартує чемпіонат Європи.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».