Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Вересень 2015 13:55

Дошкуляє карієс. Як бути?

Rate this item
(0 votes)

Ре­корд­на спе­ка на­реш­ті слаб­шає, і те­пер ми мо­же­мо при­ді­ли­ти біль­ше ува­ги сво­єму здо­ров’ю, зок­ре­ма — здо­ров’ю сво­їх зу­бів.
Ре­кор­ди у лип­ні і на по­чат­ку серп­ня бу­ли по­би­ті не тіль­ки тем­пе­ра­тур­ні, а й еко­но­міч­ні — за об­ся­га­ми про­да­жів про­хо­лод­них на­по­їв, осо­бли­во со­лод­ких га­зо­ва­них. Утім, скіль­ки б не на­га­ду­ва­ли ме­ди­ки про їх руй­нів­ний вплив на здо­ров’я зу­бів, лі­то вно­сить свої ко­рек­ти­ви — від­мо­ви­ти­ся від спо­ку­си у ви­гля­ді яс­кра­вих пля­шок із ко­льо­ро­ви­ми на­по­ями та сма­ко­вих вра­жень мо­жуть да­ле­ко не всі.
У під­сум­ку має­мо — по­жовк­лі зу­би, ка­рі­єс, а та­кож ін­ші за­хво­рю­ван­ня. Як ді­яти, ко­ли проб­ле­ма вже з’яви­ла­ся? Про це по­го­во­ри­мо з фа­хів­цем — лі­ка­рем-сто­ма­то­ло­гом ви­щої ка­те­го­рії, кан­ди­да­том ме­дич­них на­ук Олек­сі­єм Кос­ти­рен­ком.

— Що ж таке карієс?
— Карієс зубів — це медичний термін, що означає руйнування зубів і появу порожнин у зубі. Карієс викликаний кислотним руйнуванням емалі зуба. У порожнині рота живе багато різних типів бактерій. Вони колонізують зубний наліт, утворюючи зубну бляшку. Бляшки найчастіше з’являються на тріщинах, ямках і борозенках жувальних зубів, у міжзубних щілинах, навколо пломб, коронок, мостовидних протезів і у пришийкових ділянках зубів, навколо ясен.
Деякі бактерії мають здатність перетворювати цукор і вуглеводи харчового нальоту на зубах у кислоти. Ці кислоти розчиняють мінерали поверхні зуба, що призводить до руйнування емалі та утворення порожнин, іноді непомітних для неозброєного ока. Але з часом розмір цих порожнин збільшується.
Пошкодження, що утворюються в процесі життєдіяльності мікроорганізмів, які населяють зубну бляшку, можуть з’явитися на будь-якій поверхні зубної емалі або на поверхні шийки зуба і навіть його корені, оголеному внаслідок хвороб ясен.
Щойно ураження проникає через тверду емаль зуба у м’який дентин, котрий лежить під нею, процес руйнування тканин зуба прискорюється, аж до руйнування зубної пульпи, що призводить до видалення зуба. А надалі буде потрібна дорога операція, наприклад, імплантація зубів.
— Які симптоми карієсу?
— Карієс на ранніх стадіях може і не мати будь-яких симптомів. Пізніше, коли каріозне вогнище проникає через зубну емаль, зуби можуть стати чутливими до солодкого або до холодних чи гарячих температурних подразників.
А стоматолог має виявити ці каріозні ураження зубів під час кожного візиту пацієнта, навіть якщо той і не скаржиться на дискомфорт. Це має бути частиною обстеження, незалежно від причини візиту до стоматолога. Діагностика карієсу зуба проводитися на основі даних візуального огляду на предмет виявлення змінених у кольорі ділянок зубів і зондування зубів для виявлення каріозних порожнин. Рентгенівські знімки зубів також можуть виявити наявність карієсу, особливо прихованого від очей лікаря на контактних поверхнях зубів. Дослідження за допомогою потужного джерела світла дозволяє визначити наявність карієсу навіть під старими пломбами, тим самим допомагаючи уникнути серйозного лікування.
— Як довго розвивається карієс?
— Це залежатиме від стадії каріозного процесу. Карієс у вигляді плями є оборотним процесом, і в разі усунення джерела розвитку каріозного процесу та проведенні ремінералізуючої терапії результат може бути сприятливим — аж до повного одужання.
Карієс, який спричинив руйнування емалі, — це вже незворотний процес, що вимагає оперативного втручання стоматолога. При бездіяльності карієс може повністю зруйнувати коронки зуба і втягнути до патологічного процесу його корінь. Каріозні порожнини з часом збільшуються і поглиблюються. Період, необхідний для цього, індивідуальний. Карієс може розвиватися від кількох місяців і до кількох років.
— Яке лікування карієсу є актуальним на сьогодні?
— Стандартне лікування карієсу полягає в пломбуванні зубів. Після локалізації каріозного вогнища стоматолог, за допомогою борів і ручних інструментів, видаляє зруйновані карієсом тканини зуба. Потім відновлюється його цілісність пломбою або вкладкою. Якщо каріозна порожнина велика, і тканини зуба, що залишилися, не в змозі забезпечити адекватного опору для пломби, то виникає потреба у виготовленні покривної штучної коронки. Якщо каріозний процес заходить ще глибше, то доводиться видаляти нерви та пломбувати канали зуба. Після лікування карієсу у каналах та відновлення зуба пломбою рекомендують виготовити покривну коронку.
— Коли слід звертатися до стоматолога?
— Ранні стадії каріозного процесу, зазвичай, безболісні. Тільки регулярні огляди стоматолога і рентген зубів дозволяють виявити та почати лікування карієсу на ранніх стадіях захворювання. Якщо у вас з’являється чутливість при жуванні або вживанні гарячої, холодної, солодкої їжі чи напоїв, вам необхідно терміново звернутися до стоматолога.
— Як запобігти розвитку карієсу?
— Запобігти розвитку карієсу можна. І кращий спосіб — зменшити кількість зубного нальоту і бактерій у порожнині рота, тобто щодня чистити зуби щіткою і за допомогою зубних ниток (флосів), а також двічі на рік проходити професійне чищення у стоматолога. Ви можете також зменшити карієсогенну ситуацію в порожнині рота, обмежуючи прийом їжі з високим вмістом цукру і вуглеводів. Зменшити кількість мікроорганізмів допоможе використання ополіскувачів після прийому їжі з умістом антибактеріальних компонентів (таких, як триклозан). Жувальна гумка з ксилітом допомагає боротися з карієсом, відновлюючи кислотно-лужний баланс у порожнині рота. Зміцненню емалі також сприяє фторування зубів. Ваш стоматолог, оцінивши небезпеку карієсу у порожнині рота, може призначити відповідну фторотерапію.
Використання герметиків-силантів для запечатування борозенок жувальних зубів одразу після їх прорізування створить умови, що запобігають скупчуванню нальоту і тим самим у подальшому — розвитку карієсу та лікуванню зубів.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».