Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Квiтень 2016 22:19

Забиває тільки один

Rate this item
(0 votes)

22-й тур чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу у Прем’­єр-лі­зі мож­на на­зва­ти по-сво­єму уні­каль­ним. Спра­ва в то­му, що впер­ше від по­чат­ку се­зо­ну в усіх мат­чах за­би­ва­ла ли­ше од­на коман­да, то­ді як ін­ший учас­ник ду­елі не­змін­но «мов­чав» (ще в од­но­му ви­пад­ку по­ра­ду­ва­ти гля­да­чів го­ла­ми не зміг жо­ден ко­лек­тив).

Київське «Динамо» взяло заплановані три очки в Ужгороді. На матч з лідером чемпіонату України прийшло менше половини стадіону. Цікаво, яку команду варто привезти до цього міста, щоб стадіон був заповнений? Хоча, як команда грає, так за неї і вболівають. Що стосується самого поєдинку, то кияни довго не могли відкрити рахунок, а господарі з перших хвилин матчу мріяли, щоб він швидше завершився.

У динамівців ще в першому таймі була купа моментів для взяття воріт, але відмінно діяв голкіпер ужгородців Бабенко. Наприкінці тайму господарі навіть мали момент забити, але в Кузика не вийшов удар по воротах з кількох метрів. У другому таймі «Динамо» додало в швидкості, і проблем у захисті «Говерли» побільшало. Вже на 48й хвилині після навісу Антунеша Ярмоленко ударом головою відкрив рахунок у зустрічі.
Через хвилину лише чудовий сейв Бабенка врятував господарів від другого голу, коли з кількох метрів пробивав Велозу. А подвоїли свою перевагу гості на 78й хвилині, коли після подачі кутового у виконанні Ярмоленка Хачеріді ударом головою відправив м’яч у ворота. Після цього господарі мали два моменти для того, щоб скоротити розрив у рахунку. В одному з них киян врятував Шовковський, а в іншому Гончар пробив вище воріт.
Прихильники харківського «Металіста», яких, напевне, залишилося не так то й багато, напередодні двобою з «Дніпром», мабуть, лише мріяли, щоб їхня команда не програла розгромно. Десь жевріла у них надія, що двотижневий перепочинок після нищівних 1:8 від «Шахтаря» піде футболістам на користь. Як виявилося, надії не виправдалися. Мирон Маркевич вдався до ротації складу. Лео Матос захворів, у Федецького була дискваліфікація, Ротаня та Папа Гуйє наставник залишив у запасі, надавши шанси Адамюку, Сватку та Політилу.
І в цьому матчі вони каші не зіпсували. Господарі з перших хвилин пішли у наступ, але довгий час нічого небезпечного біля воріт Ільющенкова їм не вдавалося створити. Оборонні редути «Металіста» впевнено справлялися як з позиційними атаками, так і зі стандартами, яких у господарів було чимало. Харків’яни цього вечора зосередилися на захисті власних воріт. Але на 32й хвилині гості пропустили. Андерсон, Зозуля та Шахов розіграли комбінацію, яку влучним ударом завершив Шахов.
Господарі продовжували атакувати, однак у наступні чотири хвилини відмінно зіграв Ільющенков. Воротар відбив удар Шахова п’ятою, удар головою впритул Чигринського, а також виграв дуель у Руїса. У другому таймі картина гри не змінилася. З тим лише нюансом, що «Дніпро» більшість своїх моментів реалізував. Протягом десяти хвилин Ільющенков тричі діставав м’яч із сітки власних воріт. Тут був і відмінний влучний удар Руїса, і м’яч Лучкевича, який менш ніж за хвилину вийшов на заміну, і реалізований пенальті Зозулі, який Роман сам же і заробив.
Останні 15 хвилин команди, швидше, догравали, але «Металісту» не вдалося уникнути п’ятого пропущеного м’яча. Захист гостей у компенсований час не завадив Руїсу пробити у дальній кут після розіграшу кутового. А перед тим Ільющенков ще врятував «Металіста», витягнувши удар із «дев’ятки» від Бруно Гами. 5:0 — і «Дніпро» повертається на третє місце у турнірній таблиці. Наступного дня після поєдинку стало відомо, що з посади головного тренера «Металіста» було звільнено Олександра Севідова.
