Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 24 Жовтень 2019 20:53

Понад 42% українців повністю довіряють Президенту

Rate this item
(0 votes)

Президентові України повністю довіряють 42,8% опитаних українців.
Такі дані наведено в дослідженні «Думки та погляди населення України: вересень 2019 року» Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), результати якого були представлені 23 жовтня під час стратегічної сесії з планування парламентських комунікацій, повідомляє кореспондент Укрінформу.
Так, на запитання про те, наскільки респонденти довіряють чи не довіряють певним соціальним інституціям, 42,8% із них відповіли, що повністю довіряють Президенту України, 37,6% — що скоріше довіряють Главі держави, і водночас 4,5% обрали варіант «зовсім не довіряю».

При цьому 7,4% опитаних не змогли відповісти на поставлене запитання.
Водночас 19,3% українців, за даними КМІСу, повністю довіряють Кабінету Міністрів України (31,8% — скоріше довіряють) проти 9,2%, які зовсім не довіряють.
Також у рамках дослідження 15,1% респондентів зазначили, що повністю довіряють Верховній Раді (31,9% відповіли: «Скоріше довіряю»), тоді як 12,5% сказали, що зовсім не довіряють парламенту. При цьому варіант «важко відповісти» обрали 24,5% респондентів стосовно питання про довіру уряду та 22,4% — щодо ВР.
Окрім того, результати опитування засвідчують, що 11,9% українців повністю довіряють політичним партіям, а 11,1% — громадським організаціям.
Найменше ж респонденти довіряють засобам масової інформації та судам — 8,3% і 5,6% відповідно, причому 41,7% українців заявили, що зовсім не довіряють судам.
30,4% опитаних також обрали варіант відповіді «скоріше довіряю» в контексті рівня довіри до ЗМІ і 30,4% — стосовно ГО.
Київський міжнародний інститут соціології проводив дослідження «Думки та погляди населення України: вересень 2019 року» з 27 серпня по 23 вересня 2019 року. Опитування охопило 110 населених пунктів у всіх областях України, крім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилося тільки на територіях, підконтрольних Україні. У результаті польового етапу дослідження, який тривав упродовж 8–20 вересня, було зібрано 2035 анкет.
* * *
Лише 11% українців можуть відрізнити справжні новини від фейків.
В Україні лише 11% громадян можуть правильно відрізнити правдиві новини від дезінформації.
Про це свідчать результати соціологічного опитування USAID-Internews «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа у 2019 році», презентовані 22 жовтня в Укрінформі.
«Близько 80% глядачів і читачів говорять, що обізнані про замовні матеріали в медіа, більш відомі як «джинса». Респонденти також зазначають, що вони вміють відрізнити такі матеріали. Так, із 74% тих, хто знає про існування «джинси», 68% говорять (самооцінка), що знають, як відрізнити замовний матеріал, — це на 12% більше, ніж той самий показник у 2018 році», — йдеться в дослідженні.
Водночас у рамках опитування цьогоріч респонденти в деяких регіонах України пройшли тест на медіаграмотність, а саме: тестування на їхню реальну здатність відрізнити справжні новини від дезінформації.
«Результати цього тексту показали, що лише 11% респондентів змогли правильно визначити різницю між справжньою та неправдивою інформацією серед трьох поданих новин, тоді як у середньому 10% не змогли навіть спробувати відповісти», — акцентують аналітики.
Разом із тим дві третини респондентів змогли правильно визначити лише один із трьох варіантів.
Дослідження провела компанія InMind на замовлення міжнародної неприбуткової організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
Основна мета дослідження — вивчити звички українців, які стосуються споживання медіа, а також їхню довіру до медіа, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні. Протягом червня-липня 2019 року представники InMind опитали 4056 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 2,5%.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».