Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Квiтень 2018 11:11

Підприємства порушують права дітей

Rate this item
(0 votes)

Згід­но з ре­зуль­та­та­ми дер­жав­но­го на­гля­ду що­до за­по­бі­ган­ня еко­но­міч­ній екс­плу­ата­ції мо­ло­ді в Ук­раї­ні 65% із пе­ре­ві­ре­них під­при­ємств, де ви­ко­рис­то­вує­ть­ся пра­ця не­пов­но­літ­ніх, по­ру­шу­ють пра­ва ді­тей.

Про це йдеться у зверненні Організаційного комітету з підготовки та проведення у 2018 році заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні, оприлюдненому Державною службою з питань праці.

«За результатами державного нагляду, спрямованого на запобігання економічній експлуатації молоді, зокрема дітей, виконанню робіт, небезпечних для їхнього життя і здоров’я, установлено, що 65% перевірених підприємств, де використовують працю неповнолітніх, порушують права дітей. Найбільше дитячу працю використовують у сфері послуг (58%), промисловості (20%), сільському господарстві (22%)», — йдеться у документі.
Зазначається, що причинами залучення дітей до роботи у цих галузях є низькі вимоги до якості робочої сили, значні потреби у використанні ручної праці, необізнаність дітей зі своїми правами (оплата праці, відпочинок тощо).
«Зазвичай молоді працівники не повідомляють про випадки порушення щодо них законодавства про працю та охорону праці, оскільки не бачать альтернативи і тому зацікавлені у збереженні своїх робочих місць», — уточнюється у повідомленні.
На думку авторів звернення, аби покращити цю ситуацію, необхідно за активної участі представників профспілок і громадськості проводити серед молоді та роботодавців інформаційноконсультативну та навчальну роботу щодо підвищення правової обізнаності.
Як відомо, Всесвітній день охорони праці відзначається щороку 28 квітня. Цьогоріч його девіз — «Захищене і здорове покоління» — збігається із завданнями й метою Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею, який відзначають 12 червня.

Марія Гончар, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».