Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Квiтень 2015 23:02

Хобі, що рятують від старечого недоумства

Rate this item
(0 votes)

На думку фахівців, наявність улюбленої справи та спілкування з іншими людьми знижують імовірність деменції. Зазначимо, що вчені вважають набуте слабоумство чумою XXI століття.
Нове дослідження стосувалося 256 осіб, середній вік яких становив 87 років. Важливо сказати, що до моменту початку експерименту ніхто з них не страждав від серйозних проблем із пам’яттю і розумовими процесами.
Літні люди, окрім іншого, розповідали про те, які хобі у них є. Деякі добровольці захоплювалися малюванням, графікою і скульптурою. Інші присвятили себе ремеслам: шиттю, деревообробці, гончарству, виготовленню кераміки тощо. Учених також цікавило питання, чи відвідують учасники експерименту кіно і театри, а також чи використовують Інтернет.


Через чотири роки після початку дослідження у 121 людини зафіксували погіршення пам’яті, зниження показників розумової працездатності, а також порушення інших когнітивних функцій. З’явилися й цікаві спостереження. У людей, які займалися творчістю (малюванням, скульптурою, графікою), ризик порушень був на 73% нижчий, ніж в інших учасників. Добровольці, що практикували ремесла, мали на 45% менше шансів отримати когнітивні порушення. Такі захоплення, як походи в кіно чи театр, знижували ризик на 55%. Крім того, позитивний ефект приносило (хоч як це дивно) використання комп’ютера.

 

ДЕПРЕСІЯ ПІДВИЩУЄ РИЗИК РОЗВИТКУ АРТРИТУ

Люди із симптомами депресії часто страждають від соматичних захворювань. Результати дослідження показали, що понад 30% людей, які страждають на депресію, були схильні до ризику занедужати мінімум на одне соматичне захворювання, як, наприклад, артрит або артроз, пише Meddaily.
Науковці з Університету Базеля і Рурського університету проаналізували дані понад 14 тисяч людей. Виявилося, що найбільш тісний зв’язок був виявлений між депресією й дегенеративними та запальними захворюваннями суглобів, такими як артроз і артрит.
Експерти пояснили, що при подібних запаленнях організм виділяє хімічні речовини, потрапляння яких у кров й уражені тканини викликає почервоніння і печіння. Відбувається стимуляція нервів, що призводить до виникнення больових відчуттів.
Соматичні захворювання, тобто тілесні, визначаються на противагу психічним захворюванням. До цієї групи захворювань відносять недуги, що зумовлені зовнішнім впливом або ж внутрішніми порушеннями роботи органів і систем, які не пов’язані з психічною діяльністю людини. У цілому значна частина хвороб є саме соматичними, приміром усі травми і генетичні спадкові хвороби.

 

ФІЗКУЛЬТУРА ДОПОМОЖЕ ВАШИМ МІЗКАМ

Фінські вчені довели, що фізичні вправи не тільки допомагають зробити м’язи більшими і сильнішими, але й дозволяють збільшити кількість сірої речовини у головному мозку, яка забезпечує баланс і координацію, пише healthvesti.com.
Фізичну активність раніше пов’язували з цілою низкою корисних для здоров’я властивостей, таких як зниження рівня жиру в організмі, зниження факторів ризику серцевих захворювань, поліпшення пам’яті і мислення, а також більш низькі ризики розвитку діабету 2 типу. Під час нового дослідження науковці вирішили з’ясувати, як подібна активність впливає на мозок.
У дослідженні взяли добровільну участь 10 пар однояйцевих близнюків. Усі піддослідні були чоловіками у віці від 32 до 36 років. Учені акцентували увагу на близнюках, які мають однакову ДНК. Це дозволило дослідникам побачити, як фізична активність впливає на їхні тіла. У кожній парі близнюків один завжди був набагато активнішим, ніж інший. МРТсканування показало, що фізичні вправи не впливали на розмір мозку в цілому, але призводили до більшої активності і більшого обсягу мозку в ділянках, пов’язаних із рухом і координацією.
Експерти вважають, що такі зміни у мозку можуть мати наслідки для здоров’я у довгостроковій перспективі, наприклад зменшуючи ризик можливого падіння. Крім того, це може також зменшити ризик стати знерухомленим у більш поважному віці.


МУМІЇ ЄВРОПЕЙЦІВ ВІДКРИЛИ НОВІ ТАЄМНИЦІ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

Ще у 1994 році під час реставрації одного із соборів в угорському місті Вац було виявлено поховання добре збережених тіл його мешканців, померлих у XVIII столітті. Знахідка становить величезну цінність не тільки для археології, але й для медицини.
Вивчення муміфікованих останків понад 200 жителів угорського міста Вац, що померли у XVIII і першій половині XIX століття, стало в археології подією світового значення.
Добре збережені тіла були виявлені у замаскованому склепі, що перебуває на території одного з католицьких монастирів.
Особливий мікроклімат потаємного приміщення, в якому зберігалися труни з тілами покійних, забезпечив повну муміфікацію трупів, які чудово збереглися.
Незважаючи на те що поховання було виявлено ще у 1994 році, вчені продовжують вивчати зразки тканин тіл жителів Ваца і змогли встановити, що причиною смерті багатьох із них стали інфекційні захворювання — і в першу чергу туберкульоз.
Від цієї хвороби померли щонайменше 26 угорців, похованих у Ваці.
Дослідники виявили у 8 тілах сліди ДНК мікобактерій туберкульозу, настільки добре збережені, що вчені змогли провести секвенування їх геномів. Це дозволило виявити унікальне явище — організми деяких жителів Ваца були вражені мікобактеріями двох і більше штамів.
Це явище практично не зустрічається у наші дні — зараз причиною захворювання на туберкульоз тієї чи іншої людини є туберкульозні палички, що належать, як правило, до одного штаму.
Аналіз ДНК збудників туберкульозу XVIII століття показав, що вони належать до широко розповсюдженого нині штаму Lineage 4, який є домінуючим в Європі, а також у Північній і Південній Америці.
Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».