Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Серпень 2015 21:59

«ШАХ­ТАР»: лишилося пів року до мети

Rate this item
(0 votes)

До­нець­кий «Шах­тар» здо­був важ­ли­вий ре­зуль­тат у Від­ні, де в остан­ньо­му ква­лі­фі­ка­цій­но­му ра­ун­ді Лі­ги чем­піо­нів УЄФА роз­по­чав про­ти­сто­ян­ня з авст­рій­ським «Ра­пі­дом». Ві­це-чем­піо­ни Ук­раї­ни запи­са­ли до сво­го ак­ти­ву мі­ні­маль­ну пе­ре­мо­гу, яка не до­зво­лить роз­слаб­ля­ти­ся на­ступ­но­го тиж­ня в мат­чі-від­по­ві­ді.

«Рапід» у домашньому поєдинку показав, за рахунок яких якостей зміг переграти на попередньому етапі кваліфікації амстердамський «Аякс». Якості ці характерні для європейських середняків — залізна ігрова дисципліна, висока фізична підготовка, яка дозволяє витримати досить високий темп протягом всіх 90 хвилин поєдинку.

Але й бракує одному з лідерів австрійського футболу речей досить типових — вигадки, особливо на завершальній стадії атаки, а також індивідуального класу окремих виконавців — найталановитіші футболісти з таких команд воліють продовжувати кар’єру в більш високооплачуваних чемпіонатах.
Натомість «Шахтар», попри втрату перед початком сезону трьох провідних футболістів, усе ще досить міцний колектив. Коли під час розвалу «Металіста» до складу гірників перейшли Марлос, Тайсон та Азеведо, здалося, що південноамериканців у донецькій команді вже забагато. Та нині, після переходу до інших клубів Луїса Адріано, Фернандо і Дугласа Кости так не здається. Колишні харків’яни стали лідерами і в новій команді, вправно діючи на флангах.
Наставник донеччан Мірча Луческу дещо змінив стартовий склад порівняно з поєдинками проти турецького «Фенербахче» на попередньому етапі кваліфікації. Досвідченого Шевчука на лівому фланзі захисту замінив Азеведо, в центрі оборони в пару з Ярославом Ракицьким став ветеран Олександр Кучер (успішний дебютант сезону Іван Ордець травмувався в поєдинку проти «Дніпра»). Праворуч у захисті немає альтернативи Даріо Срні. В опорній зоні зіграли Тарас Степаненко і Фред, на флангах півзахисту — Марлос і Тайсон, під єдиним нападником Олександром Гладким конструював атаки Алекс Тейшейра.
Поєдинок розпочався з атак гостей і запам’ятався ударами Ракицького з-поза меж штрафного майданчика — словацький голкіпер віденців Новота двічі переводив м’яч на кутовий.
Проте і «Рапід» намагався не пасти задніх — досить швидко господарі перехопили ініціативу та змусили понервувати прихильників «Шахтаря». Шауб, відірвавшись від захисників, пробив головою поруч зі стійкою. А згодом Степаненко ледь не зрізав м’яч у власні ворота після прострілу Павелича.
Надалі гра пішла зі змінним успіхом: то «Рапід» піде вперед і попресингує, то «Шахтар» спробує швидко поатакувати. У ці хвилини запам’яталися два епізоди. Спершу Гладкий добивав із гострого кута, але воротар був готовий до цього. Згодом після «обрізки» господарів сам на сам із Новотою вийшов Тейшейра, перед тим виборовши м’яч на чужій половині. Під час підготовки удару бразильця наздогнав оборонець, Алекс упав. Мінімальний контакт у штрафному майданчику був, але голландський рефері Бйорн Кюйперс на це падіння не відреагував і пенальті не призначив.
Ближче до середини тайму почав даватися взнаки стан поля — газон ставав дедалі мокрішим, у Відні усі ці дні були похмурими.
Розв’язка першого тайму (а згодом виявилося, що і всього матчу) настала в останній п’ятихвилинці. На 42-й хвилині Андрій П’ятов майстерно витягнув із-під поперечини удар Кайнца, якому оборонці гірників дозволили пробити з меж штрафного майданчика.
А вже в наступній атаці зіграло неписане правило — не забиваєш ти... Тайсон, перебуваючи за кілька метрів від штрафного майданчика, відправив у прорив лівим флангом Ракицького. Ярослав повз захисників майстерно навісив на Марлоса. Той першим рухом прибрав одного оборонця і з «нерідної» правої ноги пробив точно у дальній кут — від стійки м’яч опинився у сітці — 0:1.
Оптимістичне завершення тайму затьмарила травма Степаненка, якої він зазнав під час боротьби на другому поверсі. Допомога знадобилася і Тарасові, і його опоненту Граховацу, але футболіст австрійського клубу після надання допомоги повернувся на поле, а Степаненко у кареті швидкої допомоги поїхав до лікарні. Згодом надійшли повідомлення, що Тарасові наклали сім швів, але в Україну він повертався одним літаком зі всією командою.
У другому таймі на полі панувала боротьба на кожному клаптику поля. «Шахтар» свідомо віддав ініціативу «Рапіду», сподіваючись на контратаки, але й господарі не надто поспішали вперед. Фінальний свисток зафіксував закономірний підсумок першого етапу двоматчевого протистояння — 1:0 на користь донеччан.
«Ми знали, що це сильна команда, яка пресингує. Ми намагалися атакувати з половини поля «Рапіда». Я не думаю, що суперник мав контроль м’яча в першому таймі. Вони більше хотіли забити, але моментів у них було не так і багато, за винятком кутових, коли Кучеру бинтували голову. У другому таймі ми мали моменти забити ще, але не ризикували. Це важлива перемога над сильним клубом, який підтримували сьогодні 45 тисяч уболівальників. Матч-відповідь буде не менш важливим і тяжким», — наголосив на післяматчевій прес-конференції головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу.
«Гра була дуже видовищною і важкою всі 90 хвилин. Не вистачило фортуни, адже перед пропущеним голом у нас був супермомент. Погано, що програли, але добре, що грали на рівних із такою досвідченою командою», — сказав після гри наставник віденців Зоран Барішич.
«Треба вірити у себе, тоді, можливо, у Львові і прийде результат», — додав тренер «Рапіда».
Друга серія протистояння віце-чемпіонів України та Австрії запланована на 25 серпня.
Ін­ші ре­зуль­та­ти пер­ших мат­чів остан­ньої ква­лі­фі­ка­ції Лі­ги чем­піо­нів: «Ас­та­на» (Ка­зах­стан) — АПО­ЕЛ (Кіпр) — 1:0, «Спорт­инг» (Пор­ту­га­лія) — ЦСКА (Ро­сія) — 2:1, БА­ТЕ (Бі­ло­русь) — «Пар­ти­зан» (Сер­бія) — 1:0, «Ла­ціо» (Іта­лія) — «Ба­йєр» (Ні­меч­чи­на) — 1:0, «Ман­чес­тер Юнай­тед» (Анг­лія) — «Брюг­ге» (Бель­гія) — 3:1, «Ва­лен­сія» (Іс­па­нія) — «Мо­на­ко» (Фран­ція) — 3:1, «Скен­дер­беу» (Ал­ба­нія) — «Ди­на­мо» (За­греб, Хор­ва­тія) — 1:2, «Сел­тик» (Шот­лан­дія) — «Маль­ме» (Шве­ція) — 3:2, «Ба­зель» (Швей­ца­рія) — «Мак­ка­бі» (Тель-Авів, Із­ра­їль) — 2:2.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».