Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Лютий 2019 21:07

Особливості серцевого нападу у жінок

Rate this item
(0 votes)

Серцевий напад у жінок має свої специфічні ознаки, відмінні від серцевих катастроф у чоловіків.
Про це у Facebоok написала в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.
«Чоловіки та жінки відрізняються фізіологічно, і серцевий напад може виглядати у жінок не так, як у чоловіків. Через це жінки іноді невчасно звертаються за медичною допомогою і ризикують мати важкий перебіг чи померти. Вміння розпізнати у себе чи в людини поруч проблему із серцем і викликати екстрену допомогу — життєво важливе», — пише Супрун.

Вона пояснює, що інфаркт стається, коли постачання крові до серця у певній ділянці критично зменшується чи припиняється через звуження коронарних судин, яке викликають атеросклероз чи тромб.
«Ділянка серця, що не отримує кисень, поступово помирає. Тому так важливо вчасно відновити кровообіг у серці. Серцевий напад проявляється болем, який носить пекучий чи стискаючий характер, або дискомфортом і важкістю за грудиною. Це триває кілька хвилин або відступає і знову повертається.
Але у жінок це може проявлятись інакше: можуть боліти одна чи обидві руки, шия, плечі, щелепа чи живіт, часто болить між лопатками, дихання може стати частим і поверхневим, але при цьому нічого не болітиме, може з’явитися виражена слабкість, кинути у холодний піт або виникне запаморочення і нудота», — зазначила Супрун.
Посилаючись на дані американських кардіологів, Супрун акцентувала, що жінки бояться не стільки інфарктів, як госпіталізації.
«Жінки часто намагаються терпіти біль і дискомфорт, уникають викликати екстрену медичну допомогу і тим самим підривають своє здоров’я, втрачаючи дуже важливий час для застосування найбільш ефективних сучасних методів лікування інфаркту.
Пам’ятайте, чим менше часу пройде від початку симптомів до потрапляння в лікарню, тим кращі шанси на одужання», — наголошує Уляна Супрун.
Вона закликає за наявності симптомів серцевого нападу негайно викликати швидку допомогу.
«Можна прийняти ацетилсаліцилову кислоту — вона зупиняє зсідання крові й утворення тромбів. Якщо в людини поруч із вами зупинилося дихання, перш за все телефонуйте 103 і зробіть непрямий масаж серця, поки дихання не відновиться», — радить Супрун.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».