Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Червень 2014 03:00

Мундіаль-2014: перші сенсації, перші скандали

Rate this item
(0 votes)

Нарешті мільйони вболівальників найпопулярнішої у світі гри дочекалися початку світової першості. Чемпіонат світу з футболу, що проходить у Бразилії, вже встиг подарувати і яскраві поєдинки, і сенсації, і, як завжди у таких випадках, не обійшлося без суддівських помилок, котрі вплинули на підсумкові результати. 

Збірна Бразилії з перемоги стартувала на домашній світовій першості, здолавши у матчі-відкритті команду Хорватії. Утім, чесно кажучи, європейці могли і не програти, але по-іншому вирішив японський арбітр Юїті Нісімура, якому не допоміг у вирішальний момент і його помічник на боковій лінії.

Загалом гра була видовищною. Хорватія виявилася міцним горішком. З перших хвилин бразильців зустрічав організований захист суперників. Технічні виконавці п’ятиразових чемпіонів світу просто не знали, як подолати таку оборону. Подачі з флангів не завжди доходили до адресатів, стандарти не виходили, а по центру балканці пройти не давали.
Разом із тим Хорватія ще і непогано контратакувала. І один із таких випадів призвів до взяття воріт. Оліч пройшов лівим флангом і низом зробив простріл у центр штрафного майданчика, де Єлавич не влучив по м’ячу, чим дезорієнтував Марсело, який і зрізав його у свої ворота.


Після цього господарі перемістили гру до воріт суперника. В одному з епізодів Плетікоса врятував свою команду після пострілу Оскара. Однак це лише відтермінувало взяття воріт. Згодом Неймар отримав м’яч біля штрафного майданчика і вирішив пробити. Удар вийшов більярдним, і м’яч від стійки влетів у сітку — 1:1.
У другому таймі в Бразилії знову нічого не виходило в атаці, тому іноді навіть хорвати перехоплювали ініціативу, що не подобалося глядачам. Так тривало до 70-ї хвилини, коли арбітр зустрічі Юїті Нісімура поставив пенальті за фол Ловрена на Фредові.
Скільки разів не переглядав повторів, так і не побачив там відвертого порушення. Якщо ставити такі одинадцятиметрові, то їх за матч може набратися з півдесятка, а то й більше. Неймар пробив насилу, і Плетікоса не виручив. Таке рішення арбітра зіпсувало всі плани Ніко Ковачу. Він змушений був випускати підсилення в атаку та ризикувати. І одного разу це ледь не принесло плоди, та Жуліо Сезар відбив м’яч після удару Перішича. Натомість у наступній атаці Бразилія забила третій гол. Оскар скористався помилкою Ракітіча.
Суддівські помилки тривали і наступного дня в матчі Мексика — Камерун. В поєдинку, в якому були забиті чотири м’ячі, тільки один був зарахований суддівською бригадою на чолі з колумбійцем Вільмаром Рольданом. Проте і цього мінімуму Мексиці вистачило, щоб перемогти.
Що стосується незарахованих м’ячів, то у складі Мексики двічі відзначився Дос Сантос, а у Камеруну — Чупо-Мотінг. І якщо з голом «неприборканих левів» судді розібралися правильно, то мексиканські м’ячі були забиті чисто. Лише бажання бокового арбітра перестрахуватися позбавило десятого номера триколірних законного дубля.
А тепер про сенсації. Збірна Нідерландів жахливо помстилася збірній Іспанії за програний фінал чемпіонату світу 2010 року в ПАР. У стартовому матчі групи В «летючі голландці» розгромили діючих чемпіонів світу із рахунком 5:1. Такої ганьби збірна Іспанії у фінальних частинах чемпіонату світу ще не знала. Команда Луї ван Гаала була кращою в усіх компонентах і здобула цілком заслужену перемогу.
Щоправда, перший тайм цієї гри не давав навіть приводу думати про феєрію нідерландців у другому таймі. Іспанці першими забили гол, хоча й після сумнівного пенальті, призначеного за фол проти Дієго Кости. Причому ще в першому таймі Коста і Сільва могли збільшити рахунок, але «помаранчевих» виручав Сілленсен.
Тим не менш підопічні ван Гаала зуміли відігратися ще в першому таймі. Після передачі метрів на 40 від Блінда ван Персі чудовим ударом головою перекинув м’яч через Касільяса.
Початок другого тайму виявивився вдалим для збірної Нідерландів. Після ще однієї гольової передачі Блінда Роббен легко розібрався з Касільясом і трьома захисниками і пробив у верхній кут воріт — 2:1. Саме після цього пропущеного м’яча Іспанія посипалася і Нідерланди почали грати у футбол, який приносить задоволення.
Уже через десять хвилин де Врей після помилки Касільяса заштовхнув м’яч у ворота Іспанії — 3:1. Проте і на цьому жахливий день Касільяса не закінчився. Ще через кілька хвилин він невдало обробив м’яч, і ван Персі забив у порожні ворота — 4:1. Вихід на поле Торреса, Фабрегаса та Педро нічого не змінив у грі іспанців. На 80-й хвилині Роббен зробив дубль. Легко пройшовши Піке та Рамоса, він знову розстріляв ворота Касільяса — 5:1.
До завершення матчу Нідерланди могли забити щонайменше ще два мячі, однак в обох випадках виручив Касільяс. Після 1:5 для Іспанії справа честі вийти до наступного кола змагань, хоча з таким рівнем футболу команді дель Боске зробити це буде важко.
Збірна Німеччини розгромила команду Португалії з рахунком 4:0. Битва Бундестіма зі збірною Кріштіану Роналду не вийшла. Гра була зроблена ще в першому таймі, коли німці забили три м’ячі і з 37-ї хвилини португальці грали в меншості після вилучення Пепе.
Рахунок у цій грі був відкритий на 12-й хвилині. Сербський суддя Мілорад Мажич побачив фол Перейри на Гьотце і поставив черговий неоднозначний пенальті на цьому мундіалі. З одинадцяти метрів Мюллер пробив без шансів для Патрісіу.
На 32-й хвилині другий гол у ворота Португалії забив Хуммельс. А вже на 37-й хвилині завдання для німецької машини полегшив Пепе, котрий на рівному місці заслужив червону картку за фол на Мюллера. На цьому нещастя для португальців у першому таймі не завершилися. У доданий арбітром час Мюллер робить рахунок 3:0. У Португалії мав шанс забити в першому таймі Роналду, але його удар відбив Нойєр.
В останній 45-хвилинці був футбол у виконанні однієї команди. Німці не дали жодного шансу Португалії хоча б на гол престижу. Це був не вечір Роналду. Крім невимушеного вилучення Пепе та трьох м’ячів у першому таймі, через травми залишили поле Фабіу Коентрау та Угу Алмейда. Німеччина через ушкодження втратила Хуммельса, а героєм гри став Мюллер.
У другому таймі саме він зробив рахунок 4:0 і став автором першого хет-трику на світовій першості. Німці мали ще кілька шансів зробити рахунок матчу непристойним, але Португалію рятував Патрісіу.
Тепер завдання виходу португальців до 1/8 фіналу знаходиться під знаком питання, зважаючи на травми двох провідних гравців, дискваліфікацію Пепе та психологічний стан після розгрому від німців.

