Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Квiтень 2015 21:20

Агресивні гості та сотня Назаренка

Rate this item
(0 votes)

У се­ми мат­чах ві­сім­над­ця­то­го ту­ру чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу у прем’­єр-лі­зі гос­ті ви­яви­ли­ся не­по­ступ­ли­ви­ми і здо­бу­ли п’ять пе­ре­мог. До то­го ж у ту­рі не за­фік­со­ва­но жод­ної ні­чиєї. Крім то­го, два зна­ко­вих грав­ці про­від­них клу­бів Ук­раї­ни запи­са­ли на свій ра­ху­нок чер­го­ві до­сяг­нен­ня. Так, пів­за­хис­ник хар­ків­сько­го «Ме­та­лі­ста» й у не­дав­ньо­му ми­ну­ло­му збір­ної Ук­раї­ни Сер­гій На­за­рен­ко за­бив 100-й гол у кар’­єрі.

Досягнувши такої знаменної позначки, Назаренко увійшов до «клубу Тімерлана Гусейнова», де представлена група футболістів, які забили за свій професійний вік сто та більше м’ячів у чемпіонатах України, національному Кубку, єврокубках та у матчах за збірну України. Варто зазначити, що Сергій став одинадцятим футболістом у цьому списку. А динамівець Євген Хачеріді зіграв сотий матч у чемпіонаті України.


