Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Березень 2019 10:04

Шлях до реформ очима кандидатів

Rate this item
(0 votes)

Чим ближ­че до пре­зи­дент­ських ви­бо­рів, тим біль­ше ак­тив­на гро­мад­ськість, кот­ра по-справж­ньо­му ці­ка­вить­ся про­гра­ма­ми кан­ди­да­тів, усі­ля­ко на­ма­гає­ть­ся діз­на­ти­ся біль­ше від пре­тен­ден­тів на най­ви­щу дер­жав­ну по­са­ду. При­най­мні, не топ­та­ти­ся нав­ко­ло тем, ці­ка­вих са­мим кан­ди­да­там, а від­по­ві­да­ти на ціл­ком кон­крет­ні, важ­ли­ві для кра­їни за­пи­тан­ня.

Нещодавно громадське об’єднання «Виборча Рада UA» склало цілий список таких запитань, які стосуються ролі Президента в конституційній моделі влади, бачення кандидатами руху України до ЄС та НАТО (що вже, нагадаємо, закріплено в Основному Законі), способів досягнення миру, стратегії економічного розвитку тощо.
Натомість Коаліція громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) спробувала отримати від кандидатів відповіді бодай на деякі запитання. Експерти запросили до публічної дискусії претендентів на посаду Президента, які мають високий рейтинг довіри та дотримуються, принаймні публічно, чіткої проукраїнської позиції.
У список потрапили Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський, Анатолій Гриценко, Олег Ляшко та Андрій Садовий, котрий на той час ще не зняв своєї кандидатури.
Усі кандидати прислали своїх представників — народних депутатів. Крім Зеленського — ні він сам, ні члени його команди так і не долучилися до цього проекту, що виглядає вельми промовисто...
Отже, Коаліція РПР, до якої входить понад 80 громадських організацій, розробила власну дорожню карту реформ в Україні, тезово представила її депутатам і запропонувала їм коротко й конкретно висловити позицію їхніх кандидатів. Насамперед експертів цікавило бачення щодо реформ у сфері національної безпеки.
Так, «Реанімаційний пакет реформ» пропонує позбавити Службу безпеки України функцій у сфері протидії корупції, перевести більшу частину державного оборонного замовлення у сферу публічних закупівель та реформувати систему соціального забезпечення військових.
У сфері правосуддя експерти пропонують включити до Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради правосуддя щонайменше половину представників громадського сектора та міжнародних експертів. Щоб відбір суддів та притягнення їх до відповідальності відбувались ефективніше.
Керівництво Національного агентства з питань запобігання корупції та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури пропонують переобрати за новим конкурсом. Також експертів цікавить ставлення кандидатів до ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду.
Щодо виборчої реформи фахівці пропонують ухвалити закони про всеукраїнський та місцеві референдуми, запровадити пропорційну систему з відкритими списками на парламентських виборах, впровадити покарання за порушення виборчого законодавства та обмежити передвиборну агітацію і політичну рекламу.
У публічному управлінні слід завершити реформу децентралізації, залишити міністерствам лише функцію вироблення політики та реформувати владний трикутник із метою збалансування гілок влади у межах парламентсько-президентської республіки.
І нарешті, у сфері економічних реформ, де, як відомо, повноваження Президента обмежені, експерти усе ж таки хочуть знати бачення кандидатів щодо ринку землі, реформи податкової та митної служби, впровадження податку на виведений капітал та ринку електроенергії.

