Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Березень 2015 14:44

Змагання в результативності

Rate this item
(0 votes)

Усі три пред­став­ни­ки Ук­раї­ни в єв­ро­куб­ко­вих тур­ні­рах у мат­чах на­ціо­наль­ної пер­шо­сті здо­бу­ли пе­ре­мо­ги. При­чо­му «Шах­тар» та «Ди­на­мо» влаш­ту­ва­ли між со­бою зма­ган­ня в ре­зуль­та­тив­но­сті — хто біль­ше за­б’є у во­ро­та су­пер­ни­ка. Пе­ре­мог­ли до­неч­ча­ни, які за­би­ли у во­ро­та зем­ля­ків з «Олім­пі­ка» шість су­хих м’ячів. На один м’яч мен­ше у во­ро­та «Іл­лі­чів­ця» за­би­ло «Ди­на­мо». На­ба­га­то скром­ні­шим ви­дає­ть­ся здо­бу­ток «Дніп­ра», який у мат­чі із за­по­різь­ким «Ме­та­лур­гом», хо­ча і мав ба­га­то мо­мен­тів, від­зна­чи­ти­ся зу­мів ли­ше од­но­го ра­зу.

Після ганебної поразки від «Баварії» у Лізі чемпіонів, «Шахтар» відігрався на «Oлімпіку». У поєдинку на «Арені Львів» підопічні Луческу вже в першій половині гри забили чотири м’ячі і зняли всі питання стосовно переможця, якщо такі у когось і були. «Гірники» дуже швидко повели в рахунку, і зробили це не без допомоги суперника. На 8-й хвилині Лебідь завалив у штрафному майданчику Ракицького і «привіз» у свої ворота пенальті. І навіть той факт, що Ігоря Литовку вважають фахівцем по одинадцятиметрових, він нічим не допоміг своїй команді — Срна виконав удар бездоганно. Після цього «Шахтар» трохи заспокоївся, але суперник таким подарунком не скористався.


