Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Вересень 2016 21:40

Як перебудувати літный режим дня дитина

Rate this item
(0 votes)

Ось і ми­ну­ло лі­то. На змі­ну теп­лим дням при­хо­дить по­мір­на ран­ко­ва про­хо­ло­да. Від­чу­ває­ть­ся лег­ке ди­хан­ня осе­ні. Ре­жим дня для шко­ля­ра стає вель­ми важ­ли­вим. За час ка­ні­кул ди­ти­на ду­же від­ви­кає від шкіль­но­го ре­жи­му. Адже у ці мі­ся­ці ді­ти за­зви­чай на­со­ло­джую­ть­ся пов­ною сво­бо­дою: во­ни мо­жуть піз­но вста­ва­ти і піз­но ля­га­ти, дов­го гу­ля­ти, про­во­ди­ти час за улюб­ле­ни­ми за­нят­тя­ми і роз­ва­га­ми. У них не­має не­об­хід­но­сті су­во­ро ор­га­ні­зо­ву­ва­ти свій день.
То­му не див­но, що пе­ре­хід до но­во­го ре­жи­му мо­же ви­яви­ти­ся склад­ним для шко­ля­рів. Як зро­би­ти йо­го без­бо­ліс­ним? Про це ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця — лі­ка­ря-гі­гі­єніс­та, кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук На­та­лію Мос­квяк.

