Духовність
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Грудень 2016 13:47

Народження Христа – добра новина для чистих серцем

Rate this item
(0 votes)

25 ГРУДНЯ — РІЗДВО ХРИСТОВЕ ЗА ГРИГОРІАНСЬКИМ КАЛЕНДАРЕМ

За ка­то­лиць­кою тра­ди­цією це свя­то з трьо­ма цер­ков­ни­ми бо­го­слу­жін­ня­ми, що здій­сню­ють­ся опів­но­чі, на сві­тан­ку і вдень. Свят­ку­ван­ня Різд­ва по­чи­нає­ть­ся зі схо­дом пер­шої ве­чір­ньої зо­рі, яка спо­віс­ти­ла сві­ту про час на­ро­джен­ня Си­на Бо­жо­го. Ка­то­лиць­ке Різд­во від­зна­ча­є­ть­ся про­тя­гом вось­ми днів (окта­ви).

Другий день свята, 26 грудня, присвячується пам’яті святого первомученика Стефана, третій день, 27 грудня — пам’яті святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова (цього дня здійснюється обряд освячення вина), четвертий день, 28 грудня — пам’яті святих невинних немовлят віфлеємських (священики цього дня дають особливе благословення дітям).

У неділю, що випадає на один із восьми днів святкування, або 30 грудня, якщо на ці дні не випадає неділя, відзначається свято Святого Сімейства: Ісуса, Діви Марії та Йосипа Обручника. Святкування Різдва завершується 1 січня, коли з особливою урочистістю відзначається день Пресвятої Богородиці.
А напередодні Різдва, 24 грудня — вігілійна вечеря. Увечері вся сім’я збирається за столом. Вігілія з латинської означає «неспання». Традиційною (запозиченою католиками у східних християн) різдвяною стравою є кутя — варена пшениця з медом. Пшениця символізує вічність, бо її зерно щороку оживає. А мед — символ вічного щастя святих на небі.
Крім куті, на столі накривається багата вечеря. Традиційно вона складається з 12 страв. Це символ 12 місяців минулого року, за які дякують Богові, і 12 місяців майбутнього року, які віддають у руки Христа з проханням про благословення. Римськокатолицька церква не вимагає, щоб вечеря була пісною.
Коли збирається вся родина, батько бере Євангеліє і читає фрагмент, де розповідається про народження Ісуса Христа. Після благословення облатки (тонкого листка випеченого прісного тіста на зразок вафлі, який символізує тіло Христа) кожен член сім’ї передає її іншому, відламуючи шматочок. При цьому слід просити один в одного пробачення, даруючи один одному мир.
У цей святковий вечір на столі ставиться завжди на одну тарілку більше. Ця зайва тарілка символізує те, що Марія та Йосип не знайшли притулку в готелі і дитя змушене було народитися в хліві. Тому зайвий посуд висловлює готовність сім’ї прийняти подорожнього — того, хто з якихось причин не знайшов собі місця в будинку за святковим столом.
На завершення вігілійної вечері вся сім’я співає колядки — релігійні пісні, які оспівують Різдво Христове.
Після вечері вся сім’я йде в костел, де правиться свята служба (Пастерка). У вігілійний вечір служба починається пізніше. Зазвичай вона правиться о 6–7 годині вечора. Але цього разу — о 10–12 годині ночі.
Під час служби в ясла кладеться фігурка дитини, що символізує народженого немовляти Ісуса Христа. І з цього моменту починається вже різдвяний період свята.
Готуючись до свята, особливо важливо очистити своє серце, щоб воно могло прийняти Христа. Віруючим обов’язково слід помиритися зі своїми ближніми, пробачити образи, повернути борги, зробити все необхідне, щоб у спокої і з чистим серцем перед Богом і людьми зустріти свято Різдва Христового.

Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».