Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Червень 2015 09:43

За допомогою бактерій можна визначити діабет або рак з аналізу сечі

Rate this item
(0 votes)

Учені з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго спільно зі співробітниками Массачусетського технологічного інституту отримали штами бактерій, здатних дуже точно діагностувати цукровий діабет або рак з аналізу сечі.
Для експерименту фахівці вибрали непатогенну бактерію Escherichia coli Nissle 1917, яку додають у молочні продукти як пробіотик для сприяння травній системі. Автори перепрограмували мікроорганізм таким чином, що при виявленні пухлини мікроорганізми починають виділяти природний фермент LacZ.


Дослідження проводили на мишах, які страждали від злоякісних новоутворень. Їм вводили модифіковані Escherichia coli, після чого проводили аналіз сечі. Для детектування наявності LacZ у сечі вчені використовували спеціальну молекулу, що складається з цукру і люціферази — ферменту, що запускає реакцію, яка супроводжується випусканням світла. В підсумку у гризунів із пухлинами виділення LacZ супроводжувалося змінами кольору сечі (з жовтого на червоний). Автори дослідження повідомили, що даний метод дозволяє діагностувати пухлини печінки розміром, що не перевищує 1 квадратного міліметра.
Фахівці також провели ще й друге випробування, де використовували бактерії, щоб визначити підвищений вміст глюкози у сечі, який спостерігається при цукровому діабеті. Експерти модифікували бактерії таким чином, аби вони змогли виробляти червоний флуоресцентний білок у середовищі, що містить значно високу концентрацію глюкози. У цьому випадку бактерії не вводили в організм, а додавали відразу ж у досліджуваний зразок. За словами фахівців, цей метод не є настільки точним, як звичайна лабораторна діагностика, але він може застосовуватися тоді, коли у медиків немає можливості провести аналіз стандартним способом.
Джим Коллінз зазначила: «Обидва методи досить хороші, але їх ще не затвердили для клінічного використання. У майбутньому синтетична біологія буде корисна не тільки для терапії захворювань, але й для їх діагностики».

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».