Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Жовтень 2019 14:46

Ставлення українців до вирішення питання окупованих територій

Rate this item
(0 votes)

Згідно з результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», 68% опитаних вважають Росію країноюагресором відносно України. 23% — протилежної думки, 10% — не визначилися.

Ставлення до цього питання має регіональні та електоральні відмінності: якщо на Заході та у Центрі не менше 70% вважають Росію агресором, то на Півдні таких — половина, на Сході — 40% (тут 47% — протилежної думки).

Серед прихильників парламентських політичних сил відмінна від інших думка переважає у симпатиків партії «Опозиційна платформа — За життя», де дві третини не вважають Росію агресором.
Водночас більше половини опитаних підтримують невоєнні заходи з урегулювання питання окупованого Донбасу: 34% виступають за припинення військових дій і визнання цих територій тимчасово окупованими, замороження конфлікту, 23% — за надання цим територіям статусу автономії у складі України.
Натомість 23% виступають за продовження військових дій до повного відновлення української влади на всьому Донбасі і лише 6% — за відділення цих територій від України.
Воєнний шлях вирішення питання має найбільшу підтримку серед мешканців Заходу країни, надання автономії окупованим територіям — на Півдні та Сході.
Введення миротворців ООН на окуповані території Донбасу, але без російського контингенту, підтримують 55%, проти — 26%.
Проведення на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей місцевих виборів після здобуття контролю над усією окупованою територією підтримують 53%, не підтримують — 19%.
Проведення на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей місцевих виборів під контролем ОБСЄ підтримують 43% опитаних, не підтримують — 27%.
Натомість ряд ініціатив стосовно окупованого Донбасу не користуються підтримкою серед населення.
Зокрема, амністію учасників незаконних збройних формувань, які воюють на стороні так званих «ДНР» та «ЛНР», не підтримують 48%, підтримують — 27%.
Надання права місцевим радам окупованих територій створювати загони народної міліції не підтримують 43%, підтримують — 27%.
Введення миротворців ООН на окуповані території Донбасу включно з російським контингентом не підтримують 61%, підтримують — лише 17%.
Дві третини опитаних не змогли оцінити ініціативу мирного врегулювання, відому як «формула Штайнмайєра». 23% висловилися проти цієї ідеї, 18% — підтримали її.
Такі ініціативи, як проведення виборів на непідконтрольних територіях Донбасу за будьяких умов, амністія учасників незаконних збройних формувань, надання права на створення загонів народної міліції, мають відносно більшу підтримку у східних регіонах країни та серед прихильників партії «Опозиційна платформа — За життя».
Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення.
Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (facetoface). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%.
Терміни проведення дослідження: 21—25 вересня 2019 р.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».