Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Липень 2015 21:27

Комахи атакують: як захиститися від кліщів, комарів і тарантулів

Rate this item
(0 votes)

Лі­то — се­зон цві­тін­ня, бу­ян­ня барв і ма­льов­ни­чих про­гу­ля­нок на при­ро­ді. Але не тіль­ки кві­ти і пта­хи мо­жуть зу­стрі­ти­ся нам на шля­ху... а й клі­щі, ко­ма­рі, та­ран­ту­ли та ін­ші ко­ма­хи-па­ра­зи­ти.
За по­ра­дою, як уник­ну­ти не­при­єм­нос­тей при цих зу­стрі­чах і що ро­би­ти, як­що не­ба­жа­ний кон­такт уже став­ся, ми звер­ну­ли­ся до фа­хів­ця-ток­си­ко­ло­га, кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук Світ­ла­ни Зуб.

— Отже, спершу поговоримо про кліщі, яких нині можна зустріти на всій території України, причому не тільки в лісі, а й на городі чи дитячому майданчику. Як захиститися від них?


— Насамперед правильно одягатися. Червень-липень — сезон високої активності кліщів. У цей час краще не відвідувати ліс, а якщо ви туди все-таки йдете — незважаючи на спеку, слід надягати високі гумові чоботи, щільний спортивний костюм із комірцем і головний убір. Штанці заправляти у чоботи, а куртку вибирати зі щільними манжетами на рукавах, щоб кліщі ніде не могли знайти доступ до вашого тіла. При пересуванні у лісі уникайте низькорослих чагарників і не смикайте за гілки дерев, щоб не струсити на себе кліщів. Це зовсім не значить, що вони сидять на гілках дерев і звідти падають на голову невдалим грибникам.
Найулюбленіше місце кліщів — ґрунт і висока трава, тому на дачній чи присадибній ділянці шанс зустріти кліща так само великий, як і в лісі. Регулярно викошуйте високу траву на своїй присадибній ділянці і знищуйте зарості, в яких можуть ховатися кліщі.
— Як відбувається атака кліщів і чи можна одразу її відбити?
— Кліщі не впиваються у шкіру миттєво: близько 30 хвилин, а іноді й значно довше вони повзають по тілу в пошуках найбільш ласої ділянки з ніжною і тонкою шкірою. Тому самоогляди або огляди одне одного під час привалів у лісі або на прогулянці допоможуть виявити кліща ще до того, як він устигне вкусити. Після прогулянки лісом варто прийняти душ, щоб змити із себе усіляких комах, а також прочесати волосся густим гребінцем.
Завжди уважно оглядайте принесені з лісу дари. У букеті квітів або кошику з грибами може виявитися неприємний сюрприз-кровосмок.
— Які існують специфічні засоби хімзахисту від кліщів?
— Для відлякування кліщів застосовуйте репеленти, які можна наносити на шкіру або на одяг. Існують спеціальні засоби з пониженим вмістом репелента — вони краще підходять для дітей. Більш потужні акарицидні й інсектицидно-репелентні засоби можуть не лише відлякати, але й знищити кліщів, проте ці препарати наносити на відкриту шкіру не можна.
— Відомо, що кліщі є переносниками небезпечних захворювань...
— І справді, кліщі не настільки безпечні, як може здатися, і часто є переносниками смертельно небезпечних захворювань — бореліозу й енцефаліту. Найкращим засобом профілактики зараження цими хворобами є вчасно зроблене щеплення. Правда, у цьому сезоні робити його вже запізно. Щеплення робиться у кілька прийомів і починати вакцинацію краще взимку.
— Ну а якщо кліщ усе-таки вкусив, то як бути?
— Необхідно обережно видалити його, не відриваючи голови від тіла — для цього надійніше звернутися до лікаря. Місце укусу слід обробити зеленкою або йодом. Самого кліща (у пляшечці або пробірці з вологою ваткою!) відвезти на аналіз до лабораторії. За потреби здати аналізи на бореліоз і кліщовий енцефаліт. А ось нехтувати цими пересторогами не можна, оскільки захворювання, що переносяться кліщами, дуже небезпечні і без вчасно розпочатого лікування можуть призвести навіть до летального результату.
