Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 24 Жовтень 2019 20:50

Зеленський назвав дві умови, за яких можлива "Нормандська зустріч"

Rate this item
(0 votes)

Президент Володимир Зеленський заявив, що умовами зустрічі лідерів країн «нормандського формату» є погодження «формули Штайнмаєра» та розведення військових сил і засобів на трьох ділянках — Станиці Луганській, Золотому і Петрівському.
Про це він заявив в інтерв’ю програмі «Сегодня».
«Коли ми говоримо, що Москва виставляє умови, знаєте, дуже багато засобів масової інформації говорять про різні умови. Ми домовилися, що у нас має бути зустріч, коли ми погодимо текст так званої «формули Штайнмаєра» і коли у нас буде розведення на трьох ділянках», — зазначив Зеленський.

Президент нагадав, що на одній ділянці — Станиці Луганській — розведення сил уже відбулося. Наразі, за його словами, йдуть «підготовчі роботи» до розведення в Петрівському і Золотому.
«Там розведення не відбувається через порушення тиші, але я думаю, що все обов’язково станеться, і наступним кроком буде зустріч у «нормандському форматі». Інша інформація мені просто не відома», — зазначив він.
Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст «формули Штайнмаєра». За його словами, формула передбачає ухвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.
Розведення було заплановане на 7 жовтня, але обстріли бойовиків його зірвали.
15 жовтня на засіданні Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі не вдалося домовитися про нову дату розведення сил у Золотому і Петрівському.
16 жовтня Зеленський заявив, що розведення сил і засобів у Петрівському і Золотому не відбудеться, доки не буде дотримано сім днів «тиші», зафіксованих місією ОБСЄ.
* * *
Зустріч лідерів країн «нормандської четвірки» може відбутись у листопаді цього року.
Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко сказав під час години запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Щодо того, наскільки ми відчуваємо, що Росія готова рухатися, саме для цього Президент Зеленський намагається робити все можливе для проведення зустрічі у «нормандському форматі».
Ми сподіваємося, що наступного місяця ця зустріч відбудеться, і ми з вами станемо свідками готовності просуватися на всіх чотирьох напрямках, які окреслені нормандськими домовленостями», — сказав Пристайко.
Міністр запевнив, що Україна разом із партнерами в НАТО і ЄС відстежує все, що відбувається біля наших кордонів. «Я абсолютно поділяю з вами занепокоєння. Ми так само спостерігаємо за тим, що відбувається, не тільки ми, наші партнери у НАТО та Європейському Союзі.
Ведеться чітка робота, ведеться спостереження із супутників і розвідка для того, щоб зрозуміти, яка насправді загроза і чого насправді хочуть досягти російські війська, коли проводять ці маневри», — сказав глава МЗС депутатам.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».