Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Листопад 2015 23:43

Україна зможе закуповувати вільно медикаменти за кордоном

Rate this item
(0 votes)

27 жовтня 2015 року МОЗ України та ПРООН підписали договір, згідно з яким Україна починаючи з поточного року зможе закуповувати за кордоном медтехніку й ліки. (ПРООН — Програма розвитку ООН, яка є глобальною мережею у сфері розвитку. ПРООН тісно співпрацює з усіма верствами суспільства і допомагає країнам протистояти кризам, розвивати і підтримувати економічне зростання, спрямоване на поліпшення життя кожної людини).
Згаданий договір — результат реалізації Меморандуму, укладеного між МОЗ та ЮНІСЕФ раніше. Мета документа — забезпечення ефективних і некорумпованих закупівель товарів медичного призначення та медикаментів.
Загальна сума контракту, укладеного з ПРООН, становить 620 мільйонів 70,7 тисяч гривень. У рамках договору планується закупівля медичних виробів, матеріалів для діагностики та препаратів для лікування таких небезпечних захворювань, як ВІЛ, туберкульоз, гепатит, гемофілія.

Буде також проведено закупівлю препаратів для лікування ракових хворих, засобів хіміотерапії, радіологічних засобів лікування онкологічних захворювань.


КРАЩЕ СПІВАТИ, НІЖ ГОВОРИТИ

Фахівці з Університету Монреаля встановили, що новонароджені більше люблять слухати спів, а не мову. Автор дослідження доктор Ізабель Перетц пояснила таку особливість тим, що у маленьких дітей не вироблений емоційний самоконтроль, а спів допомагає їм розвивати цю здатність.
Результати дослідження базувалися на вивченні психічного стану 30 здорових дітей у віці від 6 до 9 місяців. Для людини, повідомили вчені, цілком природно відчувати захоплення від прослуховування музики. Ці емоції у дорослих і дітей старшого віку проявляються у киванні головою у такт мелодії, постукуванні ногами під музику. Немовлята так не синхронізують поведінку з музикою, насамперед тому, що не володіють необхідними фізичними та розумовими навичками.
У ході експерименту вчені програвали дітям пісні турецькою та французькою (знайомою для них) мовами. Виявилося, що ефект від впливу пісень був однаковий — діти залишалися спокійними і уважно слухали композиції протягом дев’яти хвилин. Цей час приблизно вдвічі довший за період, протягом якого немовлята можуть лежати спокійно, слухаючи мову. Фахівці підкреслюють, що спів — це високоефективний інструмент, корисний не тільки для психоемоційного розвитку малюків, а й своєрідний засіб заспокоєння для батьків.

 

ВООЗ Б’Є НА СПОЛОХ У ЗВ’ЯЗКУ З ЕПІДЕМІЄЮ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

Туберкульоз поряд із ВІЛ є найбільш смертоносною інфекцією у світі. Про це заявила Всесвітня організація охорони здоров’я. За інформацією ВООЗ, на частку туберкульозу та ВІЛ у 2014 році припадало, відповідно, від 1,1 до 1,2 мільйона летальних випадків. Фахівці заявили, що дані показники неприйнятні для туберкульозу — захворювання, яке можна вилікувати.
Доктор Маріо Равільоне, директор ВООЗ із туберкульозу, повідомив, що туберкульоз та ВІЛ нині конкурують за перше місце за кількістю смертей. У доповіді експерти підкреслили, що туберкульозна інфекція стає стійкою до антибіотиків. Причому близько трьох випадків захворювання зі ста вже не можуть бути вилікувані звичайними антибіотиками.
Всесвітня організація охорони здоров’я планує перейти до стратегії боротьби з туберкульозом до кінця наступного року. Перед експертами поставлено завдання скорочення темпів поширення інфекції на 90% до 2030 року.

 

ОДРУЖЕНІ ЛЮДИ КРАЩЕ ПЕРЕНОСЯТЬ ОПЕРАЦІЇ НА СЕРЦІ

Науковці з Університету Мічигану довели, що одружені люди краще переносять операції на серці, ніж їх розлучені або самотні ровесники. Виявляється, овдовілі, розлучені або самотні люди на 40% частіше стають інвалідами або вмирають унаслідок операції на серці. Одружені люди, які перенесли подібну операцію, виживають без ускладнень.
Учені вважають, що така особливість — результат відчутної психологічної підтримки близьких людей. Психологи пояснили, що думки про чоловіка або дружину допомагають хворим, що йдуть на операцію, прагнути до одужання. У самотніх людей така мотивація відсутня.
Учені сподіваються, що отримані дані допоможуть ідентифікувати пацієнтів з високим ризиком летального результату або ускладнень після операції на серці. На думку фахівців, соціальна підтримка — це потужний інструмент, що сприяє одужанню після складних хірургічних процедур.

 

ЛІКИ ВІД ЖІНОЧОГО РАКУ ВИЯВИЛИСЯ ЕФЕКТИВНИМИ І ПРИ ЛІКУВАННІ ЧОЛОВІЧОГО

Британські онкологи виявили, що препарат олапаріб, застосовуваний для терапії раку яєчників, володіє здатністю уповільнювати розвиток злоякісних пухлин передміхурової залози. Попередні результати ще слід підтвердити у новому дослідженні.
У частини жінок, які страждають на рак яєчників, розвиток хвороби може бути пов’язаний із певними генетичними особливостями (у першу чергу з мутаціями генів BRCA1 і BRCA2).
У таких хворих стандартне лікування часто виявляється малоефективним, а з минулого року у США і країнах Західної Європи онкологи отримали можливість використовувати для їх лікування новий препарат олапаріб.
Менше року тому, після реєстрації олапаріба в Америці і країнах ЄС, вчені з Інституту досліджень раку в Лондоні відкрили у цього жіночого препарату протипухлинний ефект щодо злоякісних пухлин простати у чоловіків.
У першому випробуванні олапаріба для терапії раку передміхурової залози брали участь 49 чоловіків, у яких неоперабельні пухлини вже перестали реагувати на стандартне лікування.
Лондонські вчені виявили, що прийом олапаріба виявився ефективним у 16 пацієнтів (33%), причому припинення розвитку пухлини внаслідок прийому олапаріба тривало в деяких випадках більше року.
Сучасні методи генетичного дослідження дозволили визначити, чому олапаріб проявив ефективність при лікуванні лише частини хворих: у цих пацієнтів були мутації генів, відповідальних за відновлення пошкоджених ДНК клітин, — таку ж роль у жіночому організмі відіграють гени BRCA1 і BRCA2.
У жінок через мутації цих генів, які виявляються нездатними перешкоджати злоякісному переродженню клітин, підвищується ризик розвитку раку молочної залози і пухлин яєчника.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».