Насамперед батькам варто постаратися м’яко перебудувати режим дня. Для дітей різного віку потрібно різну кількість часу на перебудову режиму. Так, учням початкової школи — приблизно 1,5 місяця, п’ятикласникам — місяць, іншим школярам — 2–3 тижні.
Режим дня особливо важливий для школярів. Правильне чергування різних видів діяльності, достатній сон, регулярний відпочинок на свіжому повітрі — все це сприятиме нормальному розвитку нервової системи, забезпечує дитині гарну працездатність.
Молодший школяр має проводити на свіжому повітрі не менше 3–4 годин на день, включаючи час на дорогу до школи і додому. Сідати за уроки відразу, тільки прийшовши зі школи, не можна — дитині необхідний повноцінний відпочинок.
Пам’ятайте, що дитина молодшого шкільного віку не повинна проводити за виконанням домашнього завдання більш ніж півтори години. Якщо у вашої дитини це займає більше часу, проконтролюйте, в чому причина. Можливо, слід допомогти дитині організувати свій час, щоб вона раціонально його використовувала.
А можливо, уроків задають дійсно занадто багато, тоді вам доведеться поговорити з учителем чи адміністрацією школи. Не соромтеся, адже йдеться про здоров’я вашого малюка.
Звісно, неможливо за один день змусити дитину засинати о 9–10 годині вечора і легко вставати вранці за будильником. Тому змінювати режим потрібно поступово і непомітно: щодня відправляти дитину спати приблизно на 15–20 хвилин раніше попереднього дня.
— Як до­по­мог­ти ди­ти­ні не сва­ри­ти­ся з бу­диль­ни­ком уран­ці?
— Влітку більшість батьків дозволяють своїм дітям спати досхочу, не дотримуючись режиму. Але приходить 1 вересня і стреси починаються від самого ранку.
Ранковий стрес, пов’язаний з обмеженням часу, створює нервовий настрій на весь день, вважають психологи. Тому краще розбудити дитину на 5 хвилин раніше, але лагідно. Якщо будильником, то звук його має бути тихий і мелодійний. А ще краще — мелодія з улюбленого мультфільму, пісня улюбленої групи або виконавця.
За кілька хвилин до пробудження бажано відкрити двері до дитячої кімнати. Нехай тихі ранкові звуки підготують її до пробудження. Якщо в цей день дитину чекає щось цікаве, нагадайте про це. Якщо не дуже (наприклад, візит до стоматолога або складна контрольна робота), то подумайте, як відволікти увагу від неприємних думок. Скажімо, запропонуйте вже вранці, що ввечері ви разом сходите у кафе на морозиво або почитаєте цікаву книгу.
— А як має змі­ни­ти­ся фі­зич­на ак­тив­ність ди­ти­ни?
— Ми, дорослі, живемо у своєму темпі, дитина — у своєму. Якщо ваш школяр жвавий, непосидючий, ви чомусь постійно намагаєтеся приборкати його активність. І навпаки — коли повільний, постійно підганяєте. Фахівці радять: як би вам не хотілося, спробуйте пристосовуватися до темпу дитини. Хочете прискорити його, придумайте, як це можна зробити за допомогою гри, а не крику.
Наприклад, позмагайтеся, хто швидше знайде потрібний предмет, прибере у своїй кімнаті. Не сваріть дитину за те, що вона довго збирається, хваліть за старанність, кмітливість. Усі зміни у дитяче життя намагайтеся вводити поступово.
— Що слід зро­би­ти для опти­мі­за­ції ре­жи­му хар­чу­ван­ня?
— Якщо дитина відвідує дитячий садок або перебуває вдома, проблем з її харчуванням зазвичай не виникає. Інша справа — школа. Тому більшість мам намагаються покласти у ранець дитині домашній сніданок.
Дієтологи радять, що бутерброди можуть бути необов’язково з ковбасою і сиром, але і з рибою, вареним яйцем, м’ясом і обов’язково з додаванням до них свіжих овочів: помідорів, огірків, листового салату. Можна покласти в ранець очищену моркву, кілька штук чорносливу, кураги. З фруктів перевагу потрібно віддавати яблукам, бананам, нектаринам. Замість газованої води — мінеральна без газу. І не забудьте покласти в ланчбокс кілька паперових серветок.
— Як сти­му­лю­ва­ти ін­те­рес до на­вчан­ня і не пе­ре­ван­та­жи­ти ди­ти­ни?
— Для першокласників варто реально з’ясувати здатність дитини до навчання. Не треба очікувати більшого, ніж закладено самою природою. Також слід поважати нахили малого школяра, знати його пріоритети в навчанні. З’ясувати, чому не лежить душа до окремих предметів.
А ще корисно для справи і здоров’я стимулювати учня похвалою, а не сваркою, залишити йому право на помилку і щиро співчувати у разі невдач. А якщо домашнє завдання з певного предмета не йде, займіться іншим, до попереднього повернетеся пізніше.
Відомо, що увага залежить від настрою. Якщо у людини на душі камінь лежить, то тут уже не до зосередженої роботи. Настрій потрібно злегка підняти. Нехай школяр напише великими буквами на великому аркуші паперу такі пропозиції: «Я — здатний (здатна)!», «Я хочу багато знати!», «Я буду багато знати!», «Я з усім упораюся!», «Мені подобається вчитися!». Прикріпіть написане кнопками над письмовим столом на рівні очей. Щоразу, коли на плакат буде падати погляд дитини, нехай вона голосно читає написані на ньому рядки.
Звичайно, ці формули самонавіювання подіють не відразу. Особливо якщо учень не дуже любить школу, але підсвідомість прийме повторювану інформацію як наказ до дії.
— А як тре­ба ви­ко­рис­та­ти ви­хід­ний день?
— Неділя — особливий день для школяра. Вона повинна бути днем повного відпочинку, тобто ніяких уроків. Домашні навчальні заняття краще приготувати в суботу після обіду, а тим, хто вчиться в другу зміну, — у понеділок зранку. Вихідний день слід присвятити улюбленим заняттям і розвагам, а час, що залишився після вечері, присвятити підготовці до наступного навчального дня.
Отже, неділя — день відпочинку, і він повинен бути веселим і святковим. Однак це не значить, що можна перевантажувати його розвагами. Це не значить, що можна забути всі правила розпорядку дня. Адже зламати звичний добовий стереотип, зруйнувати вироблений рефлекс на час дуже легко, а відновити — важко. У зв’язку з цим розпорядок вихідного дня школяра не має значно відрізнятися від такого, як у звичайні навчальні дні.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».