Освіта
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Квiтень 2016 10:25

Флагман вищої технічної освіти

Rate this item
(0 votes)

Це — Хар­ків­ський на­ціо­наль­ний ав­то­мо­біль­но-до­рож­ній уні­вер­си­тет, ав­то­ри­тет­ний ВНЗ най­ви­що­го рів­ня ак­ре­ди­та­ції, ві­до­мий сво­їми ва­го­ми­ми на­уко­ви­ми здо­бут­ка­ми та ви­со­ким про­фе­сіо­на­ліз­мом йо­го ви­пуск­ни­ків, що має ці­ка­ву і не­по­втор­ну іс­то­рію.
Прой­шов­ши за по­над 85 ро­ків стрім­кий шлях роз­бу­до­ви і роз­вит­ку, він став на но­ги та ни­ні є про­від­ним на­ціо­наль­ним тех­ніч­ним уні­вер­си­те­том Ук­раї­ни, аль­ма-ма­тер со­тень ти­сяч ін­же­не­рів ав­то­мо­біль­ної та до­рож­ньо-бу­ді­вель­ної спра­ви. Се­ред ви­пуск­ни­ків ви­шу — ві­до­мі конс­трук­то­ри й ви­на­хід­ни­ки, на­уков­ці й ви­дат­ні спортс­ме­ни-гон­щи­ки.

— Зміни на краще, підняття рівня якості автомобілів і доріг в Україні та світі я пов’язую переважно з успішною діяльністю університету, — так розпочав нашу розмову ректор ХНАДУ професор А. М. Туренко.

