Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Лютий 2016 12:48

Курячі яйця і холестерин: науковці реабілітують продукт

Rate this item
(0 votes)

Ще на початку 70-х років ХХ століття американські вчені вперше виявили, що курячі яйця (точніше, їх жовтки) містять підвищену кількість холестерину, який теоретично здатний відкладатися на внутрішніх стінках судин у вигляді бляшок. Бляшки поступово закривають просвіт артерій і тим самим викликають кисневе голодування життєво важливих органів — серця та головного мозку.
Через зменшення припливу крові, насиченої киснем, підвищується ризик розвитку інфаркту міокарда та інсульту.

У підсумку курячі яйця стали у розвинених країнах справжніми ізгоями серед продуктів харчування — у США навіть були оприлюднені офіційні рекомендації у жодному разі не вживати в їжу більше трьох яєць на тиждень.

І лише нещодавно стали з’являтися наукові публікації, автори яких повідомляють, що холестерин із продуктів харчування здатний переходити у людський організм у дуже незначних кількостях. З точки зору ризику розвитку атеросклерозу набагато небезпечнішими є насичені жири тваринного походження і так звані трансжири, яких особливо багато у фастфуді.
Чергові докази нешкідливості курячих яєць при помірному їх споживанні отримали фінські вчені з Університету Східної Фінляндії. Вони впродовж 21 року спостерігали групу чоловіків середнього та похилого віку. Регулярні опитування учасників дослідження показували, що жоден із них не вживав у їжу більше одного яйця на день.
Учені підрахували, що середнє щоденне споживання холестерину з їжею в цій групі становило 398 мг. Протягом 21 року інфаркти міокарда розвинулися у 230 учасників дослідження.
Аналіз даних опитувань показав, що жоден із випадків інфаркту не був пов’язаний зі споживанням як харчового холестерину взагалі, так і зі споживанням курячих яєць зокрема.
Раніше ця ж група науковців виявила, що вживання в їжу чотирьох курячих яєць на тиждень пов’язано зі зниженням ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу на 38% порівняно з тими людьми, які їдять яйця від випадку до випадку.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».