У матчі з «Олімпіком» наставник «Шахтаря» Мірча Луческу вирішив виставити неосновний склад. Крім дискваліфікованих Срни та Кучера, поза заявкою залишився Факундо Феррейра. Натомість черговий шанс отримав Гладкий (і знову він його не використав). Також у запасі поєдинок розпочали Марлос, Едуардо, Тайсон, Ісмаїлі та Коваленко. Тобто половина тих, хто грав з «Брагою» у Лізі Європи.
І вкотре резерв «Шахтаря» не показав, за рахунок чого може претендувати на місце в основному складі. За весь перший тайм у господарів був лише один посправжньому небезпечний момент, коли Бернард після рикошету від захисника влучив у поперечину. Простріли і навіси з флангів, з якими справлялися Махарадзе та компанія, назвати гострими можна тільки з великою натяжкою. Водночас «олімпійці» були швидшими при переході в атаку. Саме вони володіли ініціативою протягом перших десяти хвилин. До того ж підопічні Романа Санжара не цуралися бити по воротах за першої нагоди.
Так, на сьомій хвилині Гришко взяв ініціативу на себе, обігрався з Танчиком, після чого пробив з меж штрафного майданчика. Тут «Шахтар» має дякувати своєму голкіперу, який ліквідував загрозу. Також можна пригадати удари Поступаленка і Танчика. М’яч в обох випадках, після рикошетів, пролітав поруч зі стійкою. До речі, коли бив Танчик, м’яч зрикошетив від руки Кривцова, який перебував на лінії штрафного майданчика.
Арбітр призначити пенальті не ризикнув. Невідомо, якою була б гра у другому таймі, якби не швидкий гол «Шахтаря» вже на першій хвилині. Веллінгтон Нем отримав м’яч перед штрафним майданчиком і, змістившись у центр, пробив під поперечину — 1:0. «Олімпік» мав відкриватися, якщо хотів вивезти з «Арени Львів» позитивний для себе результат, чим і скористалися «помаранчевочорні», отримавши вільні зони.
Загалом, у другій половині гості не створили жодного моменту. А ті удари, які були, блокували захисники. З виходом на поле Едуардо, Тайсона та Марлоса, «Шахтар» довів справу до розгромної перемоги. Хоча протягом тривалого проміжку часу гірникам ніяк не вдавалося то останній пас віддати, то підставити вдало голову чи ногу, то ще щось.
І тільки у завершальні десять хвилин відзначилися Марлос з пенальті та Едуардо після прострілу Кобіна. Отож «Шахтар» не відпустив «Динамо» у турнірній таблиці та зекономив сили після двобою з «Брагою».
Протистояння луцької «Волині» та «Карпат» зі Львова вийшло найгарячішім у турі. Західноукраїнське дербі обійшлося без забитих м’ячів, проте було наповнене принциповістю й жорсткою грою з боку обох команд. Варто сказати, що і команда Віталія Кварцяного, й колектив Володимира Безуб’яка нині переживають не найкращі часи, адже на двох не вигравали вже протягом одинадцяти календарних матчів чемпіонату України. З великою ймовірністю, по закінченні сезону «левів» очолить новий наставник, і це може бути колишній захисник київського «Динамо» та лондонського «Арсеналу» Олег Лужний.
Ре­зуль­та­ти мат­чів 22-го ту­ру:
ФК «Олек­сан­дрія» — «Зо­ря» (Лу­ганськ) — 2:0
Го­ли: 1:0 — Полярус (48), 2:0 — Грицук (87)
«Го­вер­ла» (Уж­го­род) — «Ди­на­мо» (Ки­їв) — 0:2
Го­ли: 0:1 — Ярмоленко (48), 0:2 — Хачеріді (78)
«Дніп­ро» (Дніп­ро­пет­ровськ) — «Ме­та­ліст» (Хар­ків) — 5:0
Го­ли: 1:0 — Шахов (32), 2:0 — Джон Руїс (65), 3:0 — Лучкевич (71), 4:0 — Зозуля (74, пен.), 5:0 — Джон Руїс (90+1)
«Во­линь» (Луцьк) — «Кар­па­ти» (Львів)  — 0:0
«Шах­тар» (До­нецьк) — «Олім­пік» (До­нецьк) — 3:0
Го­ли: 1:0 — Веллінгтон Нем (46), 2:0 — Марлос (83, пен.), 3:0 — Едуардо (90)
«Вор­скла» (Пол­та­ва) — «Чор­но­мо­рець» (Оде­са) — 2:0
Го­ли: 1:0 — Ткачук (2), 2:0 — Коломоєць (77)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».