Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Серпень 2018 15:08

Двадцять цитат Джона Маккейна

Rate this item
(0 votes)

У віці 82 років помер американський сенатор Джон Маккейн — головний лобіст України в США, критик режиму Путіна, якого боявся навіть президент США Дональд Трамп.

Не повторюючи багато разів сказане про визначну особистість ветерана в’єтнамської війни Джона Маккейна та особливу природу його стосунків із Дональдом Трампом, згадаємо лише, що родичі сенатора не захотіли бачити останнього на похороні.

У відповідь президентська адміністрація не придумала нічого кращого, як заблокувати офіційну заяву Білого дому, де говорилося про героїзм Джона Маккейна, його великі військові і політичні заслуги перед Сполученими Штатами Америки. Мовляв, досить короткого твіту. Хоча цією дрібною помстою навряд чи можна применшити роль покійного сенаторареспубліканця в розвитку американської демократії.
Укрінформ зібрав найяскравіші висловлювання Маккейна про Україну, Росію та Путіна.

Про Україну, Майдан та ситуацію на Донбасі

«Я — республіканець, сенатор Мерфі — демократ, і ми тут говоримо від імені усього американського народу, солідарного з вами... Ваш мирний протест надихає світ. Ми тут, щоби підтримати вашу справедливу боротьбу. Лише народ України має визначати своє майбутнє. Україна зробить Європу кращою і Європа — зробить кращою Україну».
«Є така молода жінка, Руслана. Чудова співачка. Вона була на Євромайдані цілодобово, усіх розважала. Для мене вона була втіленням самої суті свободи та незалежності... Коли я думаю про Майдан, то думаю про неї» (про Руслану).
«Лідери України описують стратегію президента Росії Володимира Путіна як у (комп’ютерній) грі PacMan — укус території України за укусом досить невеликими порціями, щоб не викликати масштабної міжнародної реакції. Але в цей момент має стати очевидно всім, що Путін не хоче дипломатичного вирішення конфлікту. Він прагне домінувати в Україні».

Про зброю для українців

«Ми будемо жити з вічним соромом через те, що не дали українцям зброї, щоб вони себе захистили».
«Я хотів би спитати канцлера: скільки ще людей має загинути в Україні, щоб Ви допомогли їм захистити себе?» (до Меркель)
«Дивлячись на поведінку німецького уряду, можна подумати, що там або не знають, або їм усе одно, що в Україні гинуть люди».

Про Росію

«Росія — бензоколонка, яка маскується під країну. Це — клептократія, корупція. Це — нація, економіка якої спирається виключно на поставки нафти і газу. Тому економічні санкції важливі».
«Думаю, Росія — найголовніша зараз загроза. Найбільш значна, ніж «Ісламська держава». Я думаю, що ІД може творити жахливі речі. Але саме росіяни спробували знищити основу демократії, змінити результат виборів в Америці».
«Такі терористичні групи, як ІДІЛ, становлять загрозу і продовжуватимуть здійснювати напади у майбутньому. Однак вони не володіють військовими можливостями, технологіями та амбіціями для підкріплення власного прагнення правити світом. А Росія — має. РФ не є другом вільному світу».

Про Путіна

«Ми маємо справу з головорізом, ім’я якого Володимир Путін».
«Росіяни заслуговують кращого, ніж Путін... Президент Путін... не вірить, що на волі людська природа може піднятися над своїми слабкостями і побудувати справедливе, мирне і процвітаюче суспільство. Або як мінімум він не вірить, що це можуть зробити громадяни Росії. Тому він править, використовуючи ці слабкості, за допомогою корупції, репресій і насильства. Він править для себе, але не для вас».
«Путін зовсім не друг і не просто конкурент. Путін є ворогом Америки, й не тому, що ми так хочемо, а тому, що він обрав це. Він обрав вторгнення в Україну та анексію Криму. Він обрав допомогу режиму Асада, який убиває сирійський народ. Він обрав атаку на вибори в Америці та підрив демократичних інституцій в усьому світі та в самій Росії».
«Володимир Путін обрав для Росії шлях країни, не гідної членства у «Великій вісімці», вторгшись в Україну й анексувавши Крим. З того часу він не зробив нічого, щоб змінити ситуацію, що більш ніж очевидно».
«Те, що Путін мав докласти важкі зусилля для стимулювання явки виборців, свідчить про усвідомлення російським народом, що його прагнення до влади є шахрайством».

Про вибори у «ЛНР»

«Я не беру участі у спостереженні на виборах в уявних країнах».

Про Трампа

«Жоден із попередніх президентів ніколи не принижував себе так перед тираном. Президент Трамп не тільки не зміг говорити правду про противника, але, виступаючи за Америку перед світом, наш президент не зміг захистити все, що робить нас такими, якими ми є».
«Американський президент не веде за собою вільний світ, вітаючи диктаторів з їхніми перемогами на фальшивих виборах. Вчинивши так щодо Володимира Путіна, президент Трамп образив кожного російського громадянина, позбавленого права голосувати в умовах вільних і справедливих виборів».
«Великі лідери, з якими я зустрічався, не погрожували, якщо не були готові до дій. І я не впевнений, що президент Трамп готовий діяти. Мене обурюють його коментарі, тому що людина повинна бути впевненою у тому, що виконає те, про що заявляє».

Про страх

«Страх — це можливість для сміливості, а не доказ боягузтва».

Про патріотизм

«У в’язниці я закохався у свою країну. Я любив її і раніше так, як і більшість молодих людей, моя прихильність була не більше ніж простим визнанням зручностей і привілеїв, якими користувалися більшість американців. І тільки коли я втратив Америку на якийсь час, то зрозумів, як же сильно я її люблю».

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».