Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Квiтень 2015 16:29

Важка робота впливає на відносини в сім'ї

Rate this item
(0 votes)

Антрополог із США Бенджамен Трамбл, взявши за основу приклад болівійських аборигенів, установив, що важкий робочий день чоловіка покращує сімейні відносини ввечері.
Було досліджено рівень гормонів в організмі болівійських аборигенів, які присвятили себе полюванню. У них брали проби слини вранці (перед виходом на полювання), під час полювання і відразу після повернення додому. Виявилося, що чим важчим і насиченішим був робочий день того чи іншого мисливця, тим більшу турботу він був схильний виявляти, повернувшись до сім’ї.
Причина цього криється у виробленні таких гормонів, як тестостерон і окситоцин. Перший, як відомо, є основним чоловічим статевим гормоном і пов’язаний з агресивною поведінкою і конкуренцією. А ось гормон окситоцин відповідальний за любов, турботу і взаємодопомогу. Фахівці з’ясували, що чим вище піднімався рівень тестостерону вдень, тим більшим був показник окситоцину ввечері.
Вважається, що ці гормони один з одним конфліктують, проте у даному випадку видно їхню взаємодію. Уся справа в соціальних функціях. Удень мисливець має бути агресивним, а після повернення додому, навпаки, виявляти турботу про своїх близьких.


Раніше інша група дослідників установила, що головний чоловічий гормон тестостерон сприяє ослабленню імунної системи. Таким чином, жіноча імунна система краще реагує на захворювання, що дозволяє легше їх переносити.
Гормони тестостерон і окситоцин також дають можливість деяким тваринам ефективніше відновлювати працездатність м’язів. А от наскільки проведене дослідження є актуальним у випадку з офісними співробітниками, для яких характерна монотонна робота, — сказати важко.

 

АМБІЦІЙНІСТЬ ЗДАТНА ПІДВИЩИТИ РИЗИК РОЗВИТКУ ПРОБЛЕМ ІЗ СЕРЦЕМ

Зрозуміло, що наявність амбіцій є хорошим способом просування по кар’єрних сходах. Але американські вчені з Університету Юти попереджають, що високі амбіції і владолюбство здатні негативно вплинути на здоров’я, повідомляє healthvesti.com.
Проведене дослідження показало, що люди, які готові піти на все, щоб піднятися по кар’єрних сходах, мають більш високий ризик серцевих проблем. Однак для людей, які вже дісталися до вершини своєї кар’єри і стали шанованими особами, цей ризик знижується.
Фахівці опитали близько 500 людей для оцінки впливу на здоров’я різних типів особистості у ході декількох досліджень. Зокрема, вчені порівняли ворожо-домінуючий стиль особистості і дружелюбно-домінуючий. Відповідно до назви свого типу особистості ворожо-домінуючі люди повідомили про великі рівні ворожості, агресії при міжособистісному стресі. Вимірювання тиску 180 студентів засвідчило, що ворожо-домінуючі люди мали значне збільшення артеріального тиску при взаємодії з домінуючим партнером.
Дослідники зазначили, що підвищення артеріального тиску через стрес збільшує ризик захворювань серця. В іншому дослідженні 94 молодих подружніх пар було виявлено, що вороже домінування серед чоловіків було пов’язане з більш високим артеріальним тиском, але не серед жінок. Жінки з дружелюбно-домінуючим типом мали нижчий кров’яний тиск, але не чоловіки. Серед 154 людей більш старшого віку (63 роки) дружелюбно-домінуючий стиль був пов’язаний із більш рідкісними конфліктами і більшою підтримкою.
Таким чином, ворожо-домінуючий тип особистості був пов’язаний з отвердінням артерій у чоловіків і жінок, що, у свою чергу, підвищує ризик розвитку серцево-судинних проблем, наголошують фахівці.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».