— Ще один неприємний супутник літа — звичайний комар...
— Та як же без нього! Адже зустрічається він повсюдно, і уникнути знайомства з ним украй складно. Але якщо ви все-таки хочете спробувати, то уникайте вологих місць. Комарі люблять вологу, тому на болотистій місцині їх повно, а у сиру погоду ще більше, ніж спекотного дня. Тож враховуйте цей фактор при виборі часу і місця для відпочинку.
Крім того, пам’ятайте, що піт — це теж волога і в мокре розпалене тіло комарі впиваються в кілька разів частіше, тому при необхідності переодягайте дітей у сухий одяг, а самі користуйтеся дезодорантом як репелентом.
— Як підготуватися до прогулянки в гості до комарів?
— Збираючись на прогулянку у комарину місцину, обробіть шкіру та одяг спеціальними хімічними засобами: аерозолем, молочком, бальзамом або емульсією від комарів. У продажу також є новинки — антимоскітний браслет або брелок з ультразвуковим відлякувачем комарів — такі гаджети сподобаються і молодим, і зрілим модникам та модницям.
Комахи особливо полюбляють яскраві та насичені кольори, а от білий їм нецікавий. Скористайтеся цим і носіть біле — це не тільки практично у спеку, а й модно.
— А як захистити від комарів свій дім?
— Установіть на вікна захисні сітки, не відкривайте без потреби двері на подвір’я, а тим більше, не залишайте їх відкритими протягом усього дня, нехай навіть на вулиці сонячно і в полі зору немає жодного комара. На ніч включіть у розетку ультразвуковий відлякувач комарів або електрофумігатор з установленою у нього пластинкою або таблеткою-репелентом.
А ще не варто забувати про народні методи боротьби зі шкідливими комахами. Наші бабусі вважали, що аромат деяких рослин відлякує комарів. Йдеться про розмарин, чебрець, базилік, лаванду, м’яту, валеріану. Успішно можуть бути використані й ефірні олії цитрусових, анісу, евкаліпта, ванілі. Ці природні репеленти зможуть допомогти у боротьбі з комахами.
— Що робити зі свербіжем, якщо покусали комарі?
— Для зняття свербіння обробіть місця укусів слабким розчином соди або валеріани, зробіть примочки з розтертої і охолодженої вареної картоплі.
Для зменшення набряку можна нанести на укуси феністил-гель або псило-бальзам.
Якщо піднялася температура або з’явився набряк, слід прийняти антигістамінний засіб (феністил, кларитин, тавегіл або супрастин) і звернутися до лікаря.
— Цього року в наших краях багато розвелося й тарантулів. Кажуть, що павук цей отруйний, що він становить загрозу для людини. Чи це так?
— З ним і справді треба бути дуже обережним. Особливо важко переносять його укуси діти та люди з алергією.
— Як же вберегтися від укусів тарантула?
— Оскільки кусаються ці членистоногі тільки для оборони, то якщо їх не турбувати, боятися вам немає чого. Щоб уникнути біди, виходячи на природу, надягайте одяг зі щільної тканини й черевики на товстій підошві. У лісі прогулюйтеся з палицею в руках, якою можна ворушити траву і листя, перш ніж наступати на них. Уважно дивіться, куди сідаєте і що берете до рук. Якщо ви ночуєте в лісі у наметі, добре огляньте його на предмет дірок, користуйтеся антимоскітними сітками.
Якщо павук усе ж таки вкусив вас, потрібно промити місце укусу теплою водою з милом, обробити спиртом або зеленкою та прикласти лід. Алергікам необхідно відразу ж прийняти антигістамінний препарат (супрастин, кларитин) і перебратися ближче до місця, де у разі потреби можна отримати допомогу лікаря. А ось дитину, вкушену павуком, слід відразу ж відвести у травмпункт, де їй зроблять деінтоксікацію.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».