Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Травень 2015 20:12

У садку чи на городі

Rate this item
(0 votes)

АПТЕЧКА ТА БЕЗПЕКА РОБІТ НА ПРИСАДИБНІЙ І ДАЧНІЙ ДІЛЯНКАХ

З на­бли­жен­ням лі­та все біль­ше ча­су ми про­во­ди­мо на сво­їх го­ро­дах та са­до­вих ді­лян­ках. Не­зва­жа­ючи на ко­ристь по­діб­них за­нять, ні­хто з нас не за­стра­хо­ва­ний від не­пе­ред­ба­че­них травм, які мож­на от­ри­ма­ти. Са­ме то­му, щоб уник­ну­ти по­діб­них си­ту­ацій, вар­то до­три­му­ва­ти­ся де­яких за­по­біж­них за­хо­дів, пе­ре­бу­ва­ючи на го­ро­ді, а та­кож ма­ти під ру­кою за­со­би пер­шої до­по­мо­ги, що мо­жуть зна­до­би­ти­ся при най­по­ши­ре­ні­ших трав­мах.
Од­не сло­во, щоб ця ро­бо­та бу­ла у ра­дість, тре­ба пам’­ята­ти про пра­ви­ла без­пе­ки і вмі­ти на­да­ва­ти пер­шу до­по­мо­гу. Які ж во­ни, ці пра­ви­ла? Про це ми ви­рі­ши­ли по­го­во­ри­ти з фа­хів­цем у га­лу­зі гі­гі­єни та еко­ло­гії — кан­ди­да­том ме­дич­них на­ук На­та­лією Мос­квяк.

— Слід пам’ятати, що не тільки можливість травм та отруєнь різного характеру становлять загрозу нашому здоров’ю. Активна фізична праця і тривале перебування на відкритому сонці можуть також стати причиною загострення наявних хронічних захворювань. Ускладнює ситуацію ще й та обставина, що, наприклад, більшість дачних ділянок перебувають далеко від медичних установ, тому надати першу допомогу потрібно буде на місці.
— Що має бути у цій аптечці?
— Щоб убезпечити себе, необхідно дотримуватися деяких правил техніки безпеки під час садово-городніх робіт. А якщо запобігти травмі все-таки не вдалося, потрібно мати під рукою аптечку, в якій знайдеться все для надання першої медичної допомоги. Найбільш поширеними є побутові травми, такі як порізи, синці та забої. Тобто для аптечки обов’язково запастися пластиром, перекисом водню для дезінфекції рани, йодом і бинтами. Якщо ви знаєте про наявність у себе будь-яких хронічних захворювань, в аптечці також повинні бути специфічні ліки.
— Що робити, якщо ви відчули себе погано?
— При загостреннях радикуліту, які часто трапляються при физичних роботах, варто запастися знеболюючими препаратами. Людям, що страждають на гіпертонію, не завадить мати в дачній аптечці препарати, що нормалізують тиск, а при серцевих захворюваннях, що загострюються під час тривалого перебування на сонці, допоможуть валеріана, а також натуральні заспокійливі засоби. Треба придбати й ліки від розладу шлунка, оскільки фрукти й овочі з городу часто вживаються, не проходячи при цьому необхідної термічної обробки, стаючи причиною дизентерії.
— Часом трапляються й опіки...
— Окремої уваги заслуговує перша допомога при опіках. З вогнем пов’язано чимало нещасних випадків, тому слід знати, як правильно надавати першу допомогу при цьому.
Якщо опік незначний, достатньо буде обробити його спиртом і нанести на пошкоджену ділянку шкіри спеціальний засіб або мазь від опіків. При більш сильному опіку, що супроводжується утворенням бульбашок на шкірі, від застосування спирту краще утриматися, бо він додасть болю і печіння. На ділянку опіку потрібно нанести мазь і накласти пов’язку, але при цьому ні в якому разі не проколювати пухирців.
Так само є велика ймовірність отримання хімічного опіку, адже багато садівників мають справу з хімікатами, які використовують для обробки рослин та знищення шкідників. При хімічному опіку якнайшвидше видаліть речовину з тіла, використовуючи для цього проточну воду. Виняток становить негашене вапно, яке при контакті з водою нагрівається і може викликати термічний опік.
— На природі ми часто стаємо жертвами комах...
— У процесі роботи в саду звичним явищем вважаються укуси комах, котрі мешкають там у великій кількості. Деякі з них нешкідливі, а ось окремі з них здатні спричинити дискомфорт або навіть викликати алергічну реакцію. Щоб уникнути таких наслідків, своєчасно вжийте необхідних заходів.
Якщо після укусу в тілі залишилося жало комахи, його слід негайно видалити, використовуючи для цього пінцет. Після цього уражене місце промити водою з милом, накласти кашку з води і соди, а потім прикласти лід, який зменшить больові відчуття і свербіж. У деяких випадках при незначних укусах можуть допомогти спеціальні спреї та мазі, які знімають набряклість і печіння.
— Як уникнути отруєння і пов’язаних з цим проблем зі здоров’ям?
— От ви відчули легке нездужання і нудоту. Через деякий час до них додалися — блювання, запаморочення, загальна слабкість, можливо, втрата свідомості. Скоріше за все, ви отримали отруєння. Найчастіше це відбувається при неправильному застосуванні лікарських засобів, вживанні неякісних продуктів або забрудненої води.
По-перше, не вживайте сирої води з-під крана. Пийте тільки кип’ячену або використовуйте фільтри для її очищення.
Лікарські засоби купуйте тільки в аптеках. Перед застосуванням уважно читайте інструкцію і не перевищуйте дозування, призначеного лікарем. Не займайтеся самолікуванням. Якщо цей препарат допоміг вашим друзям, то це не означає, що для вашого організму він виявиться корисним. Цілком імовірно, що замість користі ви отримаєте отруєння.
Ніколи не збирайте незнайомих грибів і вже точно не вживайте їх. Грибні отруєння — одні з найстрашніших. Вони нерідко призводять до летального результату.
А займаючись консервуванням, особливу увагу приділіть процесу пастеризації. Якщо на ваших заготовках з’явилася цвіль, а кришка банки загрозливо здулася — викиньте! Краще залишитися без солоних огірків, ніж без здоров’я.
І ще, ніколи не купуйте алкогольних напоїв поза магазинами. Більшість подібної продукції виготовляється в антисанітарних умовах, часто із застосуванням метилового спирту. Вживши навіть невелику кількість такого спиртного, ви ризикуєте втратити зір і залишитися інвалідом на все життя...

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».