Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 14 Лютий 2019 16:07

Пам'ять про героїв священна

Rate this item
(0 votes)

11 лю­то­го 2015 ро­ку Ука­зом Пре­зи­ден­та Ук­раї­ни Пет­ра По­ро­шен­ка з ме­тою «увіч­нен­ня ве­ли­кої люд­ської, гро­ма­дян­ської і на­ціо­наль­ної від­ва­ги та са­мо­від­да­но­сті, си­ли ду­ху і стій­ко­сті гро­ма­дян, за­вдя­ки яким змі­не­но хід іс­то­рії на­шої дер­жа­ви, гід­но­го вша­ну­ван­ня под­ви­гу Ге­ро­їв Не­бес­ної Сот­ні, які від­да­ли своє жит­тя під час Ре­во­лю­ції Гід­но­сті... від­сто­юючи пра­ва і сво­бо­ди лю­ди­ни, єв­ро­пей­ське май­бут­нє Ук­раї­ни», вста­нов­ле­но День Ге­ро­їв Не­бес­ної Сот­ні.

Цього дня в багатьох українських містах і селах проводяться акції пам’яті загиблих. У Києві, зокрема, перші особи країни, громадські діячі, політики покладають квіти до Алеї Героїв Небесної Сотні, відбуваються інші заходи.
Неофіційним гімном Небесної Сотні стала старовинна лемківська пісня «Плине кача...», під яку у лютому 2014-го на Майдані прощались із загиблими.
Серед тих, хто загинув у ті трагічні зимові дні 2014-го, були люди, різні за віком, статками, соціальним статусом, віросповіданням і навіть політичними поглядами. Але всі вони об’єдналися, прагнучи жити у вільній, цивілізованій країні.
Початок протестів на Євромайдані збігся з 9-ю річницею Помаранчевої революції. Однак причини їх виникнення дещо різнились. Якщо, скажімо, протести у 2004-му були викликані спробами сфальсифікувати результати президентських виборів, то протести у 2013-му спровокувала тодішня влада, призупинивши процес євроінтеграції України.
Акції на підтримку євроінтеграційного шляху України провели в 46 містах 22 країн світу: найбільше Євромайдан підтримали в США, Канаді та Австралії.
На підтримку євроінтеграційного шляху України мітингували навіть в Індії та Південній Кореї. Зокрема, більше 1300 українців, що живуть за межами країни, влаштували всесвітній флешмоб і прийшли на роботу у вишиванках.
На Євромайдані зробили свою Стіну плачу та боротьби або, як її ще називали, Стіну гордості. Це — огорожа, зроблена із сотень дерев’яних брусків, на кожному з яких було написано назву міста України, з якого прибули активісти до столиці.

Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».