Особистість
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Жовтень 2016 23:26

«Батько мій з Алтаю, а мати з шахтарської сім'ї»

Rate this item
(0 votes)

28 ЖОВТНЯ – 55 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОЛЕКСІЯ ГОРБУНОВА (1961), 
УКРАЇНСЬКОГО АКТОРА ТЕАТРУ І КІНО

Не­зва­жа­ючи на це, до­лі бу­ло зав­го­дно, щоб Олек­сій Гор­бу­нов з’явив­ся на світ 29 жовт­ня 1961 ро­ку в Ки­єві на ма­си­ві Ру­са­нів­ка. Як і всі ра­дян­ські хлоп­ча­ки то­го ча­су, Аль­оша по­люб­ляв гра­ти у вій­ну і весь віль­ний час про­во­див у дво­рі.

Як згадує Горбунов, після фільмів, подібних кінокартині «Вони воювали за Батьківщину», хотілося справді битися з фашистами за Батьківщину. Хлопчисько часто пропадав на стадіоні «Динамо» і разом зі своїми однолітками постійно спостерігав, як тренуються прославлені футболісти: Буряк, Веремєєв і Блохін.

Уже в шкільні роки Олексій вирішив присвятити своє життя творчості і, закінчивши школу в 1978 році, пішов вступати до Київського театрального інституту ім. Карпенка-Карого. Проте абітурієнту Горбунову не вдалося стати студентом обраного вишу з однієї простої причини — він не був комсомольцем.
Щоб бути ближчим до творчості й акторства, Олексій Сергійович влаштувався на роботу в Театр імені Лесі Українки. Тут на талановитого хлопця — монтувальника і підсобного робітника костюмерного цеху звернула увагу Ада Роговцева. Вона познайомила його з чоловіком, актором і викладачем театрального інституту Костянтином Степанковим.
Степанков відразу помітив у молодого робітника неабиякі здібності й акторський талант, тому допоміг йому вступити таки до Київського державного інституту театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого і взяв його до себе на курс.
У 1984 році Олексій Горбунов отримав диплом і в цей же день почалися його перші зйомки у фільмі «Вантаж без маркування». Одночасно він розпочав працювати в Театрі-студії кіноактора Кіностудії ім. О. Довженка. Дебют у кіно приніс Горбунову славу і популярність, але в наступні роки актора запрошували на епізоди і ролі другого плану у фільмах: «Наближення до майбутнього», «Філер» і «Нові пригоди янкі при дворі короля Артура».
У 1985 році Олексія Горбунова призвали в армію. У квітні 1987 року він демобілізувався і в дев’яності роки почав знову зніматися, виконавши головні ролі в кількох фільмах, що у глядача не мали особливого успіху.
А оскільки криза дев’яностих не минула і Кіностудію Довженка, актор залишився без заробітку. Не вистачало грошей, потрібно було якось викручуватися і виживати. Олексій Горбунов залишив акторську діяльність і цілих три роки працював таксистом. Тільки одна з робіт періоду дев’яностих подарувала Горбунову новий успіх. Це роль Шико у телесеріалі режисера Володимира Попкова «Графиня де Монсоро».
І все ж, незважаючи на труднощі і перешкоди періоду дев’яностих, Олексію Горбунову вдалося досягти успіху і стати одним із найбільш затребуваних і популярних акторів. Найбільш удалими проектами актора можуть вважатися його ролі у фільмах «День народження Буржуя», «Статський радник», «Полювання на піранью», «Мечоносці», «Дикуни» і багатьох інших початку ХХІ століття.
Олексій Горбунов працював разом із такими акторами, як Олег Меньшиков, Костянтин Хабенський, Володимир Машков, Михайло Єфремов. Про свої успіхи і нагороди актор говорить стримано, розуміючи миттєвість будь-якого успіху. Горбунов вважає, що до слави не варто звикати.
Різнобічний талант Олексія Горбунова дав йому можливість проявити себе не тільки в іпостасі кіноактора. Він працював у багатьох театрах, серед яких Камерний театр М. Нестантінера, Театр-студія кіноактора і Київський національний театр російської драми імені Лесі Українки. На українському телебаченні він був ведучим «Нічного будильника» та телепрограми «Чудо-люди» у 2008 році.
Актор — соліст відомої групи «Журба пілота». Якийсь час він працював діджеєм на радіостанціях «Ностальжі» та «Континент» у Києві, тут же організував популярні дискотеки «Джанкой» і «Джуманджі».
Олексій Горбунов цінує талант своїх колег-артистів і з повагою говорить про своїх партнерів по фільмах. Він із задоволенням відгукнувся на пропозицію знятися у фільмі «Мами», бо йому було приємно працювати з Ніною Руслановою. Незважаючи на негативне ставлення актора до зйомок у тривалих телесеріалах, він не зміг відмовити своєму другові режисерові Андрію Кавуну, який запросив його зіграти Моріарті у «Шерлоку Холмсі».
Олексій Горбунов знімався і за кордоном у французькому фільмі «Мебіус», де його робота з відомими Тімом Ротом і Жаном Дюжарденом була високо оцінена критикою.
Він вважає, що всьому, чого досяг, зобов’язаний своїм учителям — таксистам, стюардесам і багатьом тим, з ким пересікався у молодості.
Фільм «Хайтарма» про депортацію кримських татар, що вийшов на екрани напередодні окупації Криму, став знаковим у творчій біографії актора і засвідчив активну громадянську позицію Олексія Горбунова.
Відомий український актор, заслужений артист України Олексій Горбунов відмовився від участі в усіх російських фільмах, щоб зіграти роль в українському телесеріалі «Гвардія» про антитерористичну операцію на південному сході країни.
Він від самого початку підтримував Євромайдан. Пізніше виступав в Одесі перед бійцями Нацгвардії, а ще відвідував поранених нацгвардійців у дніпропетровському госпіталі. А нещодавно знявся у серіалі «Сарана», який ось-ось вийде на екрани.
Олексій Горбунов зізнається, що постійно перебуває у стані стресу, але він справедливо вважає, що показувати це оточуючим його людям необов’язково. Іноді акторові докоряють у тому, що він занадто емоційна людина, і Горбунов з цим цілком погоджується. Він вважає, що творча людина має бути такою, оскільки актор чи музикант без емоцій — це мрець.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».