Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Листопад 2018 12:21

Спосіб дихання відіграє вирішальне значення для поліпшення пом'яті

Rate this item
(0 votes)

Так вважають науковці Каролінського інституту у Швеції. Так, дихання через ніс покращує передачу інформації від почуттів у мережу зберігання мозку.
Воно посилює пізнання і спогади. Запахи запускають нюхову цибулину, яка пов’язана з гіпокампом.
За словами вчених, це покращує передачу подій, які ми переживаємо у нашому повсякденному житті, і переміщує їх до нашого довгострокового банку пам’яті.

У дослідженні учасники, які зазнали впливу певних запахів, краще згадували їх, якщо дихали через ніс.
Недавні дослідження також підтвердили, що згасаюче почуття нюху є одним із перших ознак хвороби Альцгеймера.
Професор Артін Аршамян пояснив, що спогади проходять через три етапи розвитку — кодування, консолідацію та пошук. Дихання через ніс важливе у критичний період, коли спогади відновлюються і зміцнюються. Також це говорить про те, що відповідальні за нервові механізми процеси можуть виникати з носового дихання.
Експеримент складався з двох окремих сеансів, кожен з яких включав у себе етап кодування, консолідації і розпізнавання.
Під час кодування учасникам 19–25-річного віку були представлені шість знайомих ароматів (полуниця та ін.) і шість незнайомих (гострий алкогольний запах та ін.). Учасників попросили запам’ятати їх, а за годину провели випробування на ці запахи і додали 12 нових. Виявилося, що ті, хто дихав через ніс, набагато краще пройшли тести.
У ссавців запахи спочатку обробляються нюховою цибулиною, яка є в середині носа, і проходять по дну мозку. Це має прямі зв’язки з двома зонами мозку, які пов’язані з пам’яттю — гіпокампом. Дихання через рот усуває ритми і впливи, а також процеси розпізнавання, тим самим зменшуючи продуктивність пам’яті.
Попередні дослідження показали, що один сильний вдих через ніс загострює пам’ять. Люди також частіше згадували об’єкт, якщо вони стикалися з ним під час вдиху, ніж під час видиху. Однак ефекту немає, якщо дихання було через рот.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».