Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Березень 2019 18:50

У Полтаві встановлять пам'ятник американському солдату

Rate this item
(3 votes)

Як­що до­ля за­не­се вас до Пол­та­ви, знай­діть час і про­гу­ляй­те­ся ву­ли­цею Мар­ша­ла Бі­рю­зо­ва. Там, на­впро­ти се­ред­ньої шко­ли № 11, що по­ряд із ко­лиш­нім міс­теч­ком вій­сь­ко­вих авіа­то­рів, по­ба­чи­те не­звич­ний пам’­ят­ник — ве­ли­ку гра­ніт­ну бри­лу з про­пе­ле­ром від вій­сь­ко­во­го лі­та­ка.
Дво­ма мо­ва­ми — ук­ра­їн­ською та анг­лій­ською на ме­мо­рі­аль­ній пли­ті ви­кар­бу­ва­ні сло­ва, які спо­ві­ща­ють, що цей пам’­ят­ний знак ус­та­нов­ле­но 1994 ро­ку на честь 50-річ­чя ра­дян­сько-аме­ри­кан­ської стра­те­гіч­ної опе­ра­ції «Френ­тик» під час Дру­гої сві­то­вої вій­ни...

Пол­тав­ці пам’­ята­ють со­юз­ни­ків
Повітряна операція під кодовою назвою «Френтик», яку готували за ініціативи союзників СРСР — Англії та США, мала за мету нищівні бомбардування нацистських промислових об’єктів в Європі в 1944 році. Місцем для базування американських літаків Б-17, які називали літаючими фортецями, обрали військовий аеродром у Полтаві.
До проведення операції були задіяні й інші аеродроми Полтавщини, яку на той час уже звільнили від окупантів, — у Миргороді, Пирятині і Карлівці. Де теж розмістили американські літаки-велетні й винищувачі прикриття «Мустанги» та сили протиповітряної оборони Радянської армії, які мали надійно захистити під час операції літаки союзників.
2 червня 1944 року у Полтаві приземлився перший американський бомбардувальник Б-17. За ним на летовищі загуркотіли ще 64 повітряні фортеці, які перед тим нанесли бомбовий удар по об’єктах німців в Європі, стартувавши з одного з аеродромів в Італії. Одночасно у Миргороді приземлилися ще 65 Б-17, а в Пирятині знайшли прихисток понад шість десятків «Мустангів».
Так розпочалася човникова операція «Френтик», у якій велику роль відіграли аеродроми в Україні. За планами американського командування Б-17 злітали у Полтаві і наносили бомбові удари по цілях, зокрема Румунії.
Після цього вони приземлялися на аеродромах материкової Європи, яку вже частково звільнили від фашистів, або Англії, де їх готували до нових нальотів на об’єкти фашистів. Скинувши свій смертоносний вантаж, літаючі фортеці приземлялися вже в Полтаві і Миргороді.
Уночі з 21-го на 22 червня 1944 року німці таки дізналися місця базування американських літаків і здійснили масований наліт на полтавський аеродром, який тривав 1 годину 40 хвилин. 120 німецьких бомбардувальників безперешкодно скинули бомби на стоянки і укриття аеродрому.
На ранок підрахували, що німці знищили 44 Б-17, один американський винищувач, два транспортних літаки союзників та 25 радянських «Яків», котрі мали прикривати аеродром.
Під час нищівного авіаудару загинули майже всі радянські зенітники — переважно дівчата, котрі намагалися відігнати від аеродрому німецькі літаки. Наліт німців мав фатальні наслідки. Американське командування вирішило більше не ризикувати людьми і технікою і у вересні 1944 року операцію «Френтик» було завершено...
Полтавці й досі зберігають пам’ять про події тих буремних років і мужніх учасників човникової операції «Френтик», яка наблизила перемогу над нацизмом і звільнення Європи. У місцевому Музеї авіації і космонавтики операції присвячено окрему експозицію з унікальними експонатами.
А 1994 року, під час святкування 50-річчя операції союзників, в обласному центрі відкрили вищезгаданий пам’ятний знак. Тоді до Полтави прилітала двома транспортними літаками з авіабази в Німеччині група американських військових.
Цими днями в місті на Ворсклі знову згадують операцію «Френтик». Тепер уже з нагоди її 75-річчя, яке відзначатимуть у вересні 2019 року. З ініціативою проведення пам’ятних заходів на рівні держави виступили ветерани дальньої авіації Полтавщини.
Голова ветеранського об’єднання, керівник Полтавського філіалу Національного військово-історичного музею України — Музею важкої бомбардувальної авіації полковник запасу Віктор Дейнега розповів кореспонденту «ДУ» про підготовку до святкування ювілею. Відзначити річницю стратегічної операції «Френтик» вирішили на державному рівні.
«Працівники музею підготували листа на ім’я Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, яке нам удалося йому передати. Він його прочитав і написав резолюцію, визначивши відповідальних за підготовку до святкування, — розповів В. Дейнега. — У тому числі зобов’язав і Полтавську ОДА підключитися до підготовки заходу.
Доручення глави уряду щодо святкування операції «Френтик» отримали Міністерства оборони та закордонних справ України. В Полтавській ОДА вже розробили план заходів щодо підготовки до урочистостей, який передали до Кабміну і Адміністрації Президента...»
Родзинкою свята стане приїзд до Полтави офіційної делегації США, яку запросили по лінії Міністерства закордонних справ. За даними працівників музею, в США вже не залишилося в живих жодного з учасників операції «Френтик». Але є їхні родичі, які цікавляться участю у Другій світовій війні своїх родичів і готові приїхати до України.
До речі, кілька років тому до США виїжджала полтавська делегація ветеранів для зустрічі з останнім учасником операції пілотом Лі Ван Куном, якому на той час виповнилося вже 90 років. Тоді одним із полтавських кінорежисерів було знято кінострічку про зустріч ветеранів на американській землі. Цей фільм продемонструють у вересні цього року американцям у Полтаві.
За словами В. Дейнеги, сценарій святкування передбачає, що американську делегацію зустрічатимуть у Полтаві 20 вересня. А вже наступного дня в обласному центрі відбудуться урочистості, присвячені 75-літтю операції «Френтик».
Гості свята стануть свідками урочистого шикування воїнів Полтавського гарнізону, оглянуть зразки військової техніки, яка нині перебуває на озброєнні нашої армії, візьмуть участь у відкритті пам’ятної дошки на честь учасників операції, яку встановлять на території музею, покладуть квіти і вшанують полеглих побратимів біля пам’ятного знака, встановленого на честь 50-річчя операції «Френтик», переглянуть виступи художніх колективів тощо.
Урочисте зібрання планують провести в міському Будинку культури обласного центру, де і відбудеться демонстрація фільму про поїздку полтавських ветеранів до США.
На святкування до Полтави з’їдуться члени військово-історичних клубів з усієї України, котрі продемонструють гостям свята зразки військової техніки часів Другої світової війни. І навіть відтворять роботу військового шпиталю американської армії в часи минулої війни.
22 вересня учасники американської делегації поїдуть до Миргорода, Пирятина та Нових Санжар, де візьмуть участь у відкритті меморіальних дощок на честь учасників операції «Френтик».
Між іншим, саме в райцентр Нові Санжари після нальоту німців на полтавський аеродром привезли поранених американських військовослужбовців. Шестеро з них там померли. 1946 року їхні останки перевезли до США...

