Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Липень 2015 23:41

Севільський вибір Коноплянки

Rate this item
(0 votes)

Транс­фер Єв­ге­на Ко­ноп­ля­нки в «Се­ві­лью» став дов­го­очі­ку­ва­ною по­ді­єю для віт­чиз­ня­но­го вбо­лі­валь­ни­ка. І це при­від для роз­ду­мів: що при­не­се цей транс­фер як са­мо­му Єв­ге­ну і «Се­ві­льї», так і «Дніп­ру» та ук­ра­їн­сько­му фут­бо­лу за­га­лом?

Перехід Євгена до чемпіонату Іспанії бачиться з двох полюсів. Або трансфер виявиться вдалим і Євген зможе завоювати місце в основному складі свого клубу, або ж залишиться дорогоцінним і незрозумілим трансфером, як це було з екс-гравцем донецького «Шахтаря» Чигринським.
У цілому ж умови для того, щоб Коноплянка затримався в «Севільї», є. Іспанський чемпіонат любить швидких і технічних футболістів. Прикладів предостатньо. Ті ж Мессі, Роналду, Агуеро, Грізманн. Головне — довести, що ти гідний перебувати у складі свого клубу. Це все, що є нині.


Вболівальникам зостається тільки зачекати дебюту українського футболіста у севільській команді. До того ж перехід Коноплянки підвищить імідж українського клубного футболу загалом і «Дніпра» зокрема. Він показує, що український чемпіонат сильний єврокубковими виступами, а може бути ще й трампліном до переходу футболістів у провідні чемпіонати Європи.
Це може не тільки привернути підвищену увагу до нашої першості скаутів, а й вселити віру в молоде покоління на гідну ігрову кар’єру в Україні. А той же «Дніпро» може з легкістю знайти заміну Коноплянці. Один із варіантів — звернути увагу на схожого за манерою гри Кобахідзе. Або ж перебудувати свою модель гри, що цілком під силу Мирону Маркевичу. Шкода, що Євген залишив клуб безкоштовно. Гроші з його трансферу зараз для «Дніпра» були б незайвими.
Та й для самого Коноплянки плюсів вистачає. Євген перейшов до клубу з багатою історією. «Севілья» була заснована ще у далекому 1905 році. Клуб досить титулований, одного разу був чемпіоном Іспанії, 5 разів — володарем Кубка Іспанії та одного разу вигравав Суперкубок Іспанії. І найголовніше, що команда виграла чотири Кубки УЄФА, що є рекордом турніру. До цього також додала одну перемогу у Суперкубку УЄФА.
До того ж український футболіст гратиме під керівництвом Уная Емері — найкращого тренера Прімери останнього сезону. Звісно, Луїс Енріке виграв чемпіонат, Кубок та Суперкубок, але у «Барселони» зовсім інший рівень гравців. «Севілью» перед початком минулого сезону залишили кілька провідних виконавців. Але Унай зумів створити колектив, який виграв Лігу Європи вдруге поспіль і досить удало боровся у чемпіонаті за зону Ліги чемпіонів.
Крім того, Емері вміє працювати з футболістами. Так, у «Валенсії» він вивів на топ-рівень Хуана Мату і Давіда Сілву, розкрив Софьяна Фегулі і Хорді Альбу. У «Альмерії» розкрив талант Негредо. Іван Ракітіч та Карлос Бакка у «Севільї» також вийшли на новий рівень і залишили клуб. Це дає непогані перспективи для Коноплянки. Плюс до того Євген ще ніколи не грав у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Тепер у нього з’явилася можливість показати себе у цьому найпрестижнішому турнірі.
Коноплянці випав шанс грати проти найкращих команд та гравців світу. Іспанська Прімера, напевно, найсильніший чемпіонат в Європі, що неодноразово доводять останнім часом її представники, виграючи євротрофеї. «Севілья» також є серед цих команд. До того ж грати у матчах проти «Барселони» та «Реала» багато чого коштує. А ще є «Атлетіко», «Валенсія», «Атлетік», «Вільяреал» та інші.
«Севілья», безумовно, боротиметься за якийсь із трофеїв у наступному сезоні. Команда, яка два останніх роки вигравала Лігу Європи, ставить перед собою мету — виграти серйозний турнір. Перша можливість буде 11 серпня, коли у Суперкубку Європи «Севілья» зіграє проти «Барселони». Звісно, шанси не дуже великі, але вони є. В останньому матчі Прімери проти каталонців «Севілья» виглядала досить непогано і відігралася, програючи 0:2. Зважаючи на те, що гравці «Барселони» провели досить складний сезон, то шанси є. Та й у Кубку Іспанії при вдалому розкладі може щось вийти.
Звичайно, національний чемпіонат чи Лігу чемпіонів виграти буде вкрай важко. До того ж варто розглядати «Севілью» як трамплін для успішної кар’єри нашого футболіста. Якщо протягом року чи двох Євген гарно себе зарекомендує в севільському клубі, то, можливо, з’явиться варіант перейти у більш відомий і краще фінансово забезпечений клуб.
Хочеться також вірити, що трансфер Коноплянки стане сигналом, що нашим найкращим гравцям настав час їхати в Європу. Це принесе не тільки гроші, а й досвід виступів за кордоном, що сприятиме покращенню гри збірної України.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».