Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Грудень 2015 11:01

Кон’юктивіт, або кролячі очі

Rate this item
(0 votes)

Кро­ля­чі очі — так у на­ро­ді на­зи­ва­ють кон’­юнк­ти­віт — од­не з най­більш по­ши­ре­них оф­таль­мо­ло­гіч­них за­хво­рю­вань. Зде­біль­шо­го хво­рі­ють на ньо­го ді­ти, адже во­ни час­то труть очі не­ми­ти­ми ру­ка­ми і хво­рі­ють на про­студ­ні за­хво­рю­ван­ня. І в то­му, і в ін­шо­му ви­пад­ку на сли­зо­ву обо­лон­ку ока по­трап­ля­ють бак­те­рії та ві­ру­си. Втім, і лю­ди се­ред­ньо­го ві­ку та­кож мо­жуть під­хо­пи­ти кон’­юнк­ти­віт.
Які ж ви­ди і симп­то­ми цьо­го за­хво­рю­ван­ня, як лі­ку­ва­ти цю не­ду­гу? Про це ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця-оф­таль­мо­ло­га — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Га­ли­ну Пав­лів­ську.

— Що ж таке кон’юнктивіт і звідки він береться?
— Кон’юнктивіт — офтальмологічне захворювання, при якому кон’юнктива (слизова ока) страждає від запалення, набряклості та гіперемії, тобто сильного почервоніння. З такими симптомами до офтальмологів звертаються близько 30% пацієнтів.

Під терміном «кон’юнктивіт» в офтальмології мається на увазі чимало різного роду захворювань, що перебігають із запаленням слизової ока.
Так, усі кон’юнктивіти поділяють залежно від походження: на ендогенні (супутні іншим захворюванням) та екзогенні (що виникли після контакту зі збудником). А також і залежно від перебігу: на гострі, підгострі і хронічні. Ділять на різні види кон’юнктивіту і за походженням або залежно від етіології, як люблять визначати лікарі. Тут захворювання поділяються на бактеріальні, вірусні та алергічні. Зустрічаються і грибкові та хламідійні кон’юнктивіти.
— Чим характерні різні види захворювання?
— При бактеріальному кон’юнктивіті відбувається інфікування обох очей із подальшим виділенням рясного слизу. При вірусній формі — зараження тільки одного ока, з якого виділяються сльози і невелика кількість слизу. При алергічному кон’юнктивіті відбувається почервоніння обох повік, виникає сильний свербіж і виділяється в’язкий гній.
Перші дві форми кон’юнктивіту мають особливість: вони легко передаються від зараженого хворого до здорової людини. Тому при зараженні необхідно постійно дотримуватися заходів карантину і гігієни. Слід використовувати тільки власну особисту чисту білизну і засоби гігієни. Потрібно постійно мити руки, особливо після контакту з оком. Слід уникати відвідування громадських місць, звичайно по можливості. Варто так само стежити за тим, щоб у хворі очі не потрапляв хлор, тобто під заборону потрапляють відвідування басейнів і користування хлорованою водопровідною водою.
— Як лікується кон’юнктивіт?
— Його лікування можна здійснювати традиційними ліками і народними засобами. Почнемо з традиційних ліків. Для лікування вірусного кон’юнктивіту застосовують в основному препарати вірусостатичного і вірусоцидного характеру. Широко застосовують флореналь (краплі 0,1% або мазь 0,5%), глудантан (краплі у вигляді 0,1% водного розчину застосовують 6 разів на добу), оксолін (мазь 0,25% або краплі 0,1%). Добре діють також внутрішньом’язові ін’єкції ферменту дезоксирибонуклеази. Для підвищення загальної опірності організму слід приймати вітаміни і дибазол.
Для лікування алергічного кон’юнктивіту переважно приймають препарати протиалергічного ряду. Наприклад, кортизон (3–4 рази по 1–2 краплі в день), таблетки димедролу (2–3 рази по таблетці 0,05 г), внутрішньовенно застосовують розчин хлориду кальцію (10%).
Хронічний кон’юнктивіт лікується із застосуванням крапель і примочок із в’яжучих засобів (міцний чай, розчин резорцину 0,25%). Якщо спостерігається загострення, застосовується альбуцид 30% і дезінфікуючі мазі. Особливо допомагають полегшити стан хворого при такому кон’юнктивіті народні засоби.
— Які ж з них можна сміливо рекомендувати сьогодні?
— Наша народна медицина пропонує велику кількість рецептів. Отже, лікування цього захворювання народними засобами проводиться в основному за допомогою крапель і примочок, для приготування яких використовують різні трави.
Можу назвати деякі з цих рецептів. Доцільні компреси і промивання очей настоєм із сухого листя алое деревовидного. Якщо використовується свіжий сік, то необхідно його розбавити кип’яченою водою 1:10. Ефективні промивання очей настоєм кореня алтеї лікарської. Настій готується так: у склянці холодної кип’яченої води настоюють 3–4 столові ложки розмеленого кореня протягом 8 годин. Якщо використовується окріп, то у склянку води висипають 2 столові ложки листя або квіток алтеї, і настій уже готовий за 30 хвилин.
Часто застосовують настій із пелюсток троянди. Для цього беруть 1 столову ложку пелюсток (сухих) і заливають склянкою окропу. Через 30 хвилин лікувальний розчин готовий. Настоєм очі протирають удень, а на ніч роблять компреси, просочені цим розчином, на закриті повіки протягом 30 хвилин.
Можна з успіхом застосовувати і настій з декількох трав: лев’ячого зева, кореня алтеї, листя пасльону чорного. Ці трави подрібнюють, заливають 0,5 склянки окропу і настоюють, доки охолоне. Відфільтрований настій закапують по 3 краплі в очі раз на день.
Лікування народними засобами найефективніше проводити шляхом чергування декількох настоїв, але не слід зловживати великою кількістю різних настоїв.
— Яка профілактика недуги рекомендована фахівцями?
— Варто приділяти належну увагу профілактиці кон’юнктивіту, особливо актуально це при частих появах кон’юнктивіту у дітей. Потрібно частіше мити руки з милом після відвідування туалету, пересування на майданчику чи прогулянок по вулиці.
Корисно застосовувати народні засоби для підвищення захисних сил організму — вживати фрукти та овочі, де багато вітаміну С, дотримуватися режиму дня, відпочивати достатню кількість часу, займатися спортом, проводити активно вільний час на свіжому повітрі.
Також важливо уникати стресів, надмірних навантажень і перенапруги. Так, при тривалій роботі на комп’ютері слід робити маленькі перерви, щоб могли відпочити. Зробіть у цей час гімнастику для них або подивіться вдалину у вікно. Рекомендується також застосовувати спеціальні окуляри для роботи за комп’ютером.
При появі ознак будь-яких очних захворювань або просто неприємних відчуттів у ділянці очей не займайтеся самолікуванням — відразу зверніться до лікаря. Він проведе обстеження, встановить діагноз і призначить лікування.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».