Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 02 Серпень 2018 14:04

Києву – українську мову!

Rate this item
(0 votes)

Не є таємницею той факт, що найкомфортніше українська мова почувається в сільській місцевості. І не тільки в західних і центральних регіонах нашої країни, а й на півдні і сході. А ось у багатьох містах, на жаль, приживається вона дещо повільно.
Схоже, що київська міська влада вирішила прискорити цей процес, прийнявши рішення «Про подолання наслідків совєцької окупації в мовній царині».

Згідно з цим документом усе діловодство, документація столичних органів влади, підприємств, установ та організацій комунальної форми повинні вестися виключно державною мовою. Те ж саме стосується й аудіо- та візуальної рекламної продукції: вона має бути виконана українською мовою. Якщо ж іншою, то повинен бути переклад.
Послуги у сфері обслуговування, зокрема спілкування з клієнтами в магазинах, закладах громадського харчування, теж повинно здійснюватись українською мовою. Наприклад, меню в ресторанах має бути українською. За словами депутата Київради Юрія Сиротюка, переходити на іноземну мову варто лише тоді, коли клієнт сам про це попросить.
Експерти-мовники вважають, що подібні рішення не завадило б ухвалити депутатам усіх місцевих рад. А парламенту — закон, який би передбачав відповідальність за їх порушення.
Приміром, щодо розміщення того ж рекламного оголошення на білбордах лише російською мовою (а таких випадків дуже багато). І коли б, скажімо, власник такого білборду і чиновник, який дав дозвіл на його встановлення, сплатили пристойні штрафи, то, мабуть, подібних прецедентів не було б. До речі, подібна практика існує в багатьох європейських країнах.

Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».