Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Вересень 2015 11:15

Коли болять очі від перенапруження

Rate this item
(0 votes)

Не­рід­ко в наш час мож­на зу­стрі­ти лю­дей, які скар­жать­ся на біль в очах при пе­ре­вто­мі. Це свід­чить про пе­ре­на­пру­жен­ня оч­них м’язів. За­зви­чай, біль ви­ни­кає при над­мір­ній уто­мі під час або вже піс­ля ро­бо­ти за ком­п’ю­те­ром чи вна­слі­док до­сить три­ва­ло­го пе­ре­гля­ду те­ле­ві­зій­них про­грам. 
Про те, що ж ро­би­ти, аби не ста­ло­ся пе­ре­на­пру­жен­ня очей, та як лі­ку­ва­ти цю не­ду­гу, ми по­про­си­ли роз­по­віс­ти фа­хів­ця-оф­таль­мо­ло­га, кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук Во­ло­ди­ми­ра Кі­рє­єва.

— Перевтомлення окорухових м’язів може виникати не тільки при їх тривалому напруженні, а й при занадто нерухомому положенні очей. Звідси й виникає в ділянці очниці відчуття тупого болю після тривалої роботи з монітором комп’ютера або читання товстого роману. У тому разі, коли світло, що падає на сторінки книги, занадто слабке або верхнє світло занадто різке, можуть з’являтися ще більш виражені больові відчуття в очах. Крім цього, стомлення очних м’язів може виникати при неправильно підібраних окулярах або застарілих контактних лінзах.


Біль в очах при перевтомі відчувається як легке печіння або тиск. Також він може супроводжуватися сухістю в очах при тривалій роботі за комп’ютером (так званий синдром сухого ока). Справа в тому, що в наш вік комп’ютерних технологій, коли без різноманітних ґаджетів не обходяться практично в кожній оселі, люди дуже багато працюють, не відриваючи очей від монітора, що призводить до появи очного болю при перенапруженні: поступово в очах виникає різь і біль, неначе туди насипали піску.
— Якими є характерні симптоми болю в очах при перевтомі?
— Очі стають запаленими: спостерігається почервоніння, проступають червоні судини на білках. Ці судини можуть лопатися, з’являється відчуття піску в очах, очі сприймають навколишні предмети не так ясно і чітко, як раніше, відчувається печіння, створюється враження, начебто в очі щось потрапило. Також зображення стає нечітким, розпливчастим, неможливо відразу сфокусувати погляд, з’являються до всього ще й часті головні болі.
— Які причини викликають перенапруження очей?
— Справа в тому, що зіниці ока перебувають у напруженні, якого ми не помічаємо: можемо годинами дивитися на екран телевізора або комп’ютера, наші очі невтомно працюють, коли читаємо або їдемо за кермом машини. Якщо не давати очам відпочивати, з’являється неминуча перевтома. Ще однією причиною виникнення перенапруження очей є невідомі або не усунуті з якихось причин дефекти зору, через які очні м’язи змушені важко і довго працювати і напружуватися з усіх сил.
Величезну роль у здоров’ї очей відіграє слізна рідина, яка надходить із слізних залоз та під повікою розподіляється по оку. Слізна рідина покращує оптичні властивості рогівки, змиває пил, їдкі пари і захищає око від пересихання та інфекцій. Та якщо довго дивитися на екран телевізора або комп’ютера, кількість слізної рідини зменшується, око моргає вже не 14 разів за хвилину, як належить, а лише сім. Це ще раз свідчить про те, що тривалі телесеанси чи надмірне захоплення комп’ютером втомлюють, негативно впливаючи на стан органу зору.
Болять очі при перевтомі й на психоемоційному тлі. При сильному стресі очні зіниці перебувають у стані готовності, щоб мати в полі зору передбачуваного ворога (тут відіграє роль розвинена з доісторичних часів стресова реакція людини). Такий стан, якщо він триває довго, є дуже тяжким і виснажливим для очних м’язів. Крім усього іншого, певну негативну роль нерідко відіграє небажання носити окуляри через помилкову сором’язливість.
— Яка ж діагностика очного болю при перенапруженні?
— Діагностика, як правило, ґрунтується на характерних скаргах пацієнта. Також враховуються результати визначення рефракції (заломлюючої сили оптичної системи ока, вираженої в діоптріях) і стану акомодації (здатності ока пристосовуватися до різних відстаней при розгляданні предметів).
— Як має проводитися лікування?
— Найголовніше — це завжди пам’ятати про те, що надмірне зорове навантаження шкодить очам. Якщо немає можливості уникнути перевантажень, необхідно частіше робити перерви, давати відпочинок своїм очам. Треба відривати очі від книги або комп’ютера і переводити їх на предмети, розташовані на іншій відстані. Робити це слід через кожні 10 хвилин. Можна приблизно з такою ж частотою змінювати і фокусування очей. Рекомендується також виконувати гімнастику для очей, використовувати спеціальні зволожувальні очні краплі протягом дня, приймати вітаміни з лютеїном.
Для зняття больового синдрому та нормалізації зору офтальмологи рекомендують хороше, рівномірне освітлення під час роботи на близькій відстані (зокрема за комп’ютером). Адже як погане, так і яскраве освітлення призводять до того, що очні м’язи намагаються привести очі в найбільш зручне положення, що призводить до їх напруження. Крім цього, потрібно особливо ретельно берегти очі від їдкого сигаретного диму, сильного вітру та надто яскравого прямого світла.
Найпростіший спосіб лікування стомлених очей — це компреси і промивання. Компреси можуть бути як холодними, так і гарячими.
Сприятливу дію мають і спеціальні вітаміни для очей (наприклад, «Чорниця-форте») та зміцнювальні очні краплі, а також введення до щоденного раціону харчування моркви, чорниці, шпинату, щавлю та інших продуктів, що містять вітаміни A і C.
Варто знати, що останнім часом при лікуванні очного болю при перевтомі широко застосовується гімнастика для очей. Спеціальні вправи прекрасно тренують очні м’язи. І якщо не лінуватися, виконувати їх регулярно, то ефект не забариться, а очний біль зникатиме. Ці вправи нескладні і можуть виконуватися без контролю фахівців.
— Будь ласка, конкретніше про вправи для очей.
— Треба встати, розслабити коліна, ноги поставити на ширину плечей. При цьому руки вільно звисають уздовж тулуба, плечі розслаблені. Потрібно направити таз уперед так, щоб хребет був прямий (не повинно бути ніяких вигинів крижового відділу). Заплющити очі й зробити обертання очними яблуками кілька разів за годинниковою стрілкою. Потім повільно їх розплющити і зафіксувати вдалині якусь точку. Також можна виконати наступну вправу: слід стежити очима за олівцем, повільно наближаючи і віддаляючи його від носа (робити вправу протягом хвилини через кожні двадцять хвилин під час перебування за комп’ютером, читанням книги чи перед телевізором).
При лікуванні хворого з очним болем у разі перенапруження рекомендуються такі лікарські засоби: «Актипол», «ВІЗМЕД-гель», гідрогель офтальмологічний, «ВІЗМЕД-лайт», «ВІЗМЕД-мульти», «Міртілене-форте», «Окуліст», «Окулохель», «Санорин-Аналергін», «Стрикс».
Утім, не забувайте: в жодному разі не можна займатися самолікуванням, при виборі лікарського засобу консультація з фахівцем обов’язкова.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».