Лідер першості — «Динамо» без особливих зусиль здолало одеський «Чорноморець». На стадіоні «Динамо» ім. Лобановського інтрига зберігалася лише в першому таймі. У перші хвилини зустрічі моряки навіть намагалися контратакувати динамівців. Інколи навіть це вдавалося. Щоправда, головним героєм першого тайму став голкіпер Мартищук. Він ловив усе, що летіло у бік його воріт.
Територіальна перевага у киян була беззаперечною, але з гольовими моментами були проблеми. «Динамо» особливо не поспішало, і перший тайм завершився з цілком логічним рахунком 0:0. За перші 45 хвилин у команди Сергія Реброва був лише один стовідсотковий момент, коли Мбокані з кількох метрів намагався пробити Мартищука, але голкіпера не переграв.
У другому таймі на полі була зовсім інша гра, і шансів у «Чорноморця» практично не було. Вже на 49-й хвилині після передачі Ярмоленка Гусєв вибіг сам на сам із Мартищуком і легко його переграв — 1:0. Після забитого м’яча кияни заграли ще більш розкуто, а «Чорноморець» усією командою відійшов в оборону. На 59-й хвилині моряки мали шанс зрівняти рахунок, але Гречишкін не зумів переграти Шовковського, а удар на добивання Данченка був невлучним.
Це — все, що дало зробити «Динамо» морякам у цій грі. Одесити нервували, часто грали грубо, але далі штрафного майданчика киян не доходили. А на 76-й хвилині Теодорчик остаточно позбавив надії суперника на позитивний результат. Він із кількох метрів розстріляв ворота одеситів. Після цього команди догравали поєдинок і гострих моментів біля обох воріт вже не було.
Дніпропетровський «Дніпро» здобув виїзну перемогу над полтавською «Ворсклою». Полтавські футболісти на своєму стадіоні дуже часто відбирали очки у лідерів чемпіонату. Але цього разу не вийшло. Дніпропетровцям удалося забити дуже швидкий гол: вже на другій хвилині матчу обрізався з передачею Даллку. М’яч потрапив до Коноплянки, той пройшов лівим флангом і віддав відмінну передачу на Селезньова, який із десяти метрів розстріляв ворота Богуша.
На щастя для вболівальників «Ворскли», їх команда не розгубилася і швидко відновила рівновагу. Сталося це після точної флангової передачі Громова на Турсунова, який відправив м’яч у дальній кут воріт Бойка. Після цього господарі заграли ще активніше. Вони вигравали боротьбу у центрі поля, були першими на підбираннях та й загалом виглядали краще за суперника. Ставка була зроблена на дальні постріли, однак Бойко та компанія надійно грали в обороні.
На 30-й хвилині стався епізод, який міг вплинути на подальший перебіг подій на полі. Після удару Коноплянки зі штрафного м’яч у штрафному майданчику влучив у руку Дедечку. Арбітр зустрічі Мосейчук цей момент проігнорував. Після цього «Дніпро» заграв агресивніше. Богушу довелося попрацювати на виходах під час стандартів.
Такий темп оборона «Ворскли» довго не витримала і почала нервувати, що призвело у підсумку до другого пропущеного м’яча. На третій доданій хвилині до першого тайму Селезньов оформив дубль. Дебют другого тайму також був за «Дніпром».
Утім, підопічні Маркевича активно атакували лише на початку, а потім спробували перевести гру ближче до середини поля. «Ворскла», природно, заволоділа ініціативою, і вже на 52-й хвилині мав забивати Маркоскі. Йован із лінії воротарського майданчика пробив над поперечиною.
Але найкращу свою нагоду футболісти полтавського клубу втратили через дванадцять хвилин після моменту Маркоскі. Після кутового м’яч потрапив до Дедечка, який зльоту пробив у Турсунова і влучив у стійку воріт, а від неї відскочив до Чеснакова. Перед Володимиром були порожні ворота, але Дуглас буквально на замаху зняв м’яч із ноги суперника і вибив його на кутовий.
За десять хвилин до фінального свистка Василь Сачко кинув у бій усіх своїх нападників, однак зламати хід зустрічі «Ворсклі» так і не вдалося. А вже на останній доданій хвилині оборона господарів пропустила гостру контратаку «Дніпра», в результаті якої відзначився Коноплянка. Після цього арбітр сигналізував про завершення матчу.
Найточніше перебіг подій у матчі «Іллічівець» — «Шахтар» передасть відоме футбольне гасло: «Ви нам заб’єте скільки зможете, а ми вам — скільки захочемо». Донецький клуб відкрив рахунок уже на десятій хвилині, коли Гладкий на дальній стійці замкнув простріл Тейшейри. Після цього голкіпера маріупольців пробив Зубков, який забив у власні ворота. А за вісім хвилин до цього від автогола Матвєєва врятувала стійка.
Тут можна пожартувати про те, що гравці «Іллічівця» хотіли забити в цій грі хоча б у свої ворота, однак цей жарт буде невдалим, бо наприкінці тайму «Іллічівець» зумів відіграти один м’яч. Шевчук відмінним ударом з лінії штрафного майданчика по неймовірній траєкторії відправив м’яч у дальній кут. Проте ейфорію маріупольських уболівальників дуже швидко знищили Марлос і Тейшейра, які протягом п’яти хвилин двічі розписалися у воротах молодого Крюкова.
У другому таймі «Іллічівець» почав грати сміливіше, і дуже швидко команда Павлова отримала за це винагороду. Гринь удруге пробив Каніболоцького з лінії штрафного. Однак, як і в епізоді з першим забитим м’ячем маріупольців, «Шахтар» дуже швидко відповів тим же. І знову відзначився Тейшейра, який після прострілу з флангу оформив дубль.
Останній м’яч у цьому протистоянні трибуни «Оболонь Арени» побачили вже на останніх хвилинах. Тейшейра зробив усе для Нема, і той відправив м’яч у порожні ворота. У підсумку «Шахтар» узяв легкі три очки і повернув собі другу сходинку, на якій тимчасово розташувався «Дніпро».
Ужгородська «Говерла» в матчі проти донецького «Олімпіка» здобула другу перемогу у національній першості і перервала шестиматчеву серію без вікторій, а головне — суттєво відірвалася від зони вильоту, відстань до якої тепер становить шість очок. У наступному турі ужгородці прийматимуть «Іллічівець». І в разі перемоги господарів гра може стати ключовою, для того щоб залишитись у прем’єр-лізі.
Серед подій туру варто відзначити повернення до рідного міста харківського «Металіста». Востаннє на рідний стадіон великий футбол заглядав у минулому році, коли 30-го листопада «жовто-сині» приймали луганську «Зорю». З урахуванням існування ймовірності терористичної загрози влада міста вирішила делегувати на матч 700 правоохоронців, які ретельно оглянули кожного з шести тисяч уболівальників, які завітали на цей поєдинок. Тож свято футболу у другому за величиною місті України нарешті відбулося.
Результати матчів 18-го туру:
«Олімпік» (Донецьк) — «Говерла» (Ужгород) — 1:2
Голи: 1:0 — Дорошенко (39, пен.), 1:1 — Хльобас (70), 1:2 — Фещук (84)
«Металіст» (Харків) — «Металург» (Донецьк) — 1:0
Гол: Назаренко (86)
«Ворскла» (Полтава) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 1:3
Голи: 0:1 — Селезньов (2), 1:1 — Турсунов (14), 1:2 — Селезньов (45+3), 1:3 — Коноплянка (90+5)
«Чорноморець» (Одеса) — «Динамо» (Київ) — 0:2
Голи: 0:1 — Гусєв (49), 0:2 — Теодорчик (76)
«Волинь» (Луцьк) — «Зоря» (Луганськ) — 1:2
Голи: 1:0 — Шарпар (32), 1:1 — Хомченовський (51), 1:2 — Будківський (52)
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Шахтар» (Донецьк) — 2:6
Голи: 0:1 — Гладкий (10), 0:2 — Зубков (29, автогол), 1:2 — С. Шевчук (41) 1:3 — Марлос (43), 1:4 — Тейшейра (45+2), 2:4 — Гринь (56), 2:5 — Тейшейра (62), 2:6 — Нем (87)
«Металург» (Запоріжжя) — «Карпати» (Львів) — 2:1
Голи: 0:1 — Страшкевич (35), 1:1 — Лисицький (79), 2:1 — Каплієнко (80).

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУльга

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».