Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Листопад 2015 10:59

Три погляди з трьох сторін

Rate this item
(0 votes)

Життя біля моря, навіть якщо доля потім звертає у бік континенту, завжди залишає відбиток на уяві митця. Підтвердженням цьому покликана стати виставка «Три сторони» у залах київського Будинку художника.
Експозиційний простір надано роботам трьох молодих авторів — Катерини Спіртус, Антона Гудзікевича та Михайла Томасика. Їх батьківщиною є Крим, хоча нині кожен із них мешкає поза півостровом. Тим не менш у полотнах художників так чи інакше знаходять відображення теми, пов’язані із сонцем і морем, які вони інтерпретують відповідно до своєї творчої манери.
Усі три сторони, тобто троє митців, продовжують зосереджуватися на вічних темах і наближувати глядача до невигадливих життєвих істин, втілюючи їх чи то у статичних мариністичних пейзажах Катерини Спіртус та Антона Гудзікевича, чи у динамічно-алегоричних сюжетах Михайла Томасика.

Вочевидь, роботи художників, представлені у рамках виставки, дуже різняться між собою за настроєм і темпераментом, а також за творчим вирішенням живописно-пластичних завдань мовою візуального мистецтва.
Світлі, умиротворені картини Катерини Спіртус позначені суто жіночним, сповненим любові до найменших деталей поглядом на красу звичного буття: квітучу гілочку, сплячу дитину, білий будинок у затінку кипарисів.
Майже у контраст із ними вступають пронизані іспанським сонцем пейзажі Антона Гудзікевича, його картини, що яскраво й узагальнено зображують безтурботний літній відпочинок на березі моря.
Дещо інший, філософський погляд на життя демонструють роботи Михайла Томасика, спрямовані виключно на виважене та неквапливе споглядання. Крізь них проходить ключовий мотив воза як особистого людського досвіду. На кожній картині художник символічно запрягає до воза різноманітних тварин, відповідно змінюючи й керманичів, що, у свою чергу, закладає у роботи смислову багатозначність. Щоправда, море на картинах автора відсутнє, проте сонця та екзотичних тварин вдосталь.
Таким чином, виставка «Три сторони» знайомить із творчістю відмінних один від одного за манерою художників сучасності, які, проте, завжди матимуть між собою дещо спільне, хоч би як привід для спогадів про місце, куди можна повернутись. Їх зустріч у просторі галереї неодмінно передбачає для зацікавлених глядачів перегляд непересічних живописних робіт.

Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».