Пет­ро По­ро­шен­ко
Упродовж останніх п’яти років в Україні справді відбулися відчутні зміни, зокрема у сфері відповідальності Президента. Тому команді Петра Порошенка, вочевидь, найзручніше говорити про те, що вже зроблено.
Ми бачимо це повсюдно на агітаційних плакатах і цієї ж лінії в дискусії притримувалася представниця Порошенка Марія Іонова.
Вона згадала і про закріплення євроатлантичного курсу в Конституції, і про відродження армії (не забула про роль волонтерів), і про модернізацію Збройних Сил. Розповіла, що добудовується система протиракетної та протиповітряної оборони, а попереду — модернізація флоту і Повітряних сил.
Щодо соцзабезпечення військових пообіцяла розширену підтримку учасників бойових дій та будівництво нових гуртожитків, а вони справді будуються, про що прес-служба Президента регулярно звітує.
Цікаво також, що пропозиції «Реанімаційного пакета реформ» у сфері безпеки Іонова пообіцяла проаналізувати і взяти до уваги.
Президент і коаліція відстоювали створення антикорупційних органів, до речі, не без підтримки РПР. За словами Марії Іонової, «такої жорсткої системи антикорупційних інституцій немає в жодній країні світу».
Хоча вона визнає, що система недосконала: «Ми зробили перші кроки, багато питань ще недопрацьовані, але з кожним кроком Україна зміцнює цю модель, ми можемо бути прикладом для інших, якщо впровадимо ці зміни», — вважає депутат.
Підтримала представниця Глави держави і зміну виборчої системи на пропорційну, хоча зауважила, що її в Україні недостатньо вивчили за наслідками. Врегулювання законодавства про референдуми команда Порошенка також підтримує, та пропонує виписувати відповідні документи дуже виважено.
Санкції за порушення виборчого законодавства вони також готові впроваджувати, а от у забороні політичної реклами Іонова бачить загрозу: мовляв, тоді власники каналів самостійно висвітлюватимуть позиції кандидатів, яким симпатизують.
У публічному управлінні команда Порошенка виступає за заміну місцевих адміністрацій префектами, розділення органів вироблення і реалізації політики, подальше оцифрування адміністративних послуг, гендерні квоти в політиці та самоврядуванні. Показово, що в команді чинного Президента визнають: у владному трикутнику існує проблема нечітких повноважень кожної з інституцій, яку треба вирішувати.
Ринок землі Петро Порошенко публічно підтримує і обіцяє повернутися до цього питання після виборів Президента і парламенту. Також у його програмі згадується впровадження податку на виведений капітал.
Команда Глави держави виступає за ліквідацію податкової міліції та є авторами законопроекту про Бюро фінансової безпеки. Впровадження ринку електроенергії також підтримується.

Юлія Ти­мо­шен­ко
Юлію Тимошенко на дискусії вельми очікувано представляла Олена Шкрум. Вона одразу послалася на «Новий курс» Тимошенко, в якому є цілий розділ «Нова стратегія оборони та миру», згадала про тіньовий воєнний кабінет Тимошенко з десятками експертів, про плани на «сильну дипломатію», «сильну армію» і вступ до НАТО.
Шкрум запропонувала не тільки реформувати СБУ, а й ухвалити закон про невластиві функції центральних органів виконавчої влади, який зачепить сектор безпеки та оборони. Також представниця Тимошенко говорить про потребу нового контракту в армії і нового соцзабезпечення військових, у тому числі житлом.
Новою має бути і Конституція, що Тимошенко декларує вже не перший місяць. За словами Шкрум, так удасться реформувати владний трикутник і судову систему зокрема.
Вона погоджується, що Вища кваліфікаційна комісія суддів має формуватися по-іншому, без недоброчесних кандидатів, підтримує також оновлення керівництва НАЗК і Спеціальної антикорупційної прокуратури. Але — виключно в рамках принципово нової антикорупційної судової реформи.
Бачення виборчої реформи в команді Тимошенко — знову ж нова Конституція. Проект Виборчого кодексу тут не підтримують, хоча Тимошенко «категорично проти мажоритарки». Шкрум каже, що в них своє бачення щодо виборчих списків і вони готові до дискусії.
Санкції за порушення виборчого законодавства у Тимошенко готові підтримати, бо «не хочуть фальсифікацій на виборах». Заборона агітації — теж за, як і обмеження виборчих фондів. «Бачення Тимошенко — за три місяці перед виборами заборона взагалі будь-якої реклами, окрім дебатів», — розповіла Шкрум.
Ліквідацію податкової міліції Тимошенко записала у свою програму. А про впровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток мимохідь згадувала, виступаючи на одному з телеканалів.
Ринок землі вона категорично не підтримує, а в програмі вельми розпливчасто зауважує, що «земля має належати громадам».