Результати всіх матчів першого туру:
Група А
Бразилія — Хорватія — 3:1
Голи: 0:1 — Марсело (11, автогол), 1:1 — Неймар (29), 2:1 — Неймар (71, пен.), 3:1 — Оскар (90+1)
Мексика — Камерун — 1:0
Гол: Перальта (62)
Група В
Іспанія — Нідерланди — 1:5
Голи: 1:0 — Алонсо (27, пен.), 1:1 — Ван Персі (44), 1:2 — Роббен (53), 1:3 — де Врей (64), 1:4 — ван Персі (72), 1:5 — Роббен (80)
Чилі — Австралія — 3:1
Голи: 1:0 — Санчес (12), 2:0 — Вальдівія (14), 2:1 — Кейхілл (34), 3:1 — Босежур (90+2)
Група С
Колумбія — Греція — 3:0
Голи: 1:0 — Армеро (5), 2:0 — Гутьєррес (59), 3:0 — Родрігес (90+3) 
Кот д’Івуар — Японія — 2:1
Голи: 0:1 — Хонда (16), 1:1 — Боні (64), 2:1 — Жервінью (66) 
Група D
Уругвай — Коста-Ріка — 1:3
Голи: 1:0 — Кавані (24, пен.), 1:1 — Кемпбелл (54), 1:2 — Дуарте (57), 1:3 — Уренья (83)
Англія — Італія — 1:2
Голи: 0:1 — Маркізіо (35), 1:1 — Старрідж (37), 1:2 — Балотеллі (52)
Група Е
Швейцарія — Еквадор — 2:1
Голи: 0:1 — Е. Валенсія (22), 1:1 — Мехмеді (48), 2:1 — Сеферович (90+2)
Франція — Гондурас — 3:0
Голи: 1:0 — Бензема (45, пен.), 2:0 — Вальядарес (48, автогол), 3:0 — Бензема (72)
Група F
Аргентина — Боснія та Герцеговина — 2:1
Голи: 1:0 — Коласінац (3, автогол), 2:0 — Мессі (66), 2:1 — Ібішевич (85)
Іран — Нігерія — 0:0
Група G
Німеччина — Португалія — 4:0
Голи: 1:0 — Мюллер (12, пен.), 2:0 — Хуммельс (32), 3:0 — Мюллер (45+1), 4:0 — Мюллер (78)
Гана — США — 1:2
Голи: 0:1 — Демпсі (1), 1:1 — А. Айю (82), 1:2 — Брукс (86)
Група Н
Бельгія — Алжир — 2:1
Голи: 0:1 — Фегулі (23, пен.), 1:1 — Феллаіні (70), 2:1 — Мертенс (79) 
Росія — Південна Корея — 1:1
Голи: 0:1 — Лі Кин Хо (69), 1:1 — Кєржаков (75). 

 

 

 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».