Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Жовтень 2018 12:04

Корені української корупції ховаються на Заході

Rate this item
(0 votes)

У Львові відбулась одна зі знакових подій року — Безпековий форум-2018. Для участі в ньому прибули визначні аналітики, експерти, політичні діячі України, Європи і США. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На Безпековий форум цьогоріч прибули понад 240 учасників. Подія зібрала 44 авторитетних експертів та фахівців, які приїхали до Львова з ідеями, досвідом та знаннями і готові ділитися ними з українськими колегами задля позитивних змін у молодій державі.

Зокрема, впливовий аналітик із США, президент Джеймстаунського фонду Глен Говард зауважив:
«Безпековий форум у Львові допоможе українцям почути різні погляди стосовно розвитку держави та почути нові ідеї від фахівців, які підтримують Україну, але водночас і критикують за помилки. Це все для того, щоб Україна продовжувала реформи заради модернізації».
Серед основних тем, які будуть висвітлюватися під час трьох днів Форуму: «Залежність чи вразливість. Як «Північний потік-2» змінює картину світу»; «Ситуація в Азовському морі як економічний безпековий та соціальний виклик»; «Пропаганда — ведення асиметричної війни»; «Політика щодо окупованих територій»; «Оборона як сучасне поняття — безпека як основа управління державою».
Серед топ-спікерів Львівського Безпекового форуму: віце-президент впливової американської організації CEPA, заснованої діючим заступником держсекретаря США Вессом Мітчелом, Река Смеркені, Стівен Блокманс — старший науковий співробітник та голова відділу зовнішньої політики ЄС, Центру вивчення європейської політики (CEPS); Глен Грант, полковник Британської армії у відставці та експерт українського Інституту майбутнього й інші визначні діячі.
Серед українських учасників та доповідачів — заступниця голови Верховної Ради Оксана Сироїд, глава закордонного відомства Павло Клімкін, редактор інтернет-видання «Острів» Сергій Гармаш, політолог Михайло Басараб, відомі журналісти, оглядачі.
Цього року імпреза відбувалася за підтримки Німецького фонду Джермана Маршала, Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні та Міжнародного фонду «Відродження».
* * *
Корені вітчизняної корупції ховаються на Заході, де купують нерухомість та відкривають рахунки хабарники та крадії з України.
Про це зазначив у своїй ключовій доповіді на Безпековому форумі у Львові відомий британський аналітик і публіцист Едвард Лукас, повідомляє Укрінформ.
«Люди із Заходу люблять читати українцям лекції про протидію корупції. А українці знають, що якби у корупціонерів не було спільників на Заході, вони не мали б де розмістити вкрадені у них гроші»,— зазначив Лукас.
За його словами, корені корупції не там, де беруться хабарі, а там, куди інвестуються вкрадені у народу гроші. Тому розповідати про методи боротьби з корупціонерами і тиснути їм руки у себе вдома — жахливе лицемірство.
Едвард Лукас відкрив Львівський Безпековий форум-2018 ключовою доповіддю «Економіка війни чи війна економік», в якій він охарактеризував сучасні загрози для економічної, фінансової, інформаційної та інших систем, які ідуть на Захід із Росії та Китаю.
«Великий професіонал своєї справи, блискучий промовець і письменник, людина, яка багато подорожує і будує свої висновки на основі власних спостережень», — так представили Едварда Лукаса на форумі.
При цьому додали, що у топ-10 списку світових русофобів, опублікованому Москвою, Лукас посідає 4-е місце.
«Насправді я критикую тих людей, які є справжніми русофобами», — заперечив Лукас.
За його словами, справжні русофоби викачують із Росії гроші, розміщуючи їх на своїх рахунках і вкладаючи у нерухомість за кордоном, справжні русофоби ізолюють свою країну і вони, на переконання аналітика, сидять у Кремлі.
Едвард Лукас зупинився на сучасних ризиках для фінансової сфери, економіки, на корупційних загрозах, який несуть у західний світ «брудні» гроші зі Сходу, говорив про інформаційну агресію Росії.
«Нас ще в 90-х попереджали про великий тиск, який чинить Росія на Україну, країни Прибалтики, Польщу та інших своїх сусідів. Та ми не дослухалися до цього, як не надавали значення можливій енергетичній, кібернетичній та іншим загрозам, як зараз, зрештою, недооцінюємо реальну загрозу грошей як засобів впливу», — переконаний Лукас.
Безпековий форум, який проходить у Львові, допоможе українцям почути різні погляди стосовно розвитку держави та нові ідеї від фахівців, які підтримують Україну, але водночас і критикують її за помилки.
* * *
У Росії та на окупованих територіях перебувають майже 100 українських політв’язнів, що нагадує часи СРСР. Агресія Росії є наслідком небажання Кремля дозволити Україні бути незалежною.
На цьому наголосив у середу глава МЗС України Павло Клімкін під час відкриття Варшавського Безпекового форуму.
«У Росії знову з’явилися політв’язні. Ми маємо майже 100 українських політичних в’язнів у Росії. Це повернення епохи СРСР», — підкреслив Клімкін.
За його словами, Україна хоче мати власну незалежну державу і самостійно приймати рішення про своє майбутнє, на що не погоджується Кремль.
«Росія не може це сприйняти, відтак відбулась окупація Криму і Донбасу», — констатував Клімкін.
Міністр підкреслив, що Україна поділяє європейські цінності, які водночас є чужими для Росії. Він зауважив, що Росія, навпаки, боїться європейських цінностей і трансатлантичної єдності.
Клімкін зауважив, що Україна жертвує собою заради європейських цінностей й очікує, що західні партнери це розумітимуть.
Звертаючи увагу на реалізацію проекту «Північний потік-2», глава МЗС України зазначив: якщо переможе політичний підхід до реалізації цього проекту, то це призведе до повної залежності Європи від РФ.
Клімкін також звернув увагу на кіберзагрози з боку Москви, наголошуючи, що фактично щотижня на українські установи, зокрема МЗС, здійснюються кібератаки. Відтак потрібними є спільні дії країн Заходу для протидії цим загрозам.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».