Олег Ляш­ко
Депутат Віктор Галасюк, представляючи Ляшка, розповідав про «цілі найвищого рівня»: членство в НАТО, пряму оборонну угоду із США, виконання Будапештського меморандуму. Відкриття оборонних закупівель у Ляшка також підтримують.
Водночас Галасюк не погоджується забирати функції у СБУ. «Ми виступаємо проти послаблення СБУ у сфері захисту національних інтересів. Що стосується невластивих функцій, треба аналізувати, що означає невластиві, які органи виконують ці функції.
Якщо десь є порушення, то треба за ці порушення саджати в тюрму. Але деінституціалізувати орган, який захищає національну безпеку, ми не дамо», — сказав він.
Із пропозиціями «Реанімаційного пакета реформ» у сфері права депутат не погодився. «Ляшко пропонує повну заміну суддівського і прокурорського корпусу в Україні. Коли кажуть, що ми популісти і 8 тисяч суддів неможливо поміняти — подивіться на Туреччину, там за один десь поміняли 23 тисячі чиновників і суддів», — говорить Галасюк.
Він знову пропонує орієнтуватися на США і впроваджувати прямі вибори окружних суддів і прокурорів. «Має бути чесна і належна оплата праці державних службовців, яка дозволяє їм жити, а не виживати», — так Галасюк пропонує боротися з корупцією.
Ратифікацію Римського статуту в команді Ляшка підтримали. Як і перехід до пропорційної виборчої системи, який Галасюк назвав ударом по політичній корупції.
Для впровадження публічного управління у Ляшка хочуть ухвалення закону про тимчасові слідчі комісії для парламентського контролю за діями влади. Посаду прем’єр-міністра хочуть ліквідувати, «щоб було, як у США». Галасюк підтримав ідею забрати у міністерств управлінські функції, лишивши там тільки вироблення політики.
Кандидат Ляшко проти податку на виведений капітал, бо, за словами Галасюка, «це дає мільярди сировинному бізнесу». У Радикальній партії виступають за експорт готової продукції, а не сировини.
На ринок землі за президента Ляшка також годі сподіватися. «Земля має належати українцям, фермерам, тим, хто на ній живе. Жодної можливості мати землю для іноземців чи компаній. Ринок — це механізм, який є надбудовою, а не фундаментом розвитку українського села і аграрного сектора. Це сьогодні не на часі», — каже Галасюк.

Ана­то­лій Гри­цен­ко
Представник екс-міністра оборони Віктор Чумак не згоден із закликами опонентів до зміни Конституції. «Не треба міняти Конституцію, її треба виконувати», — каже він.
Чумак нагадав, що у 2008 році вже існувала нова редакція Закону про СБУ, яка забирала невластиві спецслужбі функції, але проект так і не був ухвалений. Він вважає, що ці функції все ж треба забрати.
Розкриття більшої частини оборонних замовлень також підтримується. За словами Чумака, контролювати оборонні закупівлі має Мінекономіки. А житлове забезпечення військових записано безпосередньо у програмі Гриценка.
Судову реформу він теж називає пріоритетом, як і зміну системи конкурсного відбору суддів. НАЗК і САП Чумак називає політично вмотивованими і пропонує їх перезапустити. Ратифікація Римського статуту теж підтримується.
Політичну систему можна змінити зменшенням вартості виборчих кампаній та обмеженням політичної реклами, вважає Чумак. Він не пропустив можливості дорікнути Президенту та його партії, яким, на думку Чумака, вигідна і мажоритарка, і можливість вкладати великі гроші у виборчі фонди.
На думку Чумака, в рамках децентралізації на місцях немає органів контролю, і це породжує місцевих «феодалів». Функція контролю, за його словами, має бути в облдержадміністрацій.

Во­ло­ди­мир Зе­лен­ський
Найрейтинговіший на сьогодні кандидат, переважно уникає публічних розмов на тему його програми. Власне, програма, яку він на старті передвиборної кампанії пропонував написати Facebook-коментаторам, більше схожа на художній твір.
Заради балансу спробуємо знайти там відповіді на запитання, які поставив іншим кандидатам «Реанімаційний пакет реформ».
Зеленський розповідає, що його перший законопроект «Про народовладдя» закріпить механізм для референдуму. Також він обіцяє законопроекти про зняття недоторканності з Президента, депутатів і суддів та про імпічмент, відкриті виборчі списки. Мирові судді та ефективний суд присяжних — також у списку.
Обіцяє він і зарплату військових «на рівні НАТОвських стандартів». Чітко відповідає, що СБУ не має займатись економічними злочинами, а податок на прибуток замінять податком на виведений капітал. Також підтримується ринок землі.
Як бачимо, люди, які писали текст програми Зеленського, загалом орієнтуються в порядку денному ситуації в країні, хоч і не конкретизували, якими шляхами кандидат досягатиме поставлених цілей.
* * *
Звісно, наведені відповіді ще не означають, що кандидати у разі перемоги чітко дотримуватимуться власних обіцянок. До того ж, як уже було сказано, деякі сфери навіть не входять до повноважень Глави держави. Про що, до речі, претенденти нерідко забувають, творячи власні програми.
Що вже казати про багатьох виборців, котрі в особі майбутнього Глави держави зазвичай бачать мало не месію. В якому не менш успішно розчаровуються уже за кілька місяців...

Ярослав ГАЛАТА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».