«Олімпік» грав без швидкості та ідеї, і номінальні господарі за це їх покарали, причому зроблено це було дуже швидко. За чотири хвилини голкіперу «Олімпіка» довелося тричі витягати м’яч зі своїх воріт — дублем відзначився Марлос, ще один гол на рахунку Гладкого.
У другому таймі малюнок гри не змінився. «Шахтар» грав у своє задоволення і міг забити навіть більше, ніж пропустив від «Баварії», однак десь «Олімпіку» пощастило, а десь «гірники» вже просто пробачили свого суперника. І все ж забиті м’ячі глядачі таки побачили — ще по одному разу це зробили Тайсон і Тейшейра, які й установили підсумковий рахунок — 6:0 на користь команди Мірчи Луческу. Отже, «Шахтар» продовжує боротьбу за друге місце з «Дніпром», тримаючи в думках можливу осічку «Динамо», яка збільшить шанси «гірників» на боротьбу за перше місце. Що стосується «Олімпіка», то попереду у команди Санжара тривала пауза, пов’язана з матчами збірних. І використати її тренерському штабу потрібно максимально корисно, щоб у майбутньому відіграти втрачені на старті весняної частини очки в матчах з лідерами чемпіонату.
Київське «Динамо» не зазнало проблем у матчі з «Іллічівцем». Один з аутсайдерів чемпіонату протримався без пропущених м’ячів 38 хвилин. За цей час підопічні Миколи Павлова добре оборонялися і навіть краще атакували. Гра «Динамо» за цей період мало нагадувала гру лідера чемпіонату. Тільки ж розпочали працювати фланги, про пас та швидкість згадали Сілва та Антунеш, а Ярмоленко пішов на загострення, гості почали часто помилятися в обороні.
Відкрило рахунок «Динамо» з пенальті, коли у штрафному майданчику маріупольської команди м`яч потрапив у руку Матвєєву. Після бурхливої реакції Хачеріді суддя здався і вказав на одинадцятиметрову позначку. Для Ярмоленка забити з пенальті — справа техніки. Рахунок став 1:0.
Другий тайм мав стати ще більш важким для гостей, оскільки інертна гра киян у перші 45 хвилин не могла влаштувати Сергія Реброва. Так воно і сталося. Вже на 53-й хвилині кияни збільшили свою перевагу. Після того, як голкіпер маріупольців Гальчук відбив м`яч перед собою, захисник переправив його у власні ворота — 2:0. «Динамо» продовжувало атакувати і зуміло відзначитися ще тричі.
Класні м’ячі у ворота «Іллічівця» забивали Ярмоленко, Теодорчик та Антунеш. У команди з Маріуполя також було кілька моментів, але пробити Рибку ні Валєєву, ні Матвєєву не вдалося. Рахунок же в цій грі міг стати і набагато більшим, якби кияни реалізували хоча б частину своїх моментів.
Мирон Маркевич робить ставку на вдалий виступ у Лізі Європи. Це стало зрозуміло зі стартового складу «Дніпра» на поєдинок із запорізьким «Металургом». Тренер дніпрян випустив фактично другий склад, розбавивши його кількома гравцями основи, давши, таким чином, відпочити лідерам перед матчем-відповіддю з «Аяксом». Так, місце у воротах зайняв Ян Лаштувка, у центрі оборони з’явилися Папа Гуйє та Чигринський, на флангах вийшли герой зустрічі Лучкевич, Лео Матос і Ксьонз, на вістрі мав діяти Шахов. І тільки про Бруно Гаму, Безуса та Калінича можна сказати, що вони є якщо не основними, то наближеними до основи.
Окремо стояв лише вихід Ротаня. Маркевич дав йому пограти, адже в Амстердамі Руслан не зіграє через дискваліфікацію. Не дивно, що цей напівдругий склад «Дніпра» нічого не міг зробити з оборонними редутами запорожців, які вибудував Анатолій Чанцев. За весь перший тайм можна пригадати лише два моменти Калінича. Спочатку його удар головою після навісу зі штрафного у красивому стрибку парирував Старцев, а згодом уже сам Нікола після метушні у штрафному майданчику «Металурга» з кількох метрів знову ж таки головою не влучив у кут воріт. З’явилося відчуття, що Маркевич уже в перерві випустить когось із лідерів, але тренер не поспішав.
Лише на десятій хвилині другої половини Мирон Богданович зрозумів, що так справа далі не піде, і випустив Селезньова з Коноплянкою. І заміни мали спрацювати миттєво, та Калінич, якого віч-на-віч зі Старцевим вивів Селезньов, примудрився влучити у поперечину. А через дві хвилини вже дніпряни дякували каркасу власних воріт, адже у гостей пройшла контратака, і Каплієнко, пробивши повз Лаштувку, влучив у штангу.
Ледь не отримавши такого ляпаса, «Дніпро» на кілька хвилин збавив оберти, після чого пішов на фінальний штурм. Завершився він дебютним голом молодого Лучкевича, який скористався передачею Калінича. Валерій радів цьому голу, як мала дитина, і в один із моментів навіть здалося, що він заплакав. «Металургу» розраховувати на нічию вже не варто було, адже команда із Запоріжжя так жодного разу і не влучила у площину воріт Лаштувки. Натомість дніпряни ще кілька моментів створили, але надійно грав Максим Старцев. Отже, мінімальна перемога з мінімальною затратою сил.
Результати матчів 17-го туру:
«Карпати» (Львів) — «Волинь» (Луцьк) — 0:2
Голи: 0:1 — Кобахідзе (24), 0:2 — Бікфалві (90+2)
«Металург» (Донецьк) — «Ворскла» (Полтава) — 1:1
Голи: 0:1 — Шиндер (17), 1:1 — Лазич (51)
«Говерла» (Ужгород) — «Металіст» (Харків) — 2:2
Голи: 0:1 — Кайаду (39), 1:1 — Ягодінскіс (62), 2:1 — Фещук (70), 2:2 — Прийомов (72, пен.)
«Зоря» (Луганськ) — «Чорноморець» (Одеса) — 1:0
Гол: 1:0 — Ліпартія (78)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Металург» (Запоріжжя) — 1:0
Гол: 1:0 — Лучкевич (75)
«Шахтар» (Донецьк) — «Олімпік» (Донецьк) — 6:0
Голи: 1:0 — Срна (9), 2:0 — Марлос (39), 3:0 — Марлос (39), 4:0 — Гладкий (43), 5:0 — Тайсон (57), 6:0 — Тейшейра (87)
«Динамо» (Київ) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 5:0
Голи: 1:0 — Ярмоленко (38, пен.), 2:0 — Зубков (53, аг.), 3:0 — Ярмоленко (62), 4:0 — Теодорчик (80), 5:0 — Антунеш (80)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».