Пам’­ят­ник аме­ри­кан­сько­му сол­да­ту
«Центральною подією святкування має стати відкриття в Полтаві пам’ятника американському солдату, — розповідає далі В. Дейнега. — Його встановлять біля одного з багатоповерхових будинків, який дивом уцілів під час війни і в якому був штаб американців, їдальня для льотного складу Б-17 тощо. В нашому музеї збереглося багато фото цього будинку, у дворі якого навіть грали у футбол американські і радянські військовослужбовці...»
За ескіз пам’ятника взяли світлини, на яких американські солдати розповідають полтавській малечі про свою країну та бойові вильоти літаючих фортець тощо. Ті зустрічі, безперечно, дуже багато значили для українських хлопчаків, чиє дитинство опалило полум’я війни та непоправний біль від втрати близьких. Ці старі фото як німі свідки історії співдружності двох союзних країн і взяли за основу ескіза майбутнього пам’ятника.
«Ми хочемо зробити його з бронзи — на століття, — зазначає директор музею. — Пам’ятник має нагадувати не одному поколінню українців про те, якою ціною далася нашим народам спільна перемога над нацизмом і як вдавалося попри лихоліття тих років зберегти людяність і чуйне ставлення до найменших наших громадян — дітей війни...»
Заступник голови Полтавської ОДА Микола Білокінь у своєму коментарі для «ДУ» зазначив, що керівництво області зробить усе необхідне, щоб відзначити на гідному рівні 75-річчя стратегічної операції «Френтик». Виготовлення пам’ятника, на який витратять не менше 800 тисяч гривень, планують профінансувати з обласного та міського бюджетів.
Звісно, без допомоги спонсорів не обійдеться. Але, на думку М. Білоконя, витрати з лихвою окупляться, адже пам’ятник слугуватиме патріотичному вихованню нашої молоді і нагадуватиме про пагубні наслідки будь-якої війни...
Одночасно з пам’ятником на території музею відкриють і картинну галерею площею в 2000 кв. метрів. Ремонт приміщення вже завершують.
«Це буде виставковий зал для картин. Першими в ньому виставлять картини, присвячені операції «Френтик», — розповідає далі В. Дейнега. — Вже звернулися до членів обласного відділення Національної спілки художників України з проханням намалювати картини про «Френтик» і за символічну вартість передати їх нашому музею.
До речі, у військово-історичних музеях європейських країн є такі зали і вони готові передавати ці виставки і для музеїв України, щоб і наші громадяни мали змогу з ними ознайомитися. У свою чергу, ми теж відправимо свої картини до європейських музеїв...»
Отже, Полтавщина готується до святкування 75-ї річниці пам’ятної поколінням українського і американського народів стратегічної повітряної операції «Френтик». Операції, яка продемонструвала не тільки ефективність боротьби союзників зі спільним ворогом, але й те, що, об’єднавшись у цій боротьбі і відкинувши ідеологічні розбіжності, можна досягти дуже багато. Зокрема, надійного підґрунтя у зміцненні дружніх відносин між Україною і США.

Олек­сандр БРУ­СЕН­СЬКИЙ,
м. Пол­та­ва

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».