— Ми робимо вагомий внесок у підвищення освітнього і наукового рівня не тільки української нації, а й у реформування вищої освіти держави, а отже — ми на правильному шляху.
— Ві­до­мо, що уні­вер­си­тет зав­жди чіт­ко і не­ухиль­но три­мав­ся об­ра­но­го ма­гіс­траль­но­го на­прям­ку — го­ту­ва­ти ви­со­ко­про­фе­сій­них і кон­ку­рен­то­спро­мож­них фа­хів­ців ав­то­мо­біль­но-до­рож­ньої га­лу­зі єв­ро­пей­сько­го рів­ня. Ана­то­лію Ми­ко­ла­йо­ви­чу, що є за­по­ру­кою та­ко­го успі­ху?
— У всі часи наш університет здійснював підготовку високопрофесійних спеціалістів галузі, національно свідомих громадян, професіоналів своєї справи як для України, так і для близького і далекого зарубіжжя — і зараз також робить це гідно. Наші випускники як вдома, так і за кордоном, високо несуть марку ХАДІ — ХНАДУ, розвивають і примножують кращі традиції та досягнення університету. Запорука цьому — потужний і професійний професорськовикладацький колектив.
Нині на 39 кафедрах нашого університету сучасні знання студентам передають 79 докторів наук, професорів, 335 доцентів і кандидатів наук, 11 лауреатів Державної премії України в галузі науки і техніки, 10 заслужених діячів науки і техніки, 62 академіки і членикореспонденти низки вітчизняних та зарубіжних академій наук, 55 викладачів мають почесне звання «Відмінник освіти України».
За роки існування ВНЗ підготував понад 70 тисяч фахівців високого ґатунку, в тому числі понад 3 тисячі іноземних громадян з 80 країн Європи, Азії, Африки та Латинської Америки. Нині за всіма формами навчання в ХНАДУ здобувають освіту понад 6 тисяч студентів. Це свідчення того, що наша спільна галузь інтенсивно і якісно розвивається завдяки талановитим ученим, викладачам, співробітникам і випускникам університету. Професорськовикладацький склад завжди вміло, з терпінням і мужністю передавав і продовжує передавати високі знання та досвід своїм вихованцям.
Маємо чітку і визначену спрямованість на глобальний контекст розширення доступу громадян до навчання впродовж життя, підвищення ефективності діяльності, якості освіти і забезпечення вільних траєкторій навчання студентів. Враховуючи те, що Україна чітко визначилася на входження до європейського освітньонаукового простору, ХНАДУ ще до ухвалення нового Закону України «Про вищу освіту», поетапно та зважено організував навчальний процес за кредитномодульною системою — одним із принципів Болонського процесу.
Зараз навчальний заклад переживає бурхливий час якісних змін, забезпечуючи підготовку спеціалістів за 18 напрямами, 25 спеціальностями (20 із них уже мають ІV рівень акредитації), 27ма спеціалізаціями та профілізаціями, що сприяє наскрізній ступеневій підготовці за всіма освітньокваліфікаційними рівнями.
У нас налагоджено перепідготовку спеціалістів, підвищення кваліфікації фахівців за акредитованими напрямами. Крім того, ми готуємо до вступу у вищі навчальні заклади України іноземних громадян за базовими акредитованими напрямами. Навчаємо студентів в оснащених сучасним обладнанням лабораторіях та у 45 комп’ютерних класах, устаткованих 1650ма комплектами ПЕОМ, розташованих в усіх навчальних корпусах та семи затишних студентських гуртожитках, з’єднаних локальною мережею з виходом в Інтернет. У навчальному процесі активно застосовується супутникове та кабельне телебачення, а також розвивається дистанційна форма навчання.
Підготовці технічно конкурентоспроможних спеціалістів сприяє матеріальнотехнічна та навчальнолабораторна база — розгалужений комплекс сучасних споруд із 8 навчальних корпусів, унікального полігону дорожньобудівельної техніки та обладнання, низки новітніх науководослідних лабораторій, 9ти спортивних залів і 16 спортмайданчиків. Комплексу з 7 гуртожитків, що входять до складу студмістечка, може позаздрити будьякий виш України. До речі, всі заміські студенти забезпечуються гуртожитками.
Наша гордість, відома своїми досягненнями не лише в Україні, а й за кордоном, — лабораторія швидкісних автомобілів «ЛША — ХАДІ — ХНАДУ», що є унікальною школою підготовки кваліфікованих фахівців у галузі транспортного машинобудування та створення спеціальних автомобілів для автоспорту. За понад 60річну історію в лабораторії спроектовано і виготовлено 34 гоночні автомобілі, на яких встановлено 42 рекорди швидкості на різних дистанціях, 16 із них перевищили існуючі на рік заїздів міжнародні рекорди у відповідних класах машин.
Із 2010 року перша і єдина команда країни «ЛША — ХАДІ — ХНАДУ» на новому гоночному боліді «ХАДІ34» щорічно бере участь у міжнародних студентських змаганнях з енергоефективності Shell Еcomarathon, подолавши 575 км на 1 літрі пального. За таке досягнення «ХАДІ34» (як найенергоефективніший автомобіль) занесено до Книги рекордів України.
До послуг студентів науковотехнічна бібліотека з фондом майже 400 тисяч примірників, яка посідає шосте місце серед кращих вишів держави. Треба сказати і про наше власне потужне видавництво, де щорічно виходить у світ понад 500 найменувань навчальнометодичної літератури та монографій викладачів і науковців університету.
— Ана­то­лію Ми­ко­ла­йо­ви­чу, ві­до­мо, що на­уко­во-до­слід­на ді­яль­ність ХНА­ДУ на на­леж­но­му рів­ні. Які го­лов­ні здо­бут­ки у ца­ри­ні на­уки?
— Наукові дослідження виконуємо за пріоритетними напрямами розвитку галузі. Найважливіші здобутки впродовж останніх років — це екологічно чистий автомобіль з гібридною силовою установкою, пневмодвигун комбінованої силової установки авто, спортивні автомобілі для кільцевих гонок формули1600, лазерновимірювальна система ЛВС3ХНАДУ, система відеодіагностики дорожніх покриттів, комплект устаткування для визначення в’язкопружних характеристик асфальтобетонів, інтелектуальна теорія управління громадським транспортом великих міст і регіонів України та багато ще вельми потрібного і цікавого.
— Між­на­род­на ді­яль­ність є важ­ли­вою скла­до­вою єв­ро­пей­сько­го ви­знан­ня ХНА­ДУ. Роз­ка­жіть, па­не рек­то­ре, про цей на­прям ді­яль­но­сті ке­ро­ва­но­го Ва­ми ви­шу.
— Останнім часом міжнародне співробітництво розвивається досить стрімко. Лише упродовж останніх років укладено 61 угоду з вишами, підприємствами та фірмами Німеччини, США, Польщі, Франції, Росії, Китаю, Йорданії, Сирії, Литви, Латвії, Болгарії та інших країн, згідно з якими здійснюється співробітництво вчених, викладачів, аспірантів та студентів. Досить часто проводимо міжнародні науковотехнічні конференції, симпозіуми та семінари. Участь наших науковців у подібних заходах за кордоном також практикується чимраз ширше і корисніше.
— Гор­діс­тю ХНА­ДУ є уні­каль­на про­гра­ма «Від­мін­ник», ана­ло­гів якій не­має в Ук­раї­ні. У чо­му її суть і ко­ристь?
— Оволодіння вищою освітою в університеті передбачає, насамперед, підготовку фахівців нового типу, здатних, використовуючи особистий потенціал та отримані компетенції, на високому рівні працювати і творити. Цілеспрямована робота з обдарованими студентами — одна з головних умов інтеграції освіти і наукових досліджень в європейський освітній простір. Науковопедагогічні кадри уже з першого курсу прагнуть показати студентам можливості їхнього особистого зростання, розвитку творчих здібностей, пропонують брати участь у спеціально розроблених тренінгах і семінарах.
У нас діє спеціальна програма «Відмінник», котра передбачає проведення урочистостей з нагоди «Дня відмінника», направлення листівподяк батькам відмінників, нагородження дипломами педагогічних колективів шкіл, що підготували обдарованих юнаків і дівчат, які навчаються в університеті на «відмінно», відзначення почесними грамотами «Кращий викладач очима студентавідмінника», нагородження почесними грамотами вчителів середніх шкіл «Улюблена шкільна вчителька», а також вручення студентам Почесного знака «Відмінник ХНАДУ». Ця програма — одне з пріоритетних надбаньзавдань університету, адже наші студенти — то світле майбутнє нації, а найкращі з них — найкраще завтра.
До речі, нещодавно дізнався про важливу й цікаву новину — в Інституті педагогіки Академії педагогічних наук України створено структурну організацію обдарованої дитини, зроблено практичні кроки з вивчення цієї проблеми, розроблено розумну і просту методику виявлення обдарованості школярів, адже не талановитих просто не буває. Академічна успішність і обдарованість, як я міркую, — то різні речі і поняття.
Крім того, обдарований учень, зазвичай, наділений такими психологічними характеристиками, як вразливість і акцентованість. Про це я достеменно знаю — це з’ясовується під час спілкування, відвертих бесід і зустрічей із студентамивідмінниками, а вчителі загальноосвітніх шкіл часто не вміють чи не хочуть побатьківськи, приязно працювати з такими дітьми. Якщо всеукраїнський Інститут педагогіки успішно реалізує ідею щодо обдарованості, то буде прогрес, адже йдеться про важливість підтримки обдарованих, щоб не загубити в загальній масі саме таких школярів.
Ще важливий факт для нашої діяльності щодо агітації та залучення якомога більшої кількості абітурієнтів у 2016–2017 рр. В індустріальному районі Харкова діє обласна спеціальна школаінтернат ІІ–ІІІ ступенів обдарованості, куди приймають восьмикласників. Ми не тільки щільно працюємо з випускниками цієї харківської школи, аби вони вступали саме в наш вуз, а й з аналогічними школами великих міст держави та сподіваємося на успіх.
— Ка­жуть, прес­тиж­но на­вча­тись у то­му ви­ші, піс­ля яко­го от­ри­ма­єш гід­ну ро­бо­ту. Чи га­ран­тує це сво­їм ви­пуск­ни­кам ХНА­ДУ?
— Важливою соціальноекономічною проблемою сучасності є створення умов для ефективної реалізації права випускників на працю, забезпечення першим робочим місцем, підвищення їхньої конкурентної спроможності у бізнессередовищі.
Робота університетського відділу організації сприяння працевлаштуванню студентів спрямована на створення сприятливих умов для ефективного пошуку належної роботи, передусім випускникам, та адаптації їх до сучасних вимог ринку праці, встановлення партнерських стосунків із підприємствамироботодавцями, сприяння їм у підборі гідного персоналу з наших випускників, організацію та проведення в університеті презентацій фірм і компаній, інформування студентів про стратегії працевлаштування, вивчення етапів кар’єрного зростання.
Ми постійно визначаємо попит на наших фахівців. Організація заходів «Тиждень кар’єри», «День випускника», «День кар’єри», «Ярмарок вакансій», «Молодь на ринку праці», а також екскурсії на підприємства галузі сприяють цьому. Особливо важливі довгострокові угоди про співпрацю. Нами укладено майже 270 таких договорів, налагоджено партнерські відносини з ТОВ «Автомобільний дім», «Харківський облавтодор», «Харківавто», «Світло шахтаря», «Баварія моторс» та багатьма іншими.
Колектив відділу та випускові кафедри велику увагу приділяють також стажуванню студентів на виробництві. Можливість оцінити свої знання і сили в умовах майбутньої професії, отримати необхідний досвід роботи — саме це і є метою адаптації до умов майбутньої праці та ознайомлення з реальними завданнями, які ставить перед студентами роботодавець.
Як результат спільної діяльності відділу організації сприяння працевлаштуванню студентів з деканатами і випусковими кафедрами — це листиподяки керівництву університету, грамоти, дипломи, а також позитивні відгуки на якісну підготовку молодих фахівців та їхній всебічний розвиток, що є важливим чинником сучасності підприємства.
І на­оста­нок. До­ро­гі ви­пуск­ни­ки шкіл Ук­раї­ни, ймо­вір­ні на­ші абі­ту­рі­єн­ти! Всту­пай­те до ХНАДУ. Тут ви от­ри­ма­єте ґрун­тов­ні знан­ня з об­ра­но­го фа­ху, су­час­ну спе­ці­аль­ність, кот­ра, як ма­як, вес­ти­ме вас у твор­че нат­хнен­не жит­тя. І флаг­ман тех­ніч­ної осві­ти дер­жа­ви — Хар­ків­ський на­ціо­наль­ний ав­то­мо­біль­но-до­рож­ній уні­вер­си­тет є на­дій­ним га­ран­том у цьо­му.
Роз­мо­ву вів Ві­та­лій СТЕГ­НІЙ
Фо